Zašto su učestale akcije Sipe?

Agencija za istrage i zaštitu predstavila je danas rezultate akcija provedenih u proteklih nekoliko dana, te najavila nove akcije s ciljem suzbijanja organizovanog kriminala, ali i nova hapšenja.

Bosna i Hercegovina 07.10.2016 | 18:45
Zašto su učestale akcije Sipe?
U okviru akcije "Snimak", pokrenute na osnovu reportaže italijanskog novinara koji je, navodno u Sarajevu, zabilježio ilegalnu kupovinu oružja za "Islamsku državu", uhapšeno je 5 osoba i zaplijenjen dio oružja koji je prikazan na snimku.

Četvorica uhapšenih od ranije su poznati policijskim organima, ali su dovođena u vezu sa opojnim drogama, a ne švercom oružja. Peti uhapšeni je italijanski novinar koji je snimio i objavio reportažu, ali se ispostavilo, mada još nezvanično, da je u pitanju prevara, te da je osobama koje se vide na snimku novinar platio da odglume scenu ilegalne prodaje oružja.

"Potpunu istinu još nemamo. Imamo određene naznake i priznanja, a pronađen je i dio oružja sa snimka. Nastavljamo istragu i vjerovatno će tokom iduće sedmice biti sve riješeno", kaže vršilac dužnosti šefa Kriminalno-istražnog odjeljenja Sipe Vahidin Šahinpašić.



Pripadnici Sipe pohvalili su se i rezultatima akcije kodnog naziva "Papirus", odnosno razbijanjem kriminalne grupe koja se bavila krađom identiteta i krivotvorenjem putnih isprava BiH za potrebe pripadnika kriminalnog miljea i to iz zemalja okruženja. Uhapšeno je 10 osoba, a za dvije se još traga, koje su na osnovu 36 lažnih identiteta izradile isto toliko krivotvorenih dokumenata, a potvrđena je i krađa još 42 identiteta.

"Veći broj lica koja su izradila te dokumente su iz Srbije i Bugarske. Ti dokumenti plaćali su se i do 10 hiljada evra, a korišćeni su i na terotoriji ostalih kontinenata", ističe Đahinpašić i dodaje da je akcija "Papirus" izvedena u saradnji sa kolegama iz Srbije koji su prije nekoliko mjeseci u Srbiji pronašli dvije laboratorije za proizvodnju lažnih dokumenata.

U saradnji sa policijskim agencijama Srbije i Crne Gore, Sipa je u akciji "Zenica" uhapsila 3 lica zbog zloupotrebe opojnih droga na međunarodnom nivou.

Akcije "List" i "Boks" su još u toku, a do sada je slobode lišeno 30 lica koja se dovode u vezu sa nedozvoljenom trgovinom akciznim robama, prvenstveno duvana.

Iz Sipe najavljuju nove akcije i nova hapšenja s ciljem suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije. Na pitanje da li učestale akcije Sipe proteklih dana imaju veze sa nedavnom suspenzijom glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, u Agenciji za istrage i zaštitu nisu odgovorili.



BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Koja

07.10.2016 15:39

Faza 2. Deterdzent iz Federacije ide pod sankcije i odlukom vlade RS se otklanja sa polica u RS. Teški i mračno da i dolaze. Mile je umobolan.

ODGOVORITE
Name

НЕ МОГУ

07.10.2016 16:00

ДО САДА ЈЕ БИЛО НЕ МОГУ ОНИ МЕНЕ ТОЛИКО МАЛО ПЛАТИТИ КОЛИКО ЈА МОГУ МАЛО РАДИТИ. КОД НАС СЕ ТО ПРЕТВОРИЛО НЕ МОГУ ОНИ НАС ТОЛИКО ПОХВАТАТИ, КОЛИКО МИ МОЖЕМО НАКРАСТИ. ДОЂЕ МИ ЖАО ТИХ МОМАКА ИЗ СИПЕ.СПАВА ЛИ ТО, ПИТАМ СЕ, УОПШТЕ.КАКО ОН ВЕЛЕ ЉУДИ КАД БИ У ОВОЈ ЗЕМЉИ СЈЕКЛА РУКА ЗА КРАЂУ НЕ БИ СЕ ИМАО КО ПОЗДРАВИТИ С КИМ.

ODGOVORITE
Name

MORE

07.10.2016 16:31

Ha, ha, ha...... Baš duhovit komentar. Ali, ne brinite Vi. SIPA ima puno mladih, sposobnih policajaca, željnih rada i rezultata. Ne mogu se oni tako lako umoriti. A sada imaju pravog operativca na čelu istraga. Dokazano hrabrog i nepotkupljivog. Bravo Šaja.

Name

Miro Semberac

07.10.2016 16:03

Samo bacanje prasine u oci narodu .. Ko i do sad,optuznicaa nema, svi ce bit kasnije pustani ,neko prije neko kasnije zavisi od toga ko vise podmaze policiju i tuzioce...tako je to kad svi oce para

ODGOVORITE
Name

Milun

07.10.2016 16:08

Zele da poruce posle svega ovog kako ima drzave Bej ha.Apelujem na narod da bude hladne glave i ne nasjeda na ove provokacije iz sarajeva, jos malo pa ce se ovom narusavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta drzave RSrpske stati u kraj

ODGOVORITE
Name

POYY!!!1!

07.10.2016 16:26

SNSD je izglasao SIPA. Poyy

Name

RadikalNO

07.10.2016 17:17

Smijurija od hapšenja. Tek da ispadne kako nešto rade. Milijarde opljačkanog novca u BiH a oni hapse glumce statiste.

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.10.2016 17:25

Pozdravljam svaku akciju protiv kriminala, ma ko je provodio. Međutim, SIPA je neaktivna u borbi protiv islamskog radikalizma i u hapšenju onih koji su činili zločine nad Srbima. To važi i za Tužilaštvo BiH. Te dve institucije treba mnogo da rade u tom pravcu da bi stekle poverenje srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Igor

07.10.2016 19:39

Zasto SIPA ne hapsi kriminalce u Palama?

ODGOVORITE
Name

baka SIPI

08.10.2016 07:56

Draga braco I sestre,najhitnije vam je da spasavate sirocice.Odbornik u Banjaluci Dusan Cajic(SNSD)je javno pozivao SIPU da udje u CZSR Banjaluka ,da spasava sirocice,cak je prijetio strajkom gladju.SPASAVAJTE SIROCICE AKO BOGA ZNATE.

ODGOVORITE