Zaraza pustoši romanijiske šume

Invazija crva potkornjaka u posljednje vrijeme uzela je maha, a ovaj problem posebno je izražen u opštinama Sokolac, Han Pijesak i Rogatica, zbog čega postoji ozbiljna opasnost od sušenja šuma.

Republika Srpska 07.10.2016 | 13:55
Zaraza pustoši romanijiske šume
Stručnjaci objašnjavaju da je riječ o crvu koji buši "hodnike" u stablu različitih vrsta drveća, a najčešće to čine poslije suše, grada ili mraza. Jedno zaraženo drvo se osuši za mjesec i može dodatno zaraziti novih 60 stabala.

Prema riječima direktora preduzeća "Šume RS" Riste Marića, na udaru crva potkornjaka najčešće je četinarsko područje u pomenutim krajevima.

"Zbog tog problema, na osnovu naredbe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prekinuta je redovna sječa na području šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i u Han Pijesku. I išlo se na saniranje problema koji su nastali zbog sušnja šuma", rekao je Marić.

Dodao je da je potkornjak na području pomenutih gazdinstava prisutan još od 2009. godine, a zbog nepreduzimanja odgovarajućih mjera, sušenje šuma je eskaliralo početkom ove godine.

"Zbog odluke koja je bila na snazi od 2009. do polovine 2015. godine, nije bilo moguće djelovati na način kako sada djelujemo. To, između ostalog, podrazumijeva i sječu bolesnih stabala", rekao je Marić, dodajući da pojavom potkornjaka, svako stablo počne da pušta smolu, što znači da je bolesno, te se odmah kreće u sanaciju terena.

U "napadnutim" gazdinstvima, naglasio je Marić, do sada je sanirano više od 70 odsto terena, dok će u narednom periodu, kroz redovnu sječu, biti završeni i ostali dijelovi na kojima je evidentiran ovaj problem.

"Šteta koju je potkornjak pričinio na našim šumama biće poznata tek kad bude završena kompletna sanacija pomenutih područja", naglasio je Marić.

Kad je u pitanju rogatičko šumsko-privredno područje koje se prostire na više od 40.000 hektara i kojim gazduje ŠG "Sjemeć", sušenje šuma počelo je još prije pet godina. Prema procjenama ovog gazdinstva napadnuto je oko hiljadu hektara na kojim su visoke šume smrče i hrasta.

"Smrču suši potkornjak, a hrast gljivična oboljenja uz sušenje od vrha niz stablo" rekao je tehnički direktor ŠG "Sjemeć" Marko Tomović.

Kako bi preduhitrili sušenje šume učinjeno je sve što je bilo u njihovim mogućnostima.

"Na rubovima šuma, proplancima i svagdje gdje je veće prisustvo bolesnih stabala postavili smo više od 500 "klopki" sa feromanskim mamcima za potkornjake", kazao je Tomović.

Dodao je da obavezno skidaju koru sa svakog odsječenog "živog" stabla uz maksimalnu primjenu šumskog reda.

"Ali, očigledno sve to nije dovoljno i moraju se tražiti nove mjere i načini zaštite šuma. Prema našem mišljenju, na potezu je nauka koja bi trebalo da da odgovor kako dalje", rekao je Tomović, dodajući da sve to direktno utiče na tržišnu cijenu i ukupan finansijski bilans koji se odražava na plate oko 230 zaposlenih.

Mjere

Među mjerama za spas šuma koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS jeste i naredba koja reguliše sječu stabala na romanijskom platou, za šta je formirana radna grupa.

"Prije godinu i po donesena je izmjena Pravilnika o šumskom redu. Vlada i Ministarstvo su obavezali "Šume RS" i sva šumska gazdinstva da preduzmu mjere na suzbijanju štetočina odgovornih za sušenje šuma na pojedinim područjima" rekli su u Ministarstvu dodajući da su u tom smislu "Šume RS" dužne da prioritetno uklanjaju oboljela stabla.

Najviše su zahvaćena područja Šumskih gazdinstava

* "Visočnik" Han Pijesak

* "Romanija" Sokolac

* "Sjemeć" Rogatica

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

07.10.2016 13:06

Ma imamo mi rešenje....naš ministar je to već sve "obišao", napravio studiju ( čitaj ugradio se ) i ponudio rešenje do gole sječe , konačno on zna čovjek.....

ODGOVORITE
Name

kasno

07.10.2016 13:18

Prije 4 mjeseca je to jos bilo, al bitiniji je bio refrendum

ODGOVORITE
Name

tzhc

07.10.2016 13:20

Sta uradiste od prirode.Podsjeca me na neku knjigu koju sam davno citao.Mislim da se zove Vuciji totem.

ODGOVORITE
Name

Лија

07.10.2016 13:32

Много прије појаве црва поткорњака, у овим предјелима је харао ''црв наткорњак'', оличен у маси илегалних постројења за масакр шуме. Шумски неред, који су за собом остављале шумокрадице је један од разлога данашњег проблема.

ODGOVORITE
Name

Iz

07.10.2016 13:38

Ništa su crvi kako ih pustoše ovi naši "crvi"

ODGOVORITE
Name

Tvorevina odumire

07.10.2016 15:20

U umjetnoj tvorevini cak i drvece odumire, nestaje,...masala

ODGOVORITE
Name

pp

07.10.2016 21:15

USPJESNA SRPSKA ILI MI GRADIMO SRPSKU itd..........E TO VAM JE SRPSKA POJEDOSE JE CRVI I PARAZITI.