Savjeti za ženu: Budi lijepa, i jezik za zube

Kako da budete dobra supuruga: Top saveti iz prošlog veka.

  • Magazin
  • Moda i ljepota


Sve do '80. godina prošlog veka, saveti o braku i bračnom životu svodili su se na to kako da žena ugodi muškarcu svog života. I većina tih saveta svodi se na "budi lepa i drži jezik za zubima". Evo kako je to izgledalo.

1900: Smisao života žene je da postane majka. "Od dana venčanja mladi muž bi trebalo da oblikuje život svoje supruge tako da bude usmeren na začeće i majčinstvo. Ako do toga ne dođe, ona nije vredna da bude supruga", napisala je Ema Frensis Drejk u svom vodiču za brak iz 1902. "Šta mlada žena treba da zna".

1910: Žena koja ne želi da sluša, ne zaslužuje da bude supruga. "Moderna žena koja voli da se raspravlja teško se pokorava ljubavi i razumu. Kad bi samo slušala u tišini - što je za nju izrazito bolan proces - mogli biste je odlučno i ljubazno uveriti da nije u pravu. Ali, žena koja ne želi da sluša, treba da bude 'otpuštena' iz vašeg života", savetuje Volter Galihan u knjizi "Moderna žena i kako je ukrotiti" koja je bila popularna tih godina.

1920: Kafa i čaj siguran su put do problema u krevetu. "Čaj i kafa nisu nužno otrovni, ali imaju nedvosmisleno efekat otrova. Konzumiranje kafe i čajeva u velikim količinama verovatno ima uticaj na ono što se naziva frigidnost kod žena i ima loš uticaj na njihovo reproduktivno zdravlje. Ako muškarac ne želi frigidnu i otečenu ženu u svom bračnom krevetu, trebalo bi da joj zabrani ova pića", savetuje Bernar Makfaden u svom delu "Biti supruga i brak".

1930: Bodovi za žene i muževe. Dr Džordž Krejn napravio je '30. godina prošlog veka tablicu za bodovanje supružnika. Žene su bodove gubile ako nisu brinule o deci, ako su nosile crveni lak na noktima, spavale s viklerima na glavi, stavljale kremu na lice ili ako su na spavanje išle posle muža. Muževi su bodove gubili ako bi ostavljali cipele u dnevnoj sobi, ako bi predili svoju suprugu sa svojom majkom, kao i za odmeravanje drugih žena dok su u prisustvu supruge.

1940: Problemi žene su zanemarljivi u odnosu na one sa kojima se suočava njen suprug.Žena je trebalo da bude neko ko ume da sluša: "Neka vam muž ispriča sve svoje nevolje i probleme, pa ćete shvatiti da su vaši problemi u poređenju s njegovim potpuno nevažni", piše Edvard Podolski u knjizi "Seks danas u bračnom životu" iz 1943. "Ne opterećujte ga banalnostima i žalopojkama kad dođe s posla. Pustite ga da se odmori pre večere, a porodične probleme rešavajte kad on bude zadovoljen", savetuje Podolski. Ako niste sigurni šta bi to trebalo da znači - evo kratko i jasno: "Zapamtite, vaš najvažniji posao je da hranite i održavate ego svog supruga. Podizanje morala je ženski posao."

1950: Brak je karijera. Jedna od najuticajnijih bračnih savetnica iz '50. godina prošlog veka, Emili Mad imala je savet za sve ambiciozne žene: "Postati uspešna supruga je karijera samo po sebi, koja zahteva puno kvaliteta - diplomatskih, poslovnih, kulinarskih, a morate biti i vešta medicinska sestra, učiteljica, ali i glamurozna devojka", savetovala je ona 1955. godine u tekstu za "Riders dajdžest".

1960: Batine si dobila jer nisi umela da prepoznaš njegove potrebe. U kolumni "Može li se spasiti ovaj brak" dr Pol Popenou, čuveni bračni savetnik iz '60. godina napisao je nešto stvarno jezivo: kad je kod njega došla po savet klijentkinja s modricom ispod oka i rekla da je odbila seks s mužem nakon što ju je on pretukao, dr Popenou joj je rekao da je time sama izazvala njegov sledeći napad besa.

1970: Bolje je da niko ne zna da imate probleme. Tada je važilo pravilo da se o problemima u braku ne govori da se mužu ne bi natovarili dodatni problemi. A čišćenje kuće i pristojno oblačenje bili su prioritet.

I tako... Budi lepa i jezik za zube. Koliko su se stavovi promenili do danas? Šta vi kažete, pišite nam u komentarima.

Izvor: Mondo.rs

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

z

06.10.2016 09:29

Muškarci , ove osobine , danas ne znaju da cijene !

Nekad su bila pisana i nepisana pravila za oba Pola i uloge su bile podeljene. Danas nema velikih pravila i danasnje Zene imaju slobodu da rade sta hoce medjutim moj osjecaj je da neznaju sta hoce pa siu rastrgnute izmedju Karijere , Braka, licne slobode i stavova medija. Vecina zena (mladjih od 30 god) ne zeli djecu ili ako jednom u buducnosti , muza u nekom klasicnom smislu nezeli gotovo nijedna zena vec vise Buttlera koji ce da sluzi za sve one neugodne stvari sto moraju da se rade u zivotu. Uglavnom su zaljubljene u sebe i sve drugo je sporedno. Mozete ih prepoznati kako setaju neku Kucu ili imaju macu , jednom sedmicno stavlja nokte u salonu ljepote i po 10 selfia na dan. uglavom komentarise na fejsu druge Zene istog stava kako su lijepe i zgodne i ocekuju na svojoj slici 100 lajkova. Uzor su ima Paris Hilton, Ceca , JK i Kim kardashian.

Nikola

06.10.2016 15:46

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.