Koliko je Wi-Fi zračenje opasno?

U kući, na poslu ili ulici izloženi smo stotinama različitih wireless signala koji šalju nevidljive radio-talase.

Informacione tehnologije 03.10.2016 | 09:14
Koliko je Wi-Fi zračenje opasno?
Koliko je to opasno po naše zdravlje?

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je ova radijacija manja sa svakim decimetrom udaljenosti između vas i wi-fi signala, piše Time.

Prilikom razgovora putem mobilnog telefona, on emituje radijaciju 100 puta jaču od prosečnog wireless-a.

Stručnjaci naglašavaju da još uvek nisu pronašli konkretne dokaze da je takva radijacija, i radijacija koju emituje wi-fi, opasna po ljudsko zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala mobilne telefone kao moguće kancerogene.

Nedavno se pojavilo istraživanje da preveliko izlaganje radijaciji koju proizvode mobilni telefoni može da uzrokuje tumore na mozgu i srcu kod miševa. Ali, istraživanje još uvek nije sprovedeno na ljudima.

Stručnjaci naglašavaju da istraživanja, sprovedena na životinjama, često nisu dovoljno kvalitetna da bi njihova otkrića mogla biti upotrebljena kao osnov za promenu životnog stila.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ETF

03.10.2016 11:29

Jako šturi tekst na veoma opsežna istraživanja i složenu temu. Hajde da kažem da se osećam pozvanim da ovo malo prokomentarišem, pošto mi je ovo uža struka, pa ću dati svoj isto tako šturi komentar, pokušavajući da približim temu "narodskom govoru". Problem uticaja nejonizujućeg zračenja na živa tkiva se ne ogleda samo u snazi zračenja, već i u samoj frekvenciji, kao i vremenu izloženosti. Na primer, ponekad zračenje koje ima malu snagu, ali koncentrisanu na frekvenciji koja je istovremeno jedna od rezonantnih frekvencija nekog organskog jedinjenja bitnog za funkcionisanje organizma može biti daleko više štetno od snažnog zračenja na nekoj "bezopasnoj" frekvenciji. Takođe, jasno je da što je duži period izloženosti, veća je i štetnost. "Zračenje" od ovih signala (wi-fi, mobilna telefonija,TV itd.) pored centralne frekvencije koja nosi najveći deo snage uvek sadrži i harmonike (signale manje snage frekvencija koje su u matematički umnošci osnovne) i signale drugih frekvencija koji nose jedan deo snage, tako da u spektru postoji zaista ogroman broj "zauzetih" frekvencija telekomunikacionih signala. Stoga, moj savet je da i dalje koristite sve pogodnosti koje ova tehnologija pruža, ali pokušajte da što je moguće više smanjite apsorpciju nejonizujućeg zračenja na vaš organizam: gasite wi-fi uređaje kada idete van ili na spavanje, odmaknite mobilni telefon od sebe kada ga palite ili birate mrežu, koristite fiksni telefon kad god ste u mogućnosti da birate, izbegavajte direktnu izloženost antenama na maloj udaljenosti itd. Snaga zračenja opada sa kvadratom udaljenosti od njegovog izvora. Takođe, imajte na umu da je snaga signala sa mobilnog telefona veća kako je signal mobilne telefonije sa baznih stanica slabiji i obrnuto zbog kompenzacije snage. (primetili ste da "slab GSM signal" na mobilnom brže troši bateriju, evo i razloga zašto).

ODGOVORITE
Name

re ETF

13.01.2017 18:22

Kratko,jasno,poucno i precizno. Cista desetka.