Kretanje ublažava reumatske bolove

Reumatičari zbog pada temperature i veće vlažnosti vazduha već osećaju "jesen u kostima", pa iako to mnoge "veže" za krevet.

Zdravlje 29.09.2016 | 08:49
Kretanje ublažava reumatske bolove
REUMATIČARI zbog pada temperature i veće vlažnosti vazduha već osećaju "jesen u kostima", pa iako to mnoge "veže" za krevet, što zbog bolova, što zbog pogrešnog uverenja da će im mirovanje koristiti, lekari tim pacijentima, ipak, savetuju da se što više kreću.

Bolovi nastaju jer se usled nižeg spoljašnjeg pritiska skuplja više tečnosti u zglobovima, što uzrokuje pojavu otoka, bola i otežava kretanje.

- Utopljavanje je osnovni način da se ovi neprijatni simptomi ublaže - kaže profesor dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju. - Ali nikako nije poželjno pretopljavanje već samo da je u izabranoj garderobi prijatno toplo, jer u suprotnom dolazi do kontraefekta, odnosno pogoršanja stanja. Isti kontraefekat mogu da izazovu i sedenje uz grejno telo ili primena gelova koji zagrevaju površinu kože.

Od podjednakog značaja je i učestalo kretanje, a nikako dugotrajno sedenje ili ležanje. Jer, umerena fizička aktivnost pomaže da otok splasne, a samim tim se ublaži bol.

Hladnije vreme osećaju i zglobovi zdravih ljudi, ali s obzirom na to da na njima nema degenerativnih promena, mnogo lakše podnose zahlađenje.

Od promene vremena najviše pate astmatičari i kardiovaskularni bolesnici, dok reumatičarima najviše smeta hladnoća, vlaga i kišovito vreme.

Istraživanja koja su sprovođenja da bi se utvrdilo kakav je uticaj klimatskih uslova na hronične bolesti pokazala su da meteoropatske reakcije, pa i kod reumatičara, mogu da se jave čak 48 sati pre promene vremena.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar