LŠ - raport: Aletiko srušio Bajern, preokret Barse, 28 golova!

Pepove noćne more progone i Karleta - Karasko spustio Bajern na zemlju! Atletiko u Madridu slavio sa 1:0. Ludih 45 minuta u Rostovu! Nema brige kad Arsen izvede ceo Arsenalov arsenal... PSŽ se tresao u Ludoj šumi, Kavani surovo kažnjavao Bugare! Tobdžije rutinski slomile otpor Bazela, Ludogorec namučio PSŽ i promašio penal za izjednačenje! Spektakl, vatromet, erupcija sa šest golova! Noć koju će Seltik Park pamtiti dugo i zlatan bod protiv Sitija! Barsa u devet minuta do pobede! Ludnica u Škotskoj, Menhengladbah mogao da iznenadi katalonskog velikana, ali je poklekao na kraju... Napulj u transu, Benfika uništena, ovaj Napoli je bolji od Iguainovog! Ekstaza pa tuga u Istanbulu! Fenomenalna partija Napolitanaca, Bešiktaš posle majstorije Kvarežme prokockao veliku šansu.

Fudbal 28.09.2016 | 23:30
LŠ - raport: Aletiko srušio Bajern, preokret Barse, 28 golova!
Tri puta uzastopce u polufinalu Lige šampiona. Real, Barselona, pa Atletiko. Pep Gvardiola je morao da prizna poraz u sudarima sa zemljacima iz Španije i Minhen napusti bez titule prvaka Evrope. Karlo Ančeloti je doveden baš kako bi vratio pehar najboljeg na Starom kontinentu u Bavarsku, ali je u drugom kolu Grupe D imao priliku da vidi koliko je Evropa zahtevnija od Bundeslige. Na “Visente Kalderonu“ jedan munjevit trk i filigranski precizan udarac Janika Fereire Karaska za Atletikovih 1:0, drugi put u ova dva kola.

Bila je to furiozna akcija Antoana Grizmana i Karaska koju je Belgijanac završio rezantnim udarcem sa ivice kaznenog prostora. Manuel Nojer je na početku utakmice uspeo da mu ukroti jedan šut, ovaj put nije mogao ništa.

Taj Karaskov pogodak bio je logična posledica svega onog što smo videli u uvodnih 45 minuta. Bajern je isprva držao loptu, ali je Atletiko umeo da odseče Roberta Levandovskog od ostatka ekipe. I da opasno zapreti čim bi osvojio loptu. Fernando Toresje i pre Karaskovog pogotka imao dve izuzetne prilike da matira Nojera, ali nije uspeo.

Međutim, Atletiko nije tim u koji će se tek tako uvući nervoza, a Bajern nije - bar ne u septembru - tim koji će svih 90 minuta moći da Jorgandžijama pasovima uništava ideju. Doduše, u drugom poluvremenu Bajern je opet bio bolji tim na terenu, mnogo bolji štaviše, ali osim slučajnog pokušaja Franka Riberija sa kraja prvog dela igre i odlične šanse za Levandovskog nekih 15-ak minuta pred kraj nismo mnogo toga videli od tima koji sa pravom puca na sam tron Evrope.

Posle osam uzastopnih pobeda uz gol razliku 27:1 hladan tuš za Bavarce. Mogao je da bude i hladniji da u finišu utakmice Grizman posle gluposti Artura Vidala nije sa bele tačke tukao u prečku.

ATLETIKO MADRID - BAJERN MINHEN 1:0 (1:0)
/Karasko 35/

Atletiko Madrid (4-4-2): Oblak - Huanfran, Godin, Savić, Luis - Karasko (od 72’ Gameiro), Gabi, Saul, Koke - Tores (od 79’ Gajtan), Grizman (od 92’ Parte);

Bajern Minhen (4-3-3): Nojer - Lam, Boateng (od 63’ Humels), Martinez, Alaba - Alonso, Vidal, Alkantara (od 66’ Kimih) - Miler (od 59’ Roben), Levandovski, Riberi.

U drugom meču Grupe D, ili možda bolje da kažemo bitki za treće mesto i mesto u Ligi Evrope na proleću, Rostov i PSV su odigrali fantastičnih 45 minuta da bi u nastavku ritam značajno opao, pa su morali da odlože konačnu odluku o tome ko će dočekati proleće na evropskoj sceni - 2:2.

Dmitri Poloz je bio dvostruki strelac za ruski tim, Davi Proper i Luk de Jong su pogađali za PSV, ali Holanđani su ti koji su možda bili bliži pobedi. Barem ako posmatramo kvalitet šansi.

Proper je, naime, u 57. minutu imao priliku da sa jedanaesterca prvi put dovede holandskog šampiona u vođstvo, nije loše ni šutirao, ali je golman Rostova Soslan Džanajev izrastao u junaka Rostova. Uostalom, četiri penala ove sezone je šutirao PSV. Nijedan nije završio u protivničkoj mreži.

ROSTOV - PSV 2:2 (2:2)
/Poloz 8, 37 - Proper 14, De Jong 45+2/

Rostov (4-4-2): Džanajev - Terentjev, Navas, Granat, Mevlja - Kalačev, Gackan, Noboa, Erohin - Poloz (od 77’ Prepelica), Azmun (od 92’ Dumbija);

PSV (4-4-2): Zoet - Arijas, Švab, Isimat, Moreno - Viljems, Proper, Hendiks (od 63’ Bergvajn), Gvardado - L. De Jong, Narsing (od 73’ S. De Jong).

Favoriti su krenuli po planu u grupi A. Posle podele plena u prvom kolu, u međusobnom okršaju, Arsenal i Pari Sen Žermen su večeras objasnili Bazelu i Ludogorecu ko će u nokaut fazu i kome ostaje bitka za treće mesto i Ligu Evrope.

Arsenal je bez mnogo muke iskoristio zicer na svom terenu protiv Bazela i verovatno napravio ključni korak ka plasman u osminu. Mada su i ovako bili veliki favoriti uz PSŽ za prolazak među 16 najboljih. Tobdžije su ubedljivom igrom u prvom poluvremenu ubile sve nade Bazela i trasirale put ka laganoj pobedi -

Venger je u odsustvu suspendorvanog Žirua izveo najofanzivniju moguću postavu sa isturenim Sančezom, Ozilom iza njega i Ivobijem i Volkotom po krilima. Od Arsenalovogo ofanzivnog arsenala nije bilo spasa švajcarskom šampionu čiji bedem je popustio već u sedmom minutu. Posle tipične Arsenalove akcije u kojoj je lopta dugo kružila, Sančez je pobegao odrbani Bazela i centrirao na peterac gde je Volkot bio na pravom mestu i udarcem glavom načeo Švajcarce. Posle dvadesetak minuta, opet isti akteri i opet lopta u mreži Bazela. još jedna lepa akcija Arsenala, opet je Sančez asistent i opet je Teo Volkot strelac. Ovoga puta je postigao gol u svom stilu: udarcem u dalji ugao. Bilo je jasno da je sve gtovo...

Imao je Arsenal još dobrih prilika. Šanse da se upišu u strelce su propustili Sančez i Ozil. Zaslužio je Arsenal i ubedljiviju pobedu s obzirom da je poptuno kontrolisao situaciju i dominirao protiv švajcarskog rivala. Ali i ovo je bilo dovoljno za nastavak bitke za prvo mesto sa Pari Sen Žermenom.

ARSENAL - BAZEL 2:0 (2:0)
/Volkot 6, 26/

Arsenal (4-2-3-1): Ospina - Beljerin, Mustafi, Košćelni, Monreal (od 75’ Gibs) - Kazorla, G. Džaka - Volkot (od 70’ Okslejd-Čemberlen), Ozil, Ivobi (od 75’ Monreal) - Sančez;

Bazel (3-5-2): Vaclik - Suši, T. Džaka, Balanta - Lang, Bjarnason (od 79’ Delgado), Zufi (od 71’ Eljunusi), Franson, Traore - Dumbija (od 58’ Šporar), Štefen.

PSŽ ipak nije imao tako lak zadatak kao Arsenal. Francuski šampion nije bio na ekskurziji u Bugarskoj kao što su mnogi očekivali. Ludogorec je pošteno namučio favorizavne Svece, priredio im momente patnje, ali je poražen 1:3. Ko zna šta bi bilo da Moci nije promašio penal za izjednačenje... 

Ludogorecov bod iz Bazela očigledno nije bio slučajnost. Bugarski tim se hrabro i požrtvovano suprostavio timu zvezda sa Parka prinčeva. Odlično organizovan u defanzivi i oslonjen na ubitačne kontre, Ludogorec je bio bolji tim u prvoj četvtini meča. Imali su nekoliko solidnih šansi, a onda su povedli iz prekida. Levi bek Natanijel je našao rupu u živom zidu Francuza i pogodio za vođstvo. Ipak, PSŽ je preiskusna ekipa kojoj  primljeni gol nije primetio planove. Izjednačili su iz prve prave prilike pošto je Matuidiizbegao ofsjad, prošao iza leđa odrbani domaćih i rutinski matirao Stojanova.

Posle deset minuta igre u drugom poluvremenu, PSŽ je poptuno preokrenuo. Di Marijaje centrirao iz slobodnjaka, a Kavani sjajno reagovao u skoku i glavom skrenuo loptu u mrežu Bugara. Imao je Ludogorec idealnu priliku da se vrati u meč kada je Mota skrivio penal u 58. minutu, ali je kapiten Moci bio neprecizan sa bele tačke. Tačnije, Areola mu je dorbanio penal. Iskusni Francuzi su to opet kaznili prvom sledećom prilikom. Minut posle promešnog penala Mocija, Lukas Moura je probio po desnom krilu, a urugvajskiMatador opet bio neumoljiv i zakucao loptu pod prečku čime je otpor Ludogoreca i definitivno slomljen.

Francuzi su odneli planirane bodove iz Bugarske, ali mnogo teže nego što su očekivali dok je Ludogorec i posle dva kola sačuvao obraz i pokazao da neće biti topovska hrana u elitnom takmičenju.

LUDOGOREC - PSŽ 1:3 (1:1)
/Natanel 16 - Matuidi 35, Kavani 55, 60/

Ludogorec (4-2-3-1): Stojanov - Minev, Moci, Palomino, Natanael - Đakov, Abel - Vanderson (od 88’ Kešeru), Marselinjo, Misiđan (od 74’ Lukoki) - Kafu;

PSŽ (4-3-3): Areola - Orije, Markinjos, Silva, Maksvel - Verati (od 80’ Krihovjak), Mota, Matuidi - Lukas, Di Marija (od 88’ Ikon), Kavani (od 91’ Ogusten)

Niko, apsolutno niko, pa čak ni najveće optimiste, nisu mogle da predvide da bi Seltik mogao da pruži nešto više od od sporadičnog otpora protiv dosad perfektnog Mančester Sitija. A Seltik Park dobio je utakmicu o kojoj će se dugo pamtiti i noć kakva dugo nije viđena u najjačem klupskom takmičenju na Starom kontinentu!

Prštalo je sve od vrhunskog fudbala u domu Kelta svih 90 minuta, palo je šest golova, viđeno nekoliko spektakularnih poteza, ali i remi kakav je sudar trenutno najboljih klubova Škotske i Engleske i zaslužio - 3:3!

A umalo je Pepovu mašineriju razmontirao najefikasniji strelac Zelenog ponosa - Musa Dembele. Momak koji je letos stigao iz Fulama kao slobodan igrač i obukao zeleno-beli dres već sada pokazuje zašto polako postaje jedno od najvećih pojačanja u novijoj istoriji kluba, a sa dva gola unazadio je odbranu Sitija i posebno Klaudija Brava. 

Jer, niko ove sezone nije uspeo da postigne više od jednog gola protiv Pepovog Sitija, a do večeras nijedan igrač nije postigao dva gola. Seltik ih je dao tri, a Dembele je bio taj fragment koji je ekipu Brendana Rodžersa tri puta dovodio do vođstva. 

Prava ludnica viđena je već u prvih 45 minuta susreta, kada je palo čak četiri gola. I sve je krenulo potpuno neverovatno, kada je Dembele prvi put kaznio uspavanost Sitijeve poslednje linije i možda čak iz ofsajda matirao Brava. Ali, sudije su mislile da nedozvoljene pozicije nije bilo. 

Međutim, nijedan Seltikov udarac nije uspeo da slomi Siti. Kako su Kelti šamarali, tako su Građani uzvraćali. Svim silama! 

Tek što su navijači Seltika počeli da se navikavaju na prizor na semaforu, gde je pisalo 1:0, gosti iz Engleske imali su spremljen odgovor.

Strašnu asistenciju spremio je Aleksandar Kolarov za Fernandinja i tako prevao celu Seltikovu odbranu, da bi defanzivni vezista u stilu rasnih golgetera prevario Gordona i zatresao mrežu. Igrao se 12. minut.

Ludnici kraja nije bilo. Samo nekoliko minuta kasnije Seltik Park ponovo je izgoreo! Ovog puta Rahim Sterling je protivniku poklonio gol i tako na muke stavio Siti. Neverovatno, ali istinito, isti fudbaler uspeo je da ispravi kardinalnu grešku od nekoliko minuta ranije i onda uz asistenciju Davida Silve na majstorski način vrati rezultat na „nulu“.

Sve to bilo je samo predigra za ono što je viđeno u prvih deset minuta nastavka utakmice. Samo što su se igrači zagrejali Seltik je organizovao odličan napad po levoj strani, usledio je centaršut koji Kolarov nije mogao da obuzda i golčina Dembelea za novu erupciju prepunog Seltik Parka.

I ova radost bila je kratkog veka, jer je Nolito u 55. minutu još jednom poravnao rezultat i tako ponovo na zemlju spustio Zelene. Pogotku je prethodovala još jedna fenomenalna akcija Sitija, ovog puta u režiji Serhija Aguera, na čijem putu se isprečio Gordon. Ali, odbitak je završio kod Nolita, a ostalo već znate.

Mada do kraja utakmice više nije bilo golova, uzbuđenja nije manjkalo. Uprkos svim paklenim naletima Sitija, Seltik je uspeo da izdrži veliki pritisak i napravi veliko iznenađenje!

SELTIK - MANČESTER SITI 3:3 (2:2)
/Dembele 3, Sterling 20ag, Dembele 47 - Fernandinjo 8, Sterling 29, Nolito 55/

Stadion: Seltik Park
Sudija: Nikola Ricoli (Italija)

Seltik (4-2-3-1): Gordon - Lustig, Svjatčenko, Ture, Tirni - Braun, Biton (od 84. Grifits) – Forest (od 81. Roberts), Rogić (od 58. Armstrong), Sinkler – Dembele.

Mančester Siti (4-2-3-1): Bravo - Zabaleta, Otamendi, Kolarov, Kliši (od 73. Stouns) - Gundogan, Fernandinjo - Sterling, Silva, Nolito (od 76. Fernando) – Aguero.

Grupa C večeras je umalo donela dva spektakularna iznenađenja! Umesto toga dobili smo nezaboravan meč u Škotskoj i veliki preokret Barselone u Nemačkoj, gde je Menhengladbah bio dugo u vođstvu, ali je pao posle velikog naleta u samo devet minuta – 2:1.

I bez povređenog Lionela Mesija Barselona je stvarno mnogo jaka. Koltovi jesu pucali jako, ali na kraju nisu mogli da izdrže paklen pritisak kaznene ekspedicije iz Katalonije, koja je uz dosta muke uspela da našteluje nišanske sprave i spreči senzaciju na Borusija Parku.

Ipak, punih sat vremena tinjala je nada na prepunom stadionu Menša da bi mogli da prisustvuju šokantnom raspletu. Sve je počelo golom Torgana Azara u 34. minutu, nakon početničke greške Havijera Maskerana.

Od tog trenutka usledio je tajfunski udar na odbrambenu liniju Menhegladbaha, koja je izdržala tek do 65. minuta. Onda je usledio napad u Barsinom stilu, Nejmarova asistencija rezervisti Ardi Turanu i gol koji je potpuno pomutio um domaćinu.

Pod takvim šokom Menhengladbah nije mogao brzo da se oporavi, pa je zato devet mintua kasnije završi udarac zadao Đerar Pike. Posle dobrog dodavanja Luisa Suareza. Mada, španski defanzivac imao je naklonost sudija u prvom poluvremenu, kada sudija Damir Skomina nije dosudio čist jedanaesterac nakon igranja rukom u kaznenom prostoru.

Teško je pretpostaviti šta bi se desilo da je nemački tim dobio taj penal u prvom delu, ali na kraju tri boda kući nosi Barsa. 

BORUSIJA MENHENGLADBAH - BARSELONA 1:2 (1:0)
/Azar 34 – Turan 65, Pike 74/

Stadion: Borusija Park
Sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Borusija Menhengladbah (4-2-3-1): Zomer – Korb, Kristijansen, Elvedi, Vent – Kramer, Daud – Traore, Štindl (od 83. Han), Azar (od 80. Herman) – Rafael.

Barselona (4-3-3): Ter Štegen – Roberto, Pike, Maskerano, Alba – Rakitić (od 60. Turan), Buskets, Inijesta – Pako (od 54. Rafinja), Nejmar, Suarez.

Ko se seća Iguaina još?

Ovaj Napoli je po svemu za sada izgleda bolji od onog iz prošle sezone. Napolitanci posle dva kola imaju stopostotan učinak u grupi B Lige šampiona, prate ih Bešiktaš, Benfika, Dinamo, Kijev... Italijanski klub je jednom nogom u osmini finala, s obzirom da ih sada očekuju dva vezana meča protiuv Bešiktaša.

Napoli je na krcatom San Paolu bacio u trans svoju frenetičnu publiku i do nogu potukao očajnu Benfiku - 4:2. U drugom meču grupe, Dinamo Kijev je izvukao bod u Istanbulu protiv Bešiktaša.

Ultra-ofanzivna orijentacija Mauricija Sarija i sjajan izbor pojačanja su napravili kaznenu ekspediciju od Napolija. Benfika je razbijena u paramparčad. Od prvog minuta kada jeMilik bio u šansi je počela ofanziva Napolitanaca. U desetom minutu je šansu za debi u Napoliju neočekivano dobio i naš Nikola Maksimović pošto se povredio Albiol. Promene u odbrani nisu uticale na igru Napolitanaca koji su kidisali ka golu Sezara.

Konačno, u 20. minutu je usledila eksplozija oduševljena na San Paolu. Gulam je izveo korner, a Hamšik pobegao čuvarima i glavom bacio Napulj u trans. Benfika se nekako i držala do kraja ali je u drugih 45 minuta usledio fijasko. Mertens je majstorijom iz slobodnjaka suplirao prednost. U 54. minutu je već bilo 3:0 i kraj svih nadanja za Portugalce. Golman Sezar je srušio Kaljehona, a Milik bio precizan sa bele taček. Ali to nije bio kraj Napolijeve kanonade. Mertens je postigao drugi gol na meču nakon velike greške golmana gostiju.

Do kraja je Benfika preko Guedeša i Salvija uspela da ublaži poraz i sačuva obraz.

NAPOLI - BENFIKA 4:2
/Hamšik 20, Mertens 51, Milik 55 penal, Mertens 58 - Guedeš 71, Salvio 86/

Napoli (4-3-3): Reina - Hisaj, Kulibali, Albiol (od 11. Maksimović), Gulam - Alan, Žoržinjo, Hamšik - Kaljehon (od 70. Insinje), Mertens (od 82. Đakerini), Milik.

Benfika (4-4-2): Žulio Sezar - Semedo, Lisandro Lopez, Lindelof, Grimaldo - Pici, Fejsa (od 82. Gomeš), Orta (od 56. Salvio), Almeida – Kariljo (od 76. Guedeš), Mitroglu.

Napoli ima šest bodova, a na drugom mestu u grupi je Bešiktaš. Međutim, Turci imaju za čim da žale. Da su večeras pobedili kijevski Dinamo na svom terenu, bili bi u sjajnoj poziciji. Ovako, sa 1:1 su devalvirali veliki bod iz prvog kola u Lisabonu.

Paklena atmosfera u Istanbulu je dočekala Ukrajince i sve je bilo spremno za veliku pobedu kojom bi Bešiktaš napravio džinovski korak u borbi za plasman u nokaut fazu. Jer meč na svom terenu protiv Dinama je predstavljao najlakši put do tri boda.

Krenulo je idealno pošto je neuništivi Rikardo Kvarežma postigao golčinu iz slobodnog udarca i raspalio tribine u Istanbulu.

Izgledalo je da Ukrajinici neće ustati iz nokdauna. Bešiktaš je dominirao, ali propustio priliku da dotuče grogiranog rivala i promašio je šanse koje nije smeo. Dinamo je prvi šut ka golu Bešiktaša uputio u 51. minutu što dovoljno govori o igri Ukrajinaca. Ipak, uspeli su u 68. minutu da kazne neopreznost Turaka i izjednače.

Neshvatljivo je kako su domaći fudbaleri kod prekida ostavili Cigankova samog na drugoj stativi. Dinamo je uspeo da izvuče bod, a čak je mogao i sva tri da je Jarmolenkoiskoristio šansu u finišu utakmice. Primljeni gol je potpuno sasekao krila domaćem timu. Jedna gršeka ih je skupo koštala... Duško Tošić je odigrao ceo meč za Bešiktaš na poziciji levog štopera. 

BEŠIKTAŠ - DINAMO KIJEV 1:1
/Kvarežma 29 - Cigankov 65/

Bešiktaš (4-2-3-1): Fabri – Bek, Marselo, Tošić, Erkin – Arslan (od 77. Inler), Hatčinson – Kvarežma, Taliska, Adrijano (od 68. Tosun) – Abubakar (od 85. Frej).

Dinamo Kijev (4-1-4-1): Rudko – Morozjuk, Kačeridi, Vida, Antunes – Ribalka – Garmaš, Bujalskij (od 22. Korzun), Jarmolenko, Gonzalez (od 62. Cigankov) – Žunior Moraeš (od 78. Gladkij).

LŠ, 2. kolo:

Grupa A:

Ludogorec – PSŽ 1:3
Natanael 16 - Matuidi 41, Kavani 55, 60

Arsenal – Bazel 2:0
Volkot 7, 25

Tabela: PSŽ 4, Arsenal 4, Ludogorec 1, Bazel 1.

Grupa B:

Bešiktaš - Dinamo Kijev 1:1
Kvarežma 29 - Cigankov 65

Napoli – Benfika 4:2
Hamšik 21, Mertens 51, 58, Milik 54p - Guedes 71, Salvio 86

Tabela: Napoli 6, Bešiktaš 2, Dinamo 1, Benfika 1.

Grupa C:

Borusija Menhengladbah – Barselona 1:2
Azar 34 - Turan 66, Pike 74

Seltik – Mančester siti 3:3
Dembele 3, 46, Tirni 21 - Fernandinjo 11, Sterling 29, Nolito 55

Tabela: Barselona 6, Mančester siti 4, Seltik 1, Menhengladbah 0.

Grupa D:

Atletiko Madrid – Bajern 1:0
Karasko 36

Rostov – PSV 2:2
Poloz 8, 37 - Proper 14, De Jong 45

Tabela: Atletiko 6, Bajern 3, PSV 1, Rostov 1.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar