Dodik: Suspenzija Salihovića dokaz političkog uticaja SDA

Glavni tužilac BiH Goran Salihović suspendovan je do okončanja disciplinskog postupka, saopšteno je danas iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Salihović ima pravo na žalbu, koju je i najavio, ali njegova žalba ne odlaže izvršenje odluke o suspenziji. Do okončanja disciplinskog postupka funkciju glavnog tužioca obavljaće Gordana Tadić. Za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika suspenzija Salihovića je dokaz političkog uticaja na pravosuđe, dok je za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića to očekivana odluka koja će pokrenuti borbu protiv kriminala i korupcije.

Bosna i Hercegovina 28.09.2016 | 21:31
Dodik: Suspenzija Salihovića dokaz političkog uticaja SDA
Glavni tužilac BiH Goran Salihović, nakon odluke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta o njegovoj suspenziji, oglasio se pisanim saopštenjem u kojem, između ostalog, navodi da će se žaliti na odluku, te da će koristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se sazna istina. Salihović ističe da u svemu tome nije bitan on već se, kako kaže, radi o zaštiti vladavine prava i sprečavanju pravosudno-državnog udara.

Da se radi o političkom uticaju na pravosuđe smatra i predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik, a na pitanje da li sada strahuje od procesuiranja kriminalnih i koruptivnih afera u koje su upetljani on, ali i drugi visoki funkcioneri SNSD-a, odgovara:
"Nemam pojma, ne zanima me, nisam nadležan, ni u čemu nisam učestvovao. To govori o tome na koji način, kako i koliko je to pravosuđe i Tužilaštvo podložno političkim uticajima, prije svega SDA koja pokušava da modelira sve onako kako oni žele", kaže Dodik i dodaje da stranci sada ćute. "Sad im nije stalo do pravosuđa kada se politika upetljala u to. U svakom slučaju to je tamo stvar njih", zaključio je Dodik.

Za ministra bezbjednosti Dragana Mektića suspenzija Salihovića je očekivana jer, kako kaže, postoji ogroman broj dokaza da je zloupotribio položaj, opstruisao i sprečavao istrage, te mešatario dokazima iz predmeta i dostavljao ih osumnjičenim licima.

"Salihović je na taj način zaustavio naše napore da se borimo protiv kriminala i korupcije", kaže Mektić i dodaje da je njegova suspenzija karak u borbi protiv korupcije u Tužilaštvu BiH.

"Sada su se definitivno kroz ovu suspenziju stvorili uslovi da nastavimo sa borbom protiv korupcije i da rješavamo krupna koruptivna i druga krivična djela u cijeloj BiH. Nadam se da će novi vršilac dužnosti glavnog tužioca sada bez ikakve rezerve pokrenuti te predmete koji se nalaze po raznim fiokama", ističe Mektić i poručuje vršiocu dužnosti glavnog tužioca BiH kako vjeruje da će se ponašati profesionalno, časno, odgovorno i hrabro.

"Nisu nimalo laka vremena za borbu protiv korupcije, ali poručujem da će imati bezrezervnu podršku svih policijskih agencija", kaže Mektić i dodaje da će suspenzija Salihovića pokrenuti i procesuiranje predmeta ratnih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

"Salihović je odgovoran i za opstrukciju i stopiranje velikog broja predmeta za koje postoje dokazi da je počinjen zločin u kojima su žrtve Srbi", tvrdi ministar Mektić.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

očekivano

28.09.2016 19:35

Očekivana izjava Dodika,ne znam samo hoće li mu Salihović morati vratiti pare,ovdje je jedino Mato dobro prošao.

ODGOVORITE
Name

bbb

28.09.2016 20:06

Nema ništa od vraćanja para,jedino ako Mile ima original ugovor onda možda.

Name

pero

28.09.2016 19:49

Dje li ti bi ta pamet dosad šteta što je više niko ne cijeni aj zdravo federacija plače za tobom

ODGOVORITE
Name

očajnik

28.09.2016 19:51

G.predsjedniče molimo vas da što prije napustite R.Srpsku i odete u neki azil i da ne čujemo za vas bar 2-3 godine. Dajte nam da se bavimo svojom djecom, jer ste nam naše sudbine zapečatili.....vas mnogi proklinju...ne dozvolite da vam proklinju i djecu i unnučad.

ODGOVORITE
Name

re

29.09.2016 07:34

Ima azil u Prači nek ide tamo

Name

'Ajde

28.09.2016 21:45

Ti i Salihović ste svoje otpjevali. Nema više šatre pod koju će vas pozvati.

ODGOVORITE
Name

PreCednik

28.09.2016 23:57

Ima li ovaj covjek imalo dostojanstva i obraza,..pa on samo place i kuka,...smaranje totalno

ODGOVORITE
Name

dott

29.09.2016 09:14

TA Gordana sto mijenja Salihovica je rodica Mate Djakovica pa se zato nista nece promijeniti.

ODGOVORITE