Najava - ABA liga 2016/17: Sve što trebate da znate...

Dan pre prvih utakmica, donosimo vam osvrt na favorite regionalnog takmičenja, stare asove, mlade snage, nove strance, najvažnije transfere, kalendar, istoriju... Košarka se vratila!

Košarka 28.09.2016 | 23:45
Najava - ABA liga 2016/17: Sve što trebate da znate...
Utakmicama Cedevita - Budućnost i Mega Leks - Olimpija u četvrtak uveče počinje nova klupska sezona na prostoru bivše SFR Jugoslavije!

Ovo je ukupno 16. ciklus regionalne lige, a drugi otkako su klubovi preuzeli kontrolu nad takmičenjem. Taj period poklopio se sa velikim turbulencijama u evropskoj košarci, gde se"rat" FIBA i ECA, kompanije koja rukovodi Evroligom, možda i najviše osetio upravo ovde.

ABA liga je opstala, ali nacionalni savezi ne samo da je ne priznaju, nego su uz podršku FIBA neki od njih krenuli u "kontranapad", pa tako Hrvati i Slovenci od ove jeseni imaju domaća prvenstva u kojima od početka učestvuju i klubovi sa "Jadrana".

Smanjenje broja učesnika Evrolige uslovilo je i da u elitno kontinentalno takmičenje ide samo šampion ABA, umesto nekada standardna dva, tri, pa i više timova.

Međutim, regionalna liga se uprkos svim poteškoćama i dalje igra, finansijski dobro stoji, a sudeći po poslovima obavljenim u prelaznom roku - koji u košarci traje gotovo čitave godine - praktično svi timovi ulaze u takmičenje sa velikim ambicijama, srazmerno svojim mogućnostima i statusu.

Neki će jurišati na sam vrh, neki na plej-of i Evropu, a neki će pre svega želeti da se afirmišu i stvore osnovu za naredne sezone. Ali, kao što su već rekli neki treneri ABA ligaša - neće biti gostovanja na koje će se ići po "sigurne" bodove.

F A V O R I T I

1. Crvena zvezda - Dvostruki uzastopni šampion ABA lige i jedini tim iz regiona u reformisanoj Evroligi od 16 učesnika. Treneru Dejanu Radonjiću ovo je četvrta puna sezona na klupi crveno-belih, a i "kostur" ekipe je već dugo na okupu, tako da to što su još nekompletni - klub je u potrazi za inostranim plejmejkerom i centrom - ne bi trebalo da predstavlja problem na početku sezone. Radonjić se uzda da će najmanje 30 mečeva u Evroligi doneti ekipi prevagu kada se na proleće bude odlučivalo o trofejima, a zanimljivo pitanje je koji igrači će preuzeti liderske uloge u napadu posle odlazaka Cirbesa i Milera?

PRVIH 12: Rebić, Dangubić, Mitrović, Lazić, Simanić, Kuzmić, Bjelica, Dobrić, Simonović, Gudurić, Čarls Dženkins, Jović.

VAŽNI ODLASCI: Miler, Cirbes, Kinzi, Micić, Štimac.

2. Cedevita - Najstabilniji klub u regionu, ovog leta je veoma rano kompletirao tim i očekuje se da "sokići" zaigraju na visokom nivou od početka takmičenja. Veljko Mršić prošlog leta je preuzeo kormilo od iskusnog Jasmina Repeše i imaće priliku da pokaže koliko je napredovao tokom zahtevne sezone, u kojoj su bili učesnici Top 16 Evrolige i polufinalisti ABA. Zagrepčani će ove jeseni igrati Evrokup, ali i prvenstvo Hrvatske, zbog čega su angažovali nekoliko neafirmisanih domaćih igrača pride.

PRVIH 12: Rašad Džejms, Krušlin, Katić, Babić, Žganec, Musa, Bilan, Dejvid Stokton, Skoti Hopson, Begić, Dukan, Arapović.

VAŽNI ODLASCI: Pulen, Vajt, Žorić, Gordić, Pilepić, Voker.

3. Budućnost - Podgoričani i ove sezone imaju više nego dobar budžet za ex-YU standarde. Iskoristili su ga da oforme možda i svoj najzvučniji sastav posle onog sa kraja 90-ih (Tomašević, Topić, Rakočević...). Problem može da bude to što su mnogi igrači prošli vrhunac karijere, a vodiće ih trener debitant, legenda Budućnosti Vlado Šćepanović. Redovni učesnici Evrokupa još jednom će "ispoštovati" to takmičenje.

PRVIH 12: Suad Šehović, Vranješ, Subotić, Sead Šehović, Popović, Savović, Šon Džejms, Baćović, Ilić, Džej Ar Rejnolds, Gordić, Markus Vilijams.

VAŽNI ODLASCI: Kuk, Dragićević, N. Jaramaz, Dž. Dženkins, Kanacević.

4. Partizan - Ako su prve tri ekipe manje-više "zakucane" na tim pozicijama, prognozirati poslednjeg učesnika plej-ofa je veoma, veoma teško. Mnogo je timova ujednačenog kvaliteta i realno je da borba za četvrto mesto bude neizvesna svih 26 kola. Crno-belima dajemo malu prednost zbog najjačeg domaćeg terena u ABA ligi, a ozbiljni konkurenti mogli bi da im budu Mega Leks, MZT Skoplje, Olimpija ili neki od timova koji neće igrati evropsko takmičenje i moći će da se maksimalno fokusiraju na ABA ligu (Krka, debitant Karpoš Sokoli).

PRVIH 12: Frenk Robinson, Ratkovica, Marinković, Veličković, Majstorović, Birčević, Andrić, Vilijam Hečer, Vrabac, Pot, Karahodžić, Luković.

VAŽNI ODLASCI: Džons, Murić, Vilson, D. Vilijams, Cvetković, Vitkovac.

P O V R A T N I C I   U   A B A

1. Markus Vilijams (30 godina) - Sjajan plejmejker i ubitačan strelac, sposoban da "zatrpa" svaku odbranu... Ali, sve ovo važi samo u slučaju da je spreman, motivisan i disciplinovan. Povratak u Crvenu zvezdu prošle jeseni se završio fijaskom (brzim raskidom ugovora), a ovog leta je "kocku" na njega bacila Budućnost.

Prethodni timovi: Lokomotiva Kubanj, Unikaha, Memfis, Golden Stejt, Nju Džersi...

2. Mirza Begić (31) - Slovenački centar rođen u Bijeljini, drugi put se vraća na parkete ABA lige. Pre dve godine bio je tu samo nekoliko nedelja, a onda su ga dominantne partije u dresu Olimpije preporučile Laboral Kući. Cedevita ga je dovela umesto takođe iskusnog Luke Žorića, pa sa njim i Bilanom ima trenutno najbolji tandem "petica" u regionu.

Prethodni timovi: Bilbao, Laboral, Olimpijakos, Real Madrid, Žalgiris...

3. Novica Veličković (30) - Jedan od lidera Partizanovih trofejnih timova iz druge polovine prošle decenije. U Realu nije pronašao zajednički jezik sa trenerom Mesinom, nadovezala se i povreda kolena, posle koje je uložio mnogo truda da se vrati ozbiljnoj košarci. Prošli su dani kada je bio elitna evroligaška "četvorka", ali proletos je u finalu srpskog plej-ofa protiv Zvezde dokazao da ima solidan igrački i liderski kvalitet. Crno-beli su mu poverili kapitensku traku.

Prethodni timovi: Trabzon, Bamberg, Real Madrid...

4. Milko Bjelica (32) - Posle okruglo 10 godina u inostranstvu, ponovo je u klubu u kojem je ponikao, Crvenoj zvezdi. Bio je akter na desetine utakmica Evrolige, stekao veliko iskustvo, ali uglavnom kao komplementarni igrač. U Zvezdi bi trebalo da ima veću odgovornost i veći uticaj na rezultate tima.

Prethodni timovi: Darušafaka, Efes, Laboral, Lijetuvos Ritas...

Još važnih povrataka: Čarls Dženkins (Crvena zvezda), Stefan Birčević (Partizan), Dragan Labović (Karpoš Sokoli), Džej Ar Rejnolds (Budućnost), Željko Šakić (Cibona), Jakov Vladović (Zadar)...

M L A D E    S N A G E

Ili, zašto NBA skauti "vise" u ABA dvoranama...

1. Ante Žižić (19 godina) - Boston Seltiksi izabrali su centra Cibone sa 23. pozicije ovogodišnjeg drafta, ali će Žižić za razliku od zemljaka i nekadašnjeg saigrača Ivice Zupca (LA Lejkers) ostati još jednu sezonu u ABA ligi. Proletos je sa prosekom od 13,4 poena, osam skokova i 1,4 blokade bio zvanično najbolji mladi igrač regionalnog takmičenja. Nema razloga da to ne ponovi, na još impresivniji način, pošto je Cibona sada još više "njegov" tim.

2. Rade Zagorac (21) - Kapiten Mega Leksa takođe se priprema za odlazak u NBA. Tamo ga čekaju Memfis Grizlisi, koji su ga učinili 35. pikom na draftu 2016. Prošle sezone je već u prvom kolu slomio ruku i morao na višemesečnu pauzu, nakon koje je sa Megom osvojio Kup Koraća i došao do finala ABA lige. Individualno možda nije uspevao da zablista kao u tom maleroznom meču protiv Zvezde na startu takmičenja, ali pamtiće se indeks korisnosti 40 za "brejk" protiv Budućnosti u polufinalu plej-ofa! Visok 205 cm, košarkaš velike inteligencije, može da igra na četiri pozicije.

3. Marko Gudurić (21) - Prvi tim Crvene zvezde poslednjih godina nije izvukao gotovo ništa iz brojnih uspeha mlađih kategorija. Ristić, Rebić, Tejić, Stojanović... ili više nisu u klubu, ili nisu ispunili velika očekivanja, a tek treba da se vidi šta će biti od Simanića i Radanova. Jedini se Dejanu Radonjiću nametnuo Gudurić, koga kao juniora nije ni pratila naročita fama. Samopouzdanje sa U-20 Eurobasketa nosilo ga je kroz celu minulu sezonu, u kojoj je dao veliki doprinos nekim pobedama u Evroligi, ali najdublje je ostao urezan koš sa osam metara, za pobedu nad Partizanom u drugoj utakmici finala srpskog plej-ofa. Hrabar u napadu, vredan u odbrani. Nagrađen je pozivom na pripreme "A" reprezentacije, ove sezone treba da napravi novi korak napred.

4. Džanan Musa (17) - "Zlatni dečko" bosanske košarke stigao je u Cedevitu sa 15 godina, a već sa 16 i po imao je solidnu minutažu u ABA ligi, pa i u pojedinim mečevima Evrolige. Trijumf na U-16 Eurobasketu i brutalne partije na U-17 Svetskom prvenstvu (bilo je mišljenja i da igra "privatnu košarku") donele su mu mesto u seniorskoj reprezentaciji BiH, ali Musin debi neće se pamtiti po košarkaškim stvarima, već po svađi sa prvom zvezdom ekipe, Mirzom Teletovićem - za vreme utakmice, na terenu! Za minute u spoljnoj liniji Cedevite boriće se sa Babićem, Krušlinom i Hopsonom.

Još talenata: Vanja Marinković (Partizan), Kostja Mušidi (Mega), Alfa Kaba (Mega), Boriša Simanić (Zvezda), Lovro Mazalin (Zadar), Matic Rebec (Krka), Blaž Mesiček (Olimpija), Stefan Lazarević (FMP), Žan Mark Šiško (Cibona)...

IZ ABA U ABA

Ovi transferi nisu odjeknuli kao "bombe", ali mnogi kvalitetni i zanimljivi igrači su tokom leta promenili sredinu, ostavši u regionalnom takmičenju.

Jure Lalić (Krka - MZT Skoplje)
Marko Luković (MZT Skoplje - Krka)
Nemanja Gordić (Cedevita - Budućnost)
Filip Krušlin (Cibona - Cedevita)
Đorđe Majstorović (Metalac - Partizan)
Nemanja Vranješ (Sutjeska - Budućnost)
Domagoj Bošnjak (Zadar - Cibona)
Lovro Mazalin (Cedevita - Zadar, pozajmica)
Sandi Čebular (Tajfun - Krka)
Nikola Janković (Mega Leks - Olimpija)
Blaž Mahkovic (Olimpija - Igokea)
Radosav Spasojević (Sutjeska - Mega)
Marko Tejić (Crvena zvezda - Mega, pozajmica)
Uroš Luković (MZT Skoplje - Partizan)
Mirko Mulalić (Krka - Olimpija)
Robert Rikić (Budućnost - Igokea)

A M E R I    I    O S T A L I

U ABA ligi valjda nikada nije bilo više stranaca nego na početku ove sezone. Trenutno je tu 25 Amerikanaca (po četiri u Mornaru i MZT Skoplju, nemaju ih samo FMP i Zadar) i devet igrača iz drugih zemalja izvan ex-YU.

Centar Šon Džejms (Budućnost) sa Makabijem je osvojio Evroligu. Krilni centar Džeremaja Mesi (MZT) dve godine je igrao za Real, bek Skoti Hopson (Cedevita) pružao odlične partije u Efesu, plejmejker Dejvid Stokton (Cedevita) privlači pažnju samim tim što je sin legendarnog Džona Stoktona...

Tu su još Vilijam Hečer (plej, Partizan), Frenk Robinson (bek/krilo, Partizan), Ilajdža Džonson (plej, Cibona), Brendon Fortenberi (bek, Igokea), Lamont Mek (krilni centar, Karpoš Sokoli), Ronald Kari (plej, Krka), Antabija Voler (bek, Mornar), Kol Dikerson (krilo, Mornar), Ksavijer Tems (plej, MZT Skoplje), Brendon Džeferson (plej, Olimpija)...

Sa stranim pasošima igraće i Emir Sulejmanović (Cibona, Finska), Mirko Đerić (FMP, Australija), Džona Bolden (FMP, Australija), Darko Jukić (Krka, Danska), Kostja Mušidi (Mega, Nemačka), Alfa Kaba (Mega, Francuska), Šarlon Kluf (MZT, Holandija) Semjon Šaškov (Olimpija, Rusija) i Marko Mlađan (Olimpija, Švajcarska).

Mnogi od ovih igrača predstavljaju nepoznanicu za širu košarkašku publiku i jedan su od faktora zbog kojih je teško predvideti ko će se boriti za visok plasman, čiji maksimum je "zlatna sredina", a ko će se boriti za opstanak (pravo nastupa u ABA ligi 2017/18 izgubiće poslednjeplasirani tim).

PAROVI 1. KOLA:

četvrtak

Cedevita - Budućnost 19.00
Mega Leks - Union Olimpija 21.00

petak

Crvena zvezda mts - MZT Skoplje 19.00
Zadar - FMP Železnik 21.00

subota

Krka - Karpoš Sokoli 17.00
Mornar - Partizan 19.00

nedelja

Igokea - Cibona 17.00

"GUSTO" NA POČETKU

Kao i obično, raspored je na startu ABA lige vrlo intenzivan, tako da će prva četiri kola biti odigrana za samo 12 dana. Zanimljivo je da se poslednja utakmica prvog kola (Igokea - Cibona) i premijerni meč druge runde (Budućnost - Zadar) igraju istog dana, u nedelju 2. oktobra.

"VEČITI" DERBI

Prvi ovosezonski okršaj Crvene zvezde i Partizana igraće se u ponedeljak 7. novembra, u okviru 8. kola, a drugi u 21. kolu, koje je na programu od 3. do 6. februara.

POSLEDNJIH PET SEZONA

2015/16: Budućnost 23-3, Crvena zvezda 20-6, Cedevita 19-7, Mega Leks 17-9.

Finale plej-ofa: Zvezda - Mega 3:0.

2014/15: Crvena zvezda 24-2, Budućnost 19-7, Cedevita 18-8, Partizan 18-8.

Finale plej-ofa: Zvezda - Cedevita 3:1.

2013/14: Crvena zvezda 22-4, Cedevita 19-7, Partizan 18-8, Cibona 17-9.

Šampion posle Fajnal fora: Cibona.

2012/13: Igokea 20-6, Crvena zvezda 18-8, Radnički Kragujevac 17-9, Partizan 16-10.

Šampion: Partizan.

2011/12: Makabi 24-2, Cedevita 19-7, Partizan 19-7, Budućnost 18-8.

Šampion: Makabi.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar