Analiza - Krah uživo: Kako je "pao" selektor Engleske?!

Razotkriven od novinara na zadatku, Sem Alardajs stvorio je sebi problem iz kojeg će se teško izvući. Uz to, naneo je neizbrisivu štetu svom ugledu.

Fudbal 28.09.2016 | 22:30
Analiza - Krah uživo: Kako je "pao" selektor Engleske?!
Selektor Engleske Sem Alardajs dobio je otkaz posle samo jedne takmičarske utakmice.

Čuveni menadžer "Big Sem", u centru je pažnje afere koja je ovog utorka zatresla Englesku i u ogromnoj meri mu ugrozila posao.

Kako je došao u takvu situaciju?

Novinari na zadatku pozvali su Alardajsa na sastanak i predstavili se kao fudbalski agenti, ponudivši mu novac za pomoć u izbegavanju pravila Fudbalske asocijacije koja uređuju vlasništvo nad igračima.

Prikriveno snimajući selektora, reporteri "Telegrafa" su glumili i čuli od Alardajsa da "nije problem" prevariti odredbe kojima su njegovi poslodavci još 2008. ukinuli mogućnost da "treća strana" bude vlasnik ugovora fudbalera.

"Znam da neki agenti to rade sve vreme. I dalje to možete izbeći. Očigledno je da mislim na veliki novac", rekao je Alardajs za stolom, razmatrajući ponudu da četiri puta godišnje putuje do Singapura i Hong Konga, da bi se tamo sreo sa navodnim investitorima koji hoće da kupe fudbalere.

"Izvlačeći" iz selektora informacije u nastupu koji ga je žestoko diskreditovao, novinari su mu obećavali godišnju zaradu od 463.000 evra.

Alardajs je jednostavno naseo na njiovu priču, poverovao im i zbog toga bi mogao da snosi odgovornost.

Ovako je Alardajs savetovao sagovornike da zaobiđu pravila svojih poslodavaca.

Šta su pravila koja zabranjuju vlasništvo "treće strane" nad fudbalerima?

Velika Britanija ukinula je još 2008. mogućnost da kompanije ili fudbalski agenti budu kompletni vlasnici ugovora igrača i da tako profitiraju transferima. Mišel Platini nazvao je takvu praksu "robovlasništvom"

Pravila koje je Alardajs obećao da će "zaobići":

- samo je klubovima dozvoljeno da budu vlasnici igrača, - novac od transfera zarađuje samo klub, - klub mora da otkupi udeo treće strane da bi mogao da registruje igrača



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar