Ponovo se javio najveći afrički tajkun: Kupiću Arsenal! Novac nije problem!

Samo u projektima imam dvadeset milijardi! Kontroverzni biznismen obećao smenu Arsena Vengera po hitnom postupku, što se dopalo velikom broju navijača londonskog kluba.

Fudbal 25.09.2016 | 21:00
Ponovo se javio najveći afrički tajkun: Kupiću Arsenal! Novac nije problem!
Sećate se Alika Dangotea? Najbogatiji čovek Afrike... E, pa kontroverzni biznismen iz Nigerije javio se posle čitavih godinu dana i ponovo priča o ideji kako želi da kupi Arsenal. Dangote je, da podsetimo, privukao pažnju svetske sportske javnosti kada je 2015. za BBC pričao kako ima u planu da postane većinski vlasnik londonskog kluba i da će mu prvi potez kao novog vlasnika biti otpuštanje Arsena Vengera. 

Kako se posle toga nije javljao, mediji na Ostrvu počeli su spekulišu kako je Dangoteodustao kada je čuo o kakvim se sumama radi. Ali on tvrdi da to nije tačno...

"Nema nikakve sumnje da ću kupiti Arsenal. Novac? To nije nikakav problem. Mislim da ću taj posao završiti kroz tri ili četiri godine. Potrebno je da sklonim neke prepreke sa puta i sačekam dobar vetar koji bi me pogurao. Trenutno u projektima imamo više od dvadeset milijardi. Ne mogu sada da se bavim kupovinom Arsenala", izjavio je Dangote. 

Prema Forbsu, Aliko Dangote je 67. najbogatiji čovek planete i procenjuje se da je težak oko jedanaest milijardi dolara. Bogatstvo je nasledio od oca koji je takođe bio najbogatiji čovek Afrike, sve dok je živeo, do 1955. godine. Dangote se inače bavi proizvodnjom cementa i jako dobro mu ide, pošto uspešno posluje u 15 zemalja Crnog kontinenta.  

On se još 2010. deklarisao kao navijač Arsenala i tada se prvi put pominjala ogućnost da kupi deonice kluba iz Londona. On je pažnju navijača Tobdžija poslednjih godina privlačio izjavama koje su bile muzika za njihove uši...

"Arsenal radi solidno, ali mora da ima ima drugačiju strategiju. Ne mogu igrači da se prodaju čim se razviju. Imam viziju kako bi Arsenal trebalo da funkcioniše", govorio je svojevremeno Dangote. 

Podsetimo, većinski vlasnik Tobdžija trenutno je Amerikanac Sten Krenke (66,64 odsto deonica), a dobar udeo u vlasništvu ima i Ališe Usmanov (29,11%). Preostale deonice vlasništvo su bivših fudbalera i navijača. Upravo su navijači na kraju prošle sezone protestvovali i tražili novog vlasnika, odnosno smenu menadžera Arsena Vengera. Arsenal, ne zaboravite titulu nije osvojio od 2004. godine i za sve ovo vreme uzeo je samo dva FA kupa. 

Da li je Aliko Dangote možda pravi čovek za Tobdžije?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar