10 zanimljivih činjenica o Edinburgu

Zemlja brojnih prirodnih lepota, dobrog viskija i popularnog kilta, ponosi se svojim glavnim gradom, Edinburgom.

Putovanja 12.09.2016 | 10:30
10 zanimljivih činjenica o Edinburgu
To je grad bogate kulture i tradicije, odličnih restorana i parkova za odmor, a nudi mnogo toga za bicikliste. Ako planirate da uskoro posetite prestonicu Škotske, upoznajte se sa nekim zanimljivostima o njoj.

1. Edinburg svake godine poseti više od četiri miliona turista koji lokalnoj ekonomiji donesu nešto više od milijardu funti.

2. Ako ste gladni, ovde ćete sigurno dobro jesti. Nakon Londona, Edinburg je grad s najviše restorana koji se ponose Michelinovim zvezdama.

3. Edinburg ima čak 112 parkova, što je više parkova po glavi stanovnika od bilo kojeg drugog grada u Velikoj Britaniji.

4. Prestonica Škotske brižljivo neguje svoju reputaciju “zelenog” grada, pa tako ima više od 70 kilometara biciklističkih staza.

5. Prvi grad na svetu koji je imao vatrogasnu službu je Edinburg.

6. Ako ste Edinburg zamišljali kao kišovit grad, prevarili ste se. Naime, ovde godišnje padne manje kiše nego u Rimu, Frankfurtu i Njujorku.

7. Slavna enciklopedija Britannica prvi put je štampana u Edinburgu 1768. godine.

8. Stanovnici grada su u 17. veku na svom čelu spaljivali izmet golubova, jer su verovali da će time izlečiti ćelavost.

9. Pisac Artur Konan Dojl, autor slavnog Šerloka Holmsa, rođen je u Edinburgu, a navodno je svog glavnog junaka napravio na osnovu osobina profesora Džozefa Bela, poznatog hirurga iz 19. veka.

10. Kad smo već kod književnosti, vredi pomenuti i da je Dž. K. Rouling svoju prvu knjigu o  Hariju Poteru napisala upravo u Edinburgu.

B 92
foto: internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aa

13.09.2016 14:06

Kako ja volim ovakve tekstove...

ODGOVORITE