Revizija: Salihović i nezakonite nabavke

Prošle godine Tužilaštvo BiH nabavilo je šest automobila. I svi do jednog kupljeni su nezakonito!

Bosna i Hercegovina 26.08.2016 | 16:06
Revizija: Salihović i nezakonite nabavke
Državni revizori konstatovali su da je Tužilaštvo BiH za nabavku automobila u 2015. godini izdvojilo 213 hiljada maraka, ali da je prilikom ovih javnih nabavki prekršen zakon.

Nabavka šest automobila odvijala se po istom tenderu, u dva odvojena lota. U Zakonu o javnim nabavkama BiH navedeno je da ponuđač koji je samostalno poslao ponudu, ne može biti član grupe ponuđača u istom postupku.

„Međutim“, konstatovali su revizori, „ponuđač koji je izabran za lot 1, izabran je i za lot 2 kao član grupe sa još jednim ponuđačem“.

U pitanju je firma Hyundai Auto BiH koja je Tužilaštvu BiH prvo isporučila terensko vozilo vrijedno 70 hiljada maraka, a nakon toga, na osnovu istog tendera, Hyundai pravi konzorcij sa kompanijom AC Quatro, koja je, inače, u vlasništvu Bakira Alispahića, osobe sa crne liste SAD-a koja je dovođena u vezu sa terorizmom.

Na osnovu LOT-a 2, Konzorcij Hyundai – AC Quatro isporučuje Tužilaštvu BiH pet automobila ukupne vrijednosti 143 hiljade maraka. Revizori primjećuju da ponuđena oprema za automobile nije odgovarala specifikaciji objavljenoj u tenderu.

„Postavlja se pitanje na koji način je izvršen tehnički prijem vozila i da li je isporučeno vozilo u skladu sa traženim karakteristikama. Ugovorni organ trebao je odbaciti ponudu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, naveli su revizori.

No, unatoč očiglednom kršenju Zakona, Tužilaštvo je potpisalo sporne ugovore. Da stvar bude još gora, po istom principu, Tužilaštvo BiH i ove je godine nabavilo terenska vozila od konzorcija Hyundai-AC Quatroza što je izdvojeno preko 170 hiljada maraka.

Nisu ovo, međutim, jedine nepravilnosti u poslovanju Tužilaštva BiH. Članovima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih emigracija, mimo propisa su isplaćivani honorari. Glavni državni tužilac Goran Salihović donio je odluku da samom sebi, na ime članstva u Udarnoj grupi, isplaćuje mjesečnu naknadu u visini jedne penzije – odnosno 350 KM. Po tom osnovu, samo u prošloj godini, Salihović je inkasirao 4 200 KM

„Potrebno je preispitati adekvatnost izbora ugovora o djelu kao načina angažmana redovno zaposlenih u institucijama u BiH“, smatraju državni revizori.

Osim ovih propusta, u izvještaju su istaknuti i enormno visoki troškovi službenog puta u inostranstvo. Dakle, čelnici institucije koja bi trebala istraživati kriminal na teritoriji BiH u prošloj su godini za službena putovanja u inostranstvo potrošili 163 hiljade maraka. Uglavnom su državni tužitelji u inostranstvu posjećivali seminare i konferencije. Istrage su bile u drugom planu.

(zurnal.info)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

26.08.2016 14:09

Pogledaj mu facu, katastrofa!

ODGOVORITE
Name

Tunjice

26.08.2016 14:22

Ovakve momcice mi volimo! Pile malo...

Name

Dada

26.08.2016 14:14

I sta sada? Pojeo vuk magarca kao i za aferu prisluskivanja...jadnismo mi...

ODGOVORITE
Name

borac

26.08.2016 14:35

Lopov kao i svi drugi.Takva nam drzava.

ODGOVORITE
Name

Abc

26.08.2016 14:40

Treba gospodinu i kucu u Tuzli u Si Selu provjeriti sta cuva u njoj. Jer je cuvaju neki hamali po 24 sata vec 5 godina a nikad ga niko nije vidio za tih 5 godina da je ikad usao. I jos jedna stvar ko placa te radnike tj cuvare privatne kuce. I ja imam kucu kad se zavrsi odmor kljuc u bravu i Bog joj dusa joj, niko je ne cuva ili bi trebali svi na racun drzave da nam se cuvaju kuce. To njegova nesto vrednija koja je lopovlukom sagradjena ili nas obicni smrtnika koji svaku marku il euro posteno zaradimo.

ODGOVORITE
Name

re

26.08.2016 16:14

Čuvaju je Vilićevi specijalci a plaća država.

Name

Ante

26.08.2016 17:35

Ma bravo covo svaka cast stobi drugi bili pametniji od tebe.

ODGOVORITE
Name

Treba reci bravo

26.08.2016 18:29

Sa Audija da se predje na Hyundai je ipak veliki korak u pravom smjeru ma sta da se desilo. Hyundai je ok auto i dosta je jeftiniji od Vw ove game. Bar se ustedilo nesto na cijeni a ovo ostalo je standardno,malo ukradi malo se ugradi i svima dobro

ODGOVORITE
Name

VsTS

26.08.2016 19:07

I takvi trebaju, da sude, drugima, Strašno i nedopustivo.Sve to rastjerati pod hitno tu je najveća muljaza i korupcija.

ODGOVORITE
Name

Dalibor

26.08.2016 19:59

ovog Salihovica je stvarno dosta a i ne uziva vise medisku paznju tako da je njegovo proslo i trebaga sto prije eliminisati odnosno skloniti sa funkcije koju ne obavlja i procesuirati po zakonu ali ne nasem koga se Niko ne drzi nego da ga procesuira neka od drzava iz centralne europe jer tadabi sigurno bio osuden kako je zasluzio a sve ostalo bi bila nagrada za privremeno osustvo dok nebude imenovan na neku drugu visoku funkciju i naravno dobro placenu. Boze pravde imalite igdje

ODGOVORITE
Name

bbb

26.08.2016 21:17

Što da neće Ivanić i Bosić da ga skinu?hahahha Pa ovaj je Dodikov zaštitnik a oni ni Dodiku nemogu ništa.

ODGOVORITE