LE: Katai za remi i oproštaj Zvezde od Evrope!

Zvezdo, još si nezrela! Sasuolo držao besplatne taktičke časove na Marakani! Rezultat možda jeste nerešen (1:1), ali ove večeri na crveno-beloj strani Topčiderskog brda tačno se videlo ko vozi traktor, a ko otvara kapiju...

Fudbal 25.08.2016 | 23:15
LE: Katai za remi i oproštaj Zvezde od Evrope!
Rasti Zvezdo! Za Evropu si neozbiljna i neuigrana! Oni koji vide polupunu čašu možda će reći da je srpski šampion časno završio ovoletošnju evropsku odiseju, ne dozvolivši igračima Sasuola da se po povratku u Italiju šetaju kao ponosni paunovi i ne pričaju u dvostrukoj pobedi nad Crvenom zvezdom! Međutim, realnost je satkana u onom glagolu - završila.

Ako je nešto srpski šampion naučio iz dvomeča sa italijanskim predstavnikom, onda je to veliki zalog za dane buduće. Ali sudeći po prethodnim iskustvima teško da će Crvena zvezda izvući berićet iz besplatnih taktičkih časova Sasuola... Rezultat možda jeste nerešen (1:1), ali ove večeri na crveno-beloj strani Topčiderskog brda tačno se videlo ko vozi traktor, a ko otvara kapiju. Ko je ekipa u stvaranju (da ne kažemo u pokušaju) i ko je tim sa automatizmima u igri. 

Sreća za srpskog šampiona pa napadač gostiju, iskusni Matri, nije bio raspložen da akcije iz fudbalskih udžbenika finišira već viđenim golovima. Utisak se nije promenio, kao što bi većinsko mišljenje ostalo isto da je Crvena zvezda uspela da zabeleži pirovu pobedu. Srpskom šampiona od prvog ili drugog evropskog razreda ne deli jedan dobar rezultat nego jedna svetlosna godina. Ili da budemo precizni: nekoliko sezona ozbiljnog sazrevanja bez improvizacija, promašenih investicija. Nego rudarskog delovanja jer majke po Srbiji još rađaju Kataije...

Pre više od 25 godina Milojko Pantić je u prenosu meča iz Minhena urlao u mikrofon posle dvopotezne akcije Darka Pančeva i Dejana Savićevića: "Pogledajte kako igra veliki tim". Sasuolo nije veliki tim, niti će to ikad biti, ali 15.000 ljudi koji su došli na Topčidersko brdo u nadi da će videti istorijsko čudo, videli su flešbek dešavanja sa Olimpijskog stadiona u Bavarskoj. Videli su kako igra uigrana ekipa. 

Koktelom tradicionalnih italijanskih vrednosti Sasuolo je iz glave srpskog šampiona u ekspresnom roku izbio bubice iluzije o nekakvom čudu. Dakle, gosti su bili poređani pod konac. Videli smo u toj savršenoj postavci Euzebia Di Frančeska kako se prazni strana, kako se vrši lagan presing, na nesigurnog španskog arbitra Borbaljana, kako se dva štopera sjajno dopunjuju i kako se igra direktan fudbal posle kojeg Berardi dobija krila i kao na motoru prolazi pored statičnih defanzivaca Crvene zvezde.

Međutim, da ne glorifikujemo Sasuolo, jer za tim nema potrebe. Šta je u svim tim praznim minutima radila Crvena zvezda? Zvuči poražavajuće, ali gotovo - ništa. Dozvolila je italijanskom predstavniku da kao đavolski skakavac jede minute i uđe u šansu kada god poželi. Ruku na srce Katai i drugovi nisu probili dno nebrobenosti kako pre sedam dana u Ređo Emiliji, ali slaba je to uteha za crveno - belu javnost koja se više puta tokom prvog poluvremena u neverici pitala: Da li nam je potrebna jedna ili dve svetolosne godine da se približimo evropskom proseku?

Zvezdi je tokom tih taktičkih časova italijanskog perfekcioniste Euzebija Di Frančeskauvek nešto nedostajalo - da budu korak brže, da budu za promil snage jača ili da odigravaprostije. Sigurno znate priču o tome kako su pre deset godina igrači Milana došli u Ljutice Bogdana sa peškirima preko vrata, pravo sa plaže, i onako rutinski odradili posao. E nekako tako je delovalo da igrači Sasuola žele da završe ekskurziju na nekada kultnom evropskom stadionu na kojem su nekada veličine iz italijanskih giganata poputVan Bastena i Gulita u stanju nokdauna tražili spasonosni peškir.

Posle prvog poluvremena Sasuolo je imao gol prednosti, nakon što je Bernardi na zadnjicu oborio Fibela i plasirao loptu pored Kahrimana. Mogla je još neka lopta da se nađe u mreži podno severne tribine samo da je kojem slučajem novajlija Matri bio koncentrisaniji. Sa ukočenim glavnim adutima, Kataijem i Vijerom, koji su visili u međuprostoru u debeloj senci štopera Sasuola Zvezda je i mogla samo da jodne opipljive šanse. Proćerdali su je zajedničkim snagama očajni Mouče i portugalski napadač.

Zvezda je bila konkurentija u nastavku, pošto su igrači Sasuola konačno naleteli na agresiju. Zakasnela reakcija kompletnog tima domaćina ipak je proizvela bar privid konkurentnosti. Bilo je i par smislenih dodavanja i akcija u stilu Sasuola. Iz jedne takve najbolji fudbaler Crvene zvezde Aleksandar Katai je posle ostavljene lopta Uga Vijeire nastavio ovoletošnji serijal evropskih golova. Možda i pokazao da zaslužuje bolji fudbalski život.

Zvezda za taj stadijum još nije zrela. Sasuolo je crveno-bele poslao na bolno doškolovavanje po srpskim livadima. Evropa ne prašta gluposti, niti naivne golove kao u Razgradu.

CRVENA ZVEZDA - SASUOLO 1:1
/Katai 55 - Berardi 28/

Stadion: Rajko Mitić
Gledalaca: 22.314
Sudija: David Fernandez Borbaljan (Španija)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Kahriman - Cvetković, Le Talek (od 56. Rendulić), Fibel, Ristić - Donald, Poletanović, Mouče (od 79. Srnić), Katai, Ruiz.

SASUOLO (4-3-3): Konsilji - Kosok, Kanavaro, Aćerbi, Peluso - Manjeneli, Bjondini, Dankan - Berardi, Politano, Matri (od 62. Fanćineli).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Taksirat

26.08.2016 05:37

Zasto uzvicnik na kraju naslova i uostalom toliko puta u tekstu?

ODGOVORITE