LŠ: Siti milostiv, rafal Koltova, slom Ajaksa, Dinamo eksirao Red Bul!

Siti milostiv prema Rumunima, Koltovi rafalom do Lige šampiona! Rafael i Azar uništili Jang Bojs! Slom Ajaksa, slom holandskog fudbala! Rostov prvi put u Ligi šampiona! Ovaj ruski tim debitovaće u najelitnijem evropskom takmičenju naredne sezone - 4:1! Kopenhagen preživeo Kipar, junak je Santander! APOEL ima za čim da žali... Nije samo Mamić, nisu samo pare, Dinamo ima pravog trenera! I Ligu šampiona od jeseni! Hrvatski šampion preokretom eliminisao Red Bul Salcburg i šesti put će igrati u elitnom takmičenju, a napravio je i veliku uslugu celom hrvatskom klupskom fudbalu!

Fudbal 24.08.2016 | 23:45
LŠ: Siti milostiv, rafal Koltova, slom Ajaksa, Dinamo eksirao Red Bul!
Fudbaleri Mančester Sitije prošle nedelje su bili nemilosrdni u duelu sa Steauom u Bukureštu, a večeras su se valja smilovali na rumunskog šampiona, pa su ga ispratili sa samo jednim golom u mreži u revanšu plej-ofa za plasman u Ligu šampiona (1:0).

Zato je umesto Gvardioline ekipe, ulogu fudbalske mašine večeras preuzela Borusija Menhengladbah koja je na svom stadionu isprašila švajcarski Jang Bojs sa 6:1 i pokazala da bi mogla da bude pravo osveženje u LŠ u debitantskoj sezoni u tom takmičenju.

No krenimo redom, od stadiona Etihad i trijumfa Mančester Sitija koji je večeras sebi dao malo oduška, ali je upisao četvrti uzastopni trijumf u sezoni.

Jedini gol na ovoj utakmici dao je Fabijan Delf i to glavom u 59. minutu posle centaršuta Hesusa Navasa sa desne strane. Imao je Delf i pre toga dobru priliku da zatrese protivničku mrežu, ali nije uspeo.

Steaua je pokušala da popravi utisak posle očajne prve utakmice na svom terenu i u dobroj meri su uspeli u toj svojoj nameri.

Reprezentativac Srbije Aleksandar Kolarov ponovo je odigrao celu utakmicu na pozicije štopera, a zanimljivo, starter kod Sitija bio je golman Džo Hart kojem Gvardiola uveliko sprema naslednila. 

Šta tek reći za sjajnu Borusiju Menhengladbah. Možda bi prigodno bilo reći da se vraća na stare staze slave i polako uteruje strah u kosti i evropskim velikanima.

Naravno da švajcarski Jang Bojsi nisu baš pravo merilo kvaliteta za jednog ozbiljnog bundesligaša, ali činjenica da je Borusija mogla da pobedi i sa 10:1 govori da su Koltovi baš, baš opasni ove sezone.

Nesrećnu švajcarsku ekipu je prebio i zgazio tandem Torgen Azar – Rafael. Obojica igrača postigla su po het-trik i bukvalno bacili u delirijum navijače na krcatom Borusija park stadionu.

Ekipa iz Menhengladbaha u prvom meču u Švajcarskoj je slavila sa 3:1, a večeras je već na poluvremenu bilo 3:0 za Borusiju.

Sjajno su kombinovali Azar i Rafael. Belgijanac je u devetom minutu načeo goste, a onda je do kraja poluvremena sa dva pogotka Brazilac trasirao put ka ubedljivom trijumfu. U drugom  poluvremenu situacija se okrenula, Azar je spakovao dve, a Rafael jednu lopta iza leđa protivničkog golmana.

Srpski internacionalac Miralem Sulejmani bio je starter kod gostiju, ali ga je u 46. minutu zamenio Torsten Šik. Milan Gajić i Milan Vilotić utakmicu su odgledali sa klupe za rezervne igrače Jang Bojsa.

Slom Ajaksa, slom holandskog fudbala! Rostov prvi put u Ligi šampiona! Ovaj ruski tim debitovaće u najelitnijem evropskom takmičenju naredne sezone - 4:1!

Istorija se piše danas. Rostov je po prvi put izborio igranje u grupnoj fazi Lige šampiona - i to na kakav način. Rusi su razmontirali holandski Ajaks i sa čak 4:1 (1:0) i došli do ubedljive pobede na svom terenu! Ukupnim rezultatom 5:2 ispunili su san i napravili noćnu moru Kopljanicima!

Ajaks koji je klub bogate tradicije, koji je četiri puta bio prvak Evrope ovoga puta delovao je nemoćno, doživeo je slom u borbi protiv drugoplasirane ekipe Rusije od prošle sezone. Kopljanici su odavali utisak drugorazrednog tima koji je zalutao u plej-of.

Rusi su dominirali terenom, dali četiri komada preko najboljeg igrača Azmuna (34), zatim preko Erokina (52), Noboe (60) i Poloza (66). Potpuno su rastavili Ajaks na sastavne delove. Raspoloženje nije pokvario ni crveni karton Kudrijašova, te gol Klasena s bele tačke u 84. minutu.

Meč je sudio Milorad Mažić.

Rostov je ovog leta ostao bez nekoliko fudbalera, promenio trenera pa je umestoKurbana Berdijeva na klupu došao Dmitri Kiričenko koji je potpuno unapredio igru tima, što se vidi i po rezultatu.

Ajaks je za vikend izgubio i u domaćem šampionatu i to na svom terenu protiv Viljema II (1:2). Kako će Kopljanici dalje ove sezone to samo oni znaju.

Ovo je ujedno nastavak propadanja holandskog fudbala kog po UEFA koeficijentu šiju Češka, Švajcarska, Turska, Belgija, Ukrajina, a približavaju im se Hrvatska, Grčka, Rumunija i Austrija.

Fudbalski daleko manje zemlje od Holandije po tradiciji i istoriji. Budućnost holandskog fudbala nije svetla ukoliko nastave sa ovakvim rezultatima.

Kad je već tako nadajmo se čudu Vojvodine u Alkmaru.

Kopenhagen preživeo Kipar, junak je Santander! APOEL ima za čim da žali...

Uspeo je APOEL da nadoknadi minimalan poraz iz prvog meča u Danskoj, bio na pragu produžetaka i šanse da opet zaigra u Ligi šampiona, ali u eliti ćemo od ove sezone ponovo gledati Kopenhagen.

Danski prvak je uspeo da izvuče 1:1 u revanšu na Kipru što mu je uz minimalac iz prvog meča bilo dovoljno za plasman u Ligu šampiona. Junak plasmana u elitno takmičenje i nagrade od 15.000.000 evra je bio paragvajski napadač Federiko Santander koji je izjednačio u 86. minutu i ubio sve nade Kiprana o preokretu...

Gosti su odigrali pametno, disciplinovano i dobro čuvali prednost iz prvog meča. Iako je APOEL imao više loptu u nogama, prvo poluvreme je završio bez šuta u gol. Domaći su dodali gas u drugom delu igre, krenuli na sve ili ništa i stigao je gol koji je izazvao ekploziju oduševljenja na tribinama. Sotiru je umakao odbrani Danaca i uspeo da konačno nađe put do mreže rivala.

Ali osim što je dao krila Kipranima gol je upalio alarm i u redovima Kopenhagena. Trener Solbaken je vrlo brzo prešaltao orijentaciju tima sa defanzive na ofanzivu i Danci su počeli da jure gol spasa. U igru je ušao i naš Andrija Pavlović koji je u prvom meču presudio Kipranima, a ulogu junaka je preuzeo Santander koji je potpuno iskosa savladao golmana Vatermana koji je bio jako loše postavljen i skupo je koštao APOEL.

Vremena za dva gola Kiprana nije bilo i Santanderovim golom je sve rešeno... 

Nije samo Mamić, nisu samo pare, Dinamo ima pravog trenera! I Ligu šampiona od jeseni! Hrvatski šampion preokretom eliminisao Red Bul Salcburg i šesti put će igrati u elitnom takmičenju, a napravio je i veliku uslugu celom hrvatskom klupskom fudbalu!

Šesti put u klupskoj istoriji Dinamo iz Zagreba će igrati u grupnoj fazi Lige šampione! Hrvatski šampion je posle produžetaka uspeo da se vrati sa ivice ambisa, ostvari pobedu u gostima nad Red Bul Salcburgom od 2:1 i obezbedi plasman u elitno klupsko takmičenje. Austrijanci su opet uprskali... Imali su plasman u Ligu šampiona na tacni, ali ovaj klub očigledno ne može da napravi tim za velika dela u Evropi. Ogromna ulaganja ne daju rezultat, plasman među 32 najbolja ostaje i dalje samo san... Pitanje je dokle ćeMatešič imati strpljenja da uzlaže novac.

Dinamo je ovog leta ostao bez najboljeg igrača Marka Pjace. Prodao je i supertalentovanog Josipa Brekala. Zdravko Mamić nikada nije manje uložio u pojačanja (samo 2.360.000 evra), kao da se ni on nije nadao ovakvom rezultatu, ali zahvaljujući trenerskom osećaju Cica Kranjčara dobio je odlučujuću bitku sa Austrijancima. Mada je Dinamo prošao kroz pakao da bi stigao do raja zvanog Liga šampiona...

Domaći su furiozno krenuli od prvog minuta. Dinamo nije uspevao da uspostavi ravnotežu na terenu i retko je prelazio centar, a Austrijanci su pritiskali sa svih strana. Sevalo je oko Eduardovog gola, Salcburg je stvarao šanse i konačno je u 21. minuta jedna od njih iskorišćena. Kao i prošle nedelje u Zagrebu, opet je Valentino Lazaro bio koban po Modre. Protutnjao je po levoj strani, a potom na vreme uputio šut pod samu prečku Eduardovog gola. Ništa tu Portugalac nije mogao da uradi...

Gol „na vreme“ je rasteretio domaće fudbalere i smanjen je pritisak na poslednju liniju Dinama, pa je hrvatski šampion u 44. minutu uspeo da napravi i prvu solidnu šansu na meču. Ali već u sledećem napadu je Eduardo sjajnom intervencijom sprečio Vandersonau stopostotnoj šansi da duplira prednost. Poluvreme je bilo preko potrebno hrvatskom timu koji je delovao poptuno bezidejno...

Pauza je trgnula Modre i Dinamo je u drugom delu igre uspeo da se ravnopravno suprostavi Austrijancima koji su se i previše povukli čuvajući prednost. U 70. minutu je stigla najbolja prilika za goste kada je Fernandes tukao glavom sa pet metara, ali jeValke fenomenalno odbranio.

Hrvati su krenuli na sve ili ništa, a Cico Kranjčar je povukao dobitni potez kada je kao treću izmenu štopera Šildenfleda uveo u špic u ulozi trećeg napadača. Korpulentni defanzivac je zbunio odbranu Austrijanaca i u 87. minutu asistirao Fernandesu koji je uz pomoć Lajnera uspeo da spasi Dinamo i uvede meč u produžetke.

U toj situaciji je na površinu opet isplivao gubitnički mentalitet Salcburga. Austrijanci su opet zastali na poslednjoj prepreci, a Dinamo preko Sudanija u petom minutu produžetaka uspeo da dođe do kapitalnog gola koji ga je odveo među 32 najbolja kluba Evrope. Fernandes je asistirao Alžircu koji je iz drugog pokušaja prevario Valkea i Austrijanci više nisu mogli da se dignu...

Pored plasmana u Ligu šampiona, poko 15.000.000 evra koje će zaraditi od tog rezultat, Dinamo je napravio i veliku stavr za hrvatski fudbal. Popravio je nacionalni koeficijent na UEFA rang listi zahvaljujući kojem je Hrvatska prišla Austriji i Rumuniji u borbi za 15. mesto i dva predstavnika u Ligi šampiona od sezone

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar