Zašto su Srbi tako uspješni u sportu?!

Srpski ekipni sport je pravi fenomen u Riju. Odbojkašice, košarkašice, vaterpolisti i košarkaši su osvojili četiri medalje.

Ostali sportovi 25.08.2016 | 00:15
Zašto su Srbi tako uspješni u sportu?!
Srbija je po tom parametru ostvarila najveći uspeh od proglašenja samostalnosti. Naša zemlja je tako ponovila uspeh Jugoslavije iz daleke 1988. godine i Seula. Uspeh u Riju je dovoljan da se i svetska javnost zapita kako je moguće da država od svega sedam miliona stanovnika beleži sjajne rezultate.

- To je samo nastavak tradicije iz bivše Jugoslavije, kada smo zahvaljujući kreativnosti bili mnogo bolji od ostalih. Razlika u mentalitetu nam donosi prednost u odnosu na neke velesile, koje se uzdaju u pojedinačne sportove. Razlika je u mentalnom sklopu, disciplini, samoodricanju. Mi i SAD smo tu slični, pošto i oni dosta polažu na kolektivni sport - rekao je za “Blic” proslavljeni košarkaš Zoran - Moka Slavnić.

Međutim, tajnu o fenomenu uspeha srpskog kolektivnog sporta je teško pronaći. .

- Ne odajem tajnu, onda će je svi znati (smeh). Sve što se dogodilo u Riju nije slučajno. Nismo svi znali da ćemo imati tri finala, ali smo bili svesni toga da imamo kvalitet, pa ni ovi uspesi nisu neko ludačko iznenađenje. Međutim, nestvarno je da smo iza sebe ostavili mnogo moćnije zemlje. Verovatno je to zbog toga što smo inadžijska nacija - istakao je selektor odbojkaša Srbije Nikola Grbić.

Ne treba ni gubiti iz vida i da takmičari u pojedinačnim sportovima takođe beleže sjajne rezultate, čime se samo produbljuje taj fenomen. U Riju smo uzeli medalje i u tekvondou, kajaku, rvanju. - Srbija je nacija košarke, vaterpola, odbojke, rukometa... Tenis nikada nije bio tradicionalan sport u mojoj državi i odjednom je pre 10 godina postao izuzetno popularan. Možda na to utiču vode, planine ili nešto drugo - rekao je ranije Novak Đoković.

Zašto smo u fudbalu neuspešni?

Za razliku od pomenutih kolektivnih sportova, Srbija je jedino neuspešna u fudbalu. U najpopularniji sport se ubedljivo najviše ulaže. Radujemo se plasmanu na neko takmičenje, a osuđujemo vaterpoliste ili košarkaše kada ne uzmu medalju. Ipak, u fudbalu je puno mešetarenja zbog velike količine novca.

U sportu nema, da tako kažem, folirancije. Dokazujete se u nadmetanju sa svojim sportskim protivnicima, pobeđujete svojom pripremljenošću, svojim fizičkim i psihičkim kvalitetima. Za razliku od politike gde je mnogo muvanja, nameštanja i podmetanja, gde obično ne odlučuju pojedinačni kvaliteti nego partijska pripadnost. U politici ne pobeđuju najbolji, već ne tako retko i najgori zahvaljujući demagogiji i raznim vrstama manipulacija. U nekim kolektivnim sportovima smo veoma uspešni, u nekima nismo. Tamo gde smo uspešni objašnjenje se može pronaći u odličnom trenerskom kadru, fizičkim predispozicijama za neke sportove, tradiciji.

Uživam, kao i mnogi drugi, u pobedama naših klubova, ali i pojedinaca, ali se užasavam od previše patriotizma u sportu, jer odatle pa do čistog rasizma samo je mali korak, što u punoj meri pokazuje i istorijat nekih olimpijada (Berlin, 1936).

Sport je, kao i umetnost, stvar veštine i duha, stvar talenta i nadahnuća. A Sloveni su nadareni svim tim osobinama. Politika je stvar pragmatične bezosećajnosti, ekonomija stvar pohlepe i interesa. Nauka je umešana u sve! Oni bezosećajni je zloupotrebljavaju, ovi sa dušom je poklanjaju celom čovečanstvu, po primeru Tesle. Sve u svemu, Srbi najčešće ispadnu naivčine, lako se pecaju na štap i šargarepu kad je u pitanju globalna ujdurma zvana novi svetski poredak! A u sportu nalazimo i zadovoljstvo i kompenzaciju teških gubitaka na drugim poljima!

Mnogi misle da Srbi nisu za zajedništvno, za zagrljajnost i saradnju. A život, naročito onaj surovi, ratni, nas uči da smo složni. Nije uvek „da komšiji crkne krava”, više je ono čemu se neprijatelji mole: „Ne daj Bože da se Srbi slože!”...

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar