Jesen uzima 2.000 KM iz kućnog budžeta

Prosječnoj porodici u Srpskoj, koja u kući ima đaka, trebaju dodatno više od dvije plate da bi spremno dočekala jesen.

Republika Srpska 18.08.2016 | 07:48
Jesen uzima 2.000 KM iz kućnog budžeta
Dolaskom hladnijih dana građani razmišljaju kako da prežive žestok udar na kućni budžet koji ih očekuje. Za komplet udžbenika treba izvojiti od 65 KM za treći razred do 140 KM za učenike devetog razreda, bez udžbenika za strani jezik koji koštaju od 20 do 30 KM.
 
U Savezu sinidkata Republike Srpske su izračunali da je za opremanje jednog đaka od trećeg do petog razreda uključujući udžbenike, školski pribor i pristojnu odjeću i obuću za jesen potrebno 630 KM.

Za učenike od petog do osmog razreda roditelji treba da izdvoje 700 KM, a za srednjoškolce od 790 KM pa više. Roditelji koji imaju dva školarca treba da računaju na duple troškove.

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu napominje da je prosječna plata u junu iznosila 845 KM, dok su za osnovne troškove života prema računici sindikata trebale više od dve plate.

"U 11 delatnosti plata je bila ispod prosjeka i iznosila je do 705 KM, to znači da je za troškove opremanja đaka jedna plata jedva dovoljna", ističe Radoševićeva.

Roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da posegnu za novim zaduženjima.

"Većina kredita koje banke odobravaju su upravo nenamjenski koji se koriste za vanredne troškove poput ovih", navodi Radoševićeva.


Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Sljedeća najveća stavka su troškovi ogrijeva jer je za 10 kubnih metara, uključujući prevoz, rezanje i cijepanje, potrebno izdvojiti oko 750 KM, dok pelet košta oko 300 KM po toni, a za sezonu treba najmanje dijve tone.

Domaćicama koje odluče da prave ili kupe zimnicu treba od 100 do 150 KM.


Foto: G. Bobić / RAS Srbija

U Udruženju potrošača kažu da su građani svake godine svjesni da ih na jesen čekaju veliki troškovi, pa se snalaze kako znaju.

"Većina ljudi nema dovoljno ni za život, pa vanredni troškovi koji ih zadese predstavljaju pravi šok. Mnogi će, iako su već prezaduženi, opet da se zaduže, a veliki broj njih će nažalost da štede i na ogrijevu i na zimnici, pa i na djeci kojoj će kupovati polovne knjige, lošiju odjeću, obuću koja propušta vodu i slično", kaže Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka udruženja „Oaza“ iz Trebinja.

Besparica prekida školovanje

Radoševićeva ističe da iz iako živimo u 21. vijeku u Republici Srpskoj ima veliki broj nekvalifikovanih radnika što pokazuje da značajan broj roditelja nije u mogućnosti da školuje decu, koja ostanu na osnovnoj školi.

U Srpskoj ima oko 11.500 nekvalifikovanih radnika.

(EuroBlic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sanja

18.08.2016 06:12

Juče sam kupila udžbenike za treći razred OŠ I bez udžbenika za prirodu I društvo ( nema na stanju ) sam platila 78 KM. Interesuje me sledeće, otkud nastavnicima stranog jezika pravo da biraju prema kojem će udžbeniku raditi? U knjižari mi rekoše da škola "Branko Radičević" u BL radi prema izdanju našeg Zavoda I to je kao najjeftinija verzija ( 20 KM ), a nasatavnik može da izabere npr. Kembridž I to navodno skuplje. E sad, pitanje je kakvi su tu interesi? A gdje je još pribor, odjeća, obuća I ko ima dvoje, troje djece?! pokušala sam doći do očuvanih polovnih knjiga, ali su ove na koje sam naišla u vrlo lošem stanju. Uglavnom, hoću reći, da je veliki izdatak za roditelje spremanje djece za školu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.08.2016 06:30

Naša "elita" dere narod i na ovome.

ODGOVORITE
Name

Vaso

18.08.2016 10:04

A ljeto kao ne uzima?Pa zima...U Srpskoj vlast najviše uzima !Život uzima!

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

18.08.2016 13:18

Odete kod Kaje, Slobe, Čorokala, Škrbića, Ćorića, Bude, Borka, Miće Kaldere, Luke Petrovića, Dragičevića, Dukića...zavisi gdje živite...i oni vam kupe sve za djecu. To su naši dobrotvori, naša bogata elita.

ODGOVORITE