Palma de Majorka: Raj za hedoniste i kupoholičare

Rajske obale od prelepog belog peska koji pod nogama deluje kao najfiniji tepih, protežu se duž 550 kilometara.

Putovanja 03.08.2016 | 09:17
Palma de Majorka: Raj za hedoniste i kupoholičare
Duge rajske plaže od belog peska, azurno more, zadivljujući zalazak sunca, živopisna sela, bogata istorija i predivna arhitektura, uživanje uz koktele i opuštenu čilaut muziku i odlična noćna zabava, samo su neki od motiva koji svake godine oko deset miliona turista privuku na najveće ostrvo balearskog arhipelaga. Za Evropljane Majorka je ostvarenje letnjih snova, a za 800.000 stanovnika, leto je vreme kada ostrvo moraju da dele sa drugima.


Majorčani su odlični domaćini, a turisti ovaj dragulj Mediterana s razlogom posećuju više od jednog veka. Zanimljivo je da su prvi čarter letovi i izmišljeni zbog Majorke! U letovalištu Kala Major i španski kralj ima vilu u koju sa princezama "beži" od madridske vrućine.

Ostrvo ima 41 marinu, a pošto se nalazi na morskom putu luksuznih jahti i jedrilica od Monte Karla do Marbelje, u avgustu se more presijava od beline skupih plovila. Dve najveće marine nalaze se kod Palma de Majorke. Jedan je Paseo de Maritim gde se Mediteran ne vidi od katarki, a obalu krase najbolji klubovi i diskoteke. Druga je u obližnjem Porto Pi, daleko poznatijem po velikom šoping centru. Inače, Majorka je za kupoholičarke nezamisliv raj, a naročito u avgustu kada počinju velike rasprodaje i uporedo povoljno mogu da se kupe i jesenje stvari.

Šoping nije jedini razlog zašto je Majorka posebna. Ovo ostrvo obasjava sunce 300 dana godišnje. Plaže kraj kristalno čistog mora su, pak, posebna priča. Rajska obala od prelepog belog peska koji pod nogama deluje kao najfiniji tepih, proteže se oko najvećeg dela Majorke. Obala dugačka 550 kilometara sa romantičnim uvalama, tirkiznim lagunama i skrivenim pećinama čine da se ovde svako oseća kao kralj.


Među 80 prelepih plaža svako može da pronađe kutak po svom ukusu - sa urbanim duhom i čilaut muzikom, ležaljke koje mame tišinom ili veselu uvalu sa kafićima na čijem se šanku hladi sangrija.

Majorka danju blješti na odsjaju sunca koje se preliva po površini tirkiznog mora i golišavim telima, vrelim i osunčanim, a noću pulsira u ritmu muzike koja ne prestaje do ranih jutarnjih sati i smiruje se tek kada sunce ponovo izranja. I tako svakoga dana, večeri i noći, za milione hedonista sa svih strana sveta, zabava traje bez prestanka.

Većina naših turista boravi u Magalufu ili Palma Novi koje zajedno čine veliko letovalište na najboljoj ostrvskoj plaži. Ovde je najviše turista iz Nemačke i Engleske koji su dobro ukorenjeni još od sedamdesetih godina prošlog veka. Za razliku od ljubitelja masovnog turizma, pravi hedonisti radije biraju čarobno lepa, mala mesta i usamljene plaže.

Samo 20 kilometara od Magalufa nalazi se idilično selo Valjdemosa. Pored prelepog pogleda na kućice pokrivene crepom, u centru se nalazi Kartuzijanski manastir iz 14. veka, u kome su zimu 1838. godine proveli poznati ljubavnici, kompozitor Frederik Šopen i književnica Žorž Sand. Tu se i danas nalazi Šopenov klavir.

U amfiteatru u Alkudiji, starom gradu i omiljenom rimskom letovalištu, održavaju se koride gde turisti sa celog ostrva dolaze da gledaju borbe opasnih bikova i neustrašivih toreadora.

Burnu istoriju ostrva obeležili su Feničani, Kartaginjani, Rimljani, Vizantinci, a potom i pirati berberi. Od 1229. godine Majorka je postala kraljevina katalonskih plemića i Haima od Aragona. Njegovi spomenici se mogu videti na ostrvu, a njegove graditeljske poduhvate sledili su i nasledici.


Stari grad, nastao u vreme Mavara, sa uskim isprepletanim uličicama i bogato ukrašenim zgradama odlično je mesto za beg od letnje žege. U starom gradu je sve zbijeno i ispresecano, poput lavirinta, a mali trgovi sa zelenilom idealni za predah uz kafu. Iza kapija se kriju raskošne vile sa dvorištima punim cveća. U delu starog grada nedaleko od gotske katedrale i starih vetrenjača, uveče se ispija prvo piće. U gradu radi 2.500 restorana, a ljubitelji dobrog zalogaja mogu da uživaju u svežim morskim plodovima i drugim specijalitetima mediteranske kuhinje.

Majorka je otmena i glamurozna, veoma kitnjasta, ali i nimalo kič. U lepim starim zdanjima nalaze se skupi butici, ali lepe poklone mogu da nađu i oni sa plićim džepom. Biseri koji se ovde prave, jedan su od najtraženijih suvenira.

Poput Barselone i Palma de Majorka ima svoju pešačku zonu, sa raskošnim drvećem i cvećem oivičenu, aveniju Avenida Borne, ili Paseo de Born. Ovde dva puta nedeljno u podne svira gradski orkestar koji je atrakcija za turiste. Ovom ulicom se stiže do Trga Espanja iz koje se širi mreža starih uličica koje vode do Trga Major koji je centar svih zbivanja.


Ima Majorka obilje prirodnih lepota, ali i muzeja, galerija, istorijskih spomenika i sve što turisti mogu da požele. Na istoku ostrva nalazi se fabrika bisera, ali i Porto Krista i pećina Drak u kojoj se tokom sezone održavaju koncerti. Na severu obavezno treba posetiti mesto Soler, koje ima predivne gospodske kuće i prelepu plažu do koje se stiže jedinstvenim tramvajem "transvia de Soler". Karta košta šest evra, a čitavim putem do Solera prolazi se kroz nacionalni park.

PESAK I PEŠAČENjE

Sa najpoznatije plaža Es Trenk svake godine odnese se 25 tone peska! Pored talasa, daleko više peska se odnese na peškirima, cipelama, kupaćim kostimima, kosi...

Ko ne voli da se sunča može da iznajmi bicikl i pridruži se hiljadama biciklista koji svake godine krstare Majorkom. I pešačenje je ovde preporučljivo, jer postoji 400 kilometara pešačkih staza.



ČARI BELOG OSTRVA

U arhipelag Baleara pored Majorke, spadaju i manja ostrva - Ibica, Menorka i Formentera.

Ibicu mnogi nazivaju i belim ostrvom zbog belih kockastih kuća (koje su inspirisale umetnike kubiste), ali i belih turista koji ne stižu da se sunčaju od noćnog provoda. Prema predanju, na Ibici su živele grčke muze muzike, a njihovi glasovi se i danas mogu čuti leti.

Ibica je omiljeno odredište za mlade koji ovde stižu zbog čuvenih, beskonačnih žurki. Ovde dolazi i džet-set društvo, trendseteri i poznate ličnosti. Od Majorke do Ibice svakodnevno saobraća brod koji u ranim jutarnjim časovima (8.00) kreće ka Ibici, a vraća se kasno uveče, pa je ovo savršeno mesto za izlet i ludu zabavu, danju za starije, noću za mlađe.

Inače, provod na Ibici počinje sa zalaskom sunca u legendarnom "Kafe del mar" i nastavlja se u preklabing mestima, da bi se vrhunac doživeo u disoktekama do kojih saobraća disko-bus. Žurke obično završe pena-partijem ujutru oko 10 časova.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar