Priča se o miru, a lete provokacije

Posle serije protestnih nota i spornih sudskih odluka u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo u regionu raste napetost, a provokacije lete na sve strane.

Region 30.07.2016 | 16:40
Priča se o miru, a lete provokacije
Ministar Nikola Selaković rekao je da Srbija neće trpeti provokacije i da neoprezne izjave iz komšiluka svedoče o državničkoj nedoraslosti.

Analitičari upozoravaju da u regionu nema dovoljno političke volje da se situacija smiri.

Varljivo leto sigurno jeste, pitanje je samo u kojoj smo godini, jer za region i dalje važi deviza - priča se o miru i stabilnosti, a dela se provokacijama.

Razmenu protestnih nota Beograda i Zagreba, prekinulo je Sarajevo.

Ministar pravde u tehničkoj vladi Nikola Selaković poruke predsedavajućeg predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u Novom Pazaru, objašnjava kao stvari na koje se mora odreagovati.

“Nećemo tolerisati da neko dođe u našu kuću da nam gura prst u oko i provocira, ali ćemo pamtiti kad smo mi bili u nešto što bi on nazvao svojoj kućom da smo izbegavali linčovanje i atentate. Mislim da nije toliko glup da ne shvata da između Raške tj Sandžaka i Republike Srpske nema, nije je bilo, niti će biti znak jednakosti”, navodi Selaković.

Čitav region podgreva se predizbornom atmosferom. Hrvatska, Makedonija, Crna Gora pred izborima, RS očekuje glasanje na lokalu, a Srbija je u procesu formiranja Vlade.

U Centru za spoljnu politiku kažu da jaka politička volja da se region oslobodi krize trenutno nije jednako raspoređena u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo.

Kako navode, način na koji komuniciraju ti centri ne vodi ničemu dobrom.

“To su uobičajeni načini komunikacije, nešto što ne odstupa od diplomatske prakse. To nije poželjno za dobre i kvalitetne bilatarelne odnose, ali očigledno da će nas ta novija istorija i dalje opterećivati”, ističe Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Stav Vlade je objašnjava Selaković da mudrim i trpeljivim ponašanjem, bez glasnih i teških reči, Srbija bude sidro stabilnosti. On smatra da takvu nameru Vlade ne ometa tehnički mandat.

“Bojim se da salve neopreznih i provokativnih izjava i još gore postupaka samo svedoče o nečijoj državničkoj nedoraslosti. Ponosan sam što je Srbija država doraslih koji znaju da naša reč nekoga može da košta bezbednosti u regionu”, ističe ministar pravde u tehničkom mandatu.

Prema njegovim rečima, nekada jake i uzavrele emocije u sebi treba suzbijati i voditi politiku hladne glave, razgovarati sa svima i tražiti rešenja za probleme.

Potragu za tim rešenjima trebalo bi započeti već ove jeseni i to, procenjuju stručnjaci, primenom Deklaracije koju su dogovorili Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

ili svi ili niko

30.07.2016 15:08

"""Potragu za tim rešenjima trebalo bi započeti već ove jeseni i to, procenjuju stručnjaci, primenom Deklaracije koju su dogovorili Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić.""" Bas se pitam kako ta 'deklarcija' obavezuje muslimane koji zive u Bosni i uopste nisu konsultovani oko izrade te deklaracije Da ne bude kao ono kada su Milosevic i Tudjman u kafani delili Bosnu i crtali mapu na salveti a sve zvrsilo ratom

ODGOVORITE
Name

Ale

30.07.2016 18:29

Bravo

Name

9 januar

30.07.2016 21:29

Sta ima Vucic i Kolinda sa Bosnom,oni se dogovorili u vezi Srbije i Hrvatske,mjesas zabe i babe!!!

Name

Rony

30.07.2016 15:12

Lete varnice, a neki dan Vučić obasipa cvijećem Kolindu. Isti slučaj BiH - Srbija. Ova generacija političara nikad gora nije bila otkako svijet postoji.

ODGOVORITE
Name

Bane

30.07.2016 15:50

Sta balkanski politicari i narodi mogu nuditi osim nasilja,ubijanja,vrijedjanja,laganja ,kradje i svega sto uz ovo nabrojano ide.Trazimo od Boga da nam pomogne a ne pitamo se, da li smo to zasluzili.

ODGOVORITE
Name

Bosna i Hercegovina

30.07.2016 16:11

Ma obican narod niti ima kad niti mu je do svadje , to rade politicari i to se onda prenosi na narod , politicari na taj nacin ostaju na vlasti iako su davno zasluzili da odu , ja sam odgojen tako da ne mrzim nikoga , to apelujem i na ostale , zdravi bili ...

ODGOVORITE
Name

Haris

30.07.2016 16:31

Slazem sa sa tobom .meni kao Bosnjaku niesta ne fali u Republici Srpskoj,zvim ko svi i Republiku Srpsku smatram za svoju drzavu,ko hoce rat u kuci mu bio,pustite normalan narod da zivi.zar se niste naucili 1992-95

Name

@haris

30.07.2016 19:33

de ba Milorade mani se tastature

Name

KPJ

30.07.2016 16:43

Meni kao komunisti je dosta vise politike i nacionalnih interesa,dok nam se narod iseljava u potrazi za poslom. Niko ne radi za bolje sutra.Narod je gladan. Samo lopovi i kriminalci zive. Fuj,gadi mi se drustvo i drzava u kojoj zivim.

ODGOVORITE
Name

Djecko

30.07.2016 16:57

Moj Harise pa gdje ti vidis Drzavu?Nek se sve raspadne ko vas sisa sviju

ODGOVORITE
Name

Dečko

31.07.2016 11:06

Šta je dečko hoćeš malo slanine,?

Name

Miki

30.07.2016 17:50

Dobro a ko ce mi reci sta je to Izetbegovic rekao.

ODGOVORITE
Name

INDEX

30.07.2016 19:27

Nije rek'o ništa !!!! Majmun !!!! Kao ni Dodik i ostali majmuni!!!

Name

boki

30.07.2016 19:45

boki

ODGOVORITE
Name

realno

31.07.2016 06:49

Predizborna kampanja, formiranje vlade..itd. Sve su aktivnosti kojima ove "banana"-drzave nisu dorasle niti ce ikada biti. Ex-Yu ih je drzala sve "na broju" kao ovce u stadu - bez ograde i branika nema tu nikakve perspektive..

Name

boki

30.07.2016 19:48

Bravo Miki. I ja se pitam. A DA nam onaj Vulin objasni na svoj nacin

ODGOVORITE
Name

SDA

30.07.2016 19:56

Bakir sad namjerava da posjeti Kosovo.

ODGOVORITE
Name

ovca iz stada

30.07.2016 20:54

Koliko cobana na ovim nasim podrucijima,a tek ovaca za sisanje.

ODGOVORITE
Name

Dobro

31.07.2016 13:17

Ti si glavni za sisanje.

Name

Vlast

31.07.2016 05:41

Ponekad čovjek ne može baš dosta da uradi,tako je i sa državom. Srbija i Republika Srpska su sami sebi krivi što posle pogrešnog bombardovanja još potpisaše da neće tužiti ameriku i tražiti ošteti,čak šta više potpisali su da će platiti amerikancima troškove bombardovanja,o ostaloj šteti mnogih ugovora i dogovora da i ne pišem to svi znaju. Jednostavno ukinuti vojsku,razprodati najjače firme,pozatvarati neke od najjačih firmi,ukidati vojnu industriju,ne nabavka naoružanja itd. to su greške koje su kobne,još veće su one da su pozatvarali sve heroje i branioce Srpskog naroda,oduzeli im penzije,imovinu,rastjerali najbolje doktore i stručnjake samim tim i doveli populaciju na nestanak. Dakle niko Srbima nije kriv što su se odrekli Draže Mihajlovića,još pre Miloša Obilića,Cara Lazara,Miloša Obrenovića,Ćirila i Metodija,Svetog Save,Radovana Karadžića,Ratka Mladića,Perišića,Milanković Valjka,Kapetana Dragana,Milana Martića,Slobodana Miloševića,Spomenka Godtića,Generala Lisice,Vojvode i mnoge druge junačine. Srbi su dakle sami sebi krivi. Ovi dakle i ne sakrivaju da su njihovi ubijali Srbe samo zato što su Srbi i Pravoslavci. Ali eto Srbi se bave drugim stvarima umjesto da reklamiraju zločine nad Srbima. Srbi sve lako zaboravljaju i opraštaju,možda je situacija ovakva kakva je i najbolja jer Srbi znaju samo drugima da prave države i da ginu za druge dok drugi Srbe još i ubijaju. Slovenija,Hrvatska,Albanija,Crna Gora,Federacija bih,Makedonija,i drugi. Većina Srba bi i danas išla u neko bratstvo i jedinstvo koje se je izkazalo pogubno za Srbe. Vjeru prodaju za šaku dolara,vlasti rastjeraše ljude iz Pravoslavnih objekata dozvoljavajući da se pokatoličavaju i poturče dakle sve gore i gore a uslovljavanju Srba od strane onih što ih najviše mrze nikada neće doći kraj.

ODGOVORITE
Name

Narcizam?

31.07.2016 06:36

Nekad se govorilo" oni koji sami sebe nazivaju (proglasavaju) politicarima,diplomatama, elitom i oni su ljudi".

ODGOVORITE
Name

ja

31.07.2016 11:27

Narode manite se politicara i nemojte da nasjedate na njihove razgovore dosta su gareta do sada napravili svi politicari,odjebite ih...birajmo druge bolje a ne ove koji hoce 100. godina da vladaju i ne rade nista da ovaj napaceni narod bolje zivi dok oni imaju sve i mute nama obicnom narodu koji prezivljava kako znaju i umiju.Puna kapa mi je njih.

ODGOVORITE