Sat vremena šetnje „poništava“ osmočasovno sjedenje

Srčana i oboljenja krvnih sudova, kao i rak, glavne su bolesti koje se razvijaju usled nedostatka fizičke aktivnosti. Nove studije otkrivaju da samo sat vremena šetnje dnevno može poništiti štetni uticaj osmočasovnog sedenja u kancelariji ili ispred televizora.

Zdravlje 29.07.2016 | 11:14
Sat vremena šetnje „poništava“ osmočasovno sjedenje
Naučnici su analizirali podatke od milion muškaraca i žena i otkrili da sedenje od najmanje osam sati dnevno, bez ikakve fizičke aktivnosti, ima smrtonosan uticaj na život i zdravlje.

„Najmanje jedan sat fizičke aktivnosti dnevno, na primer šetnja ili vožnja bicikla, može smanjiti rizik od oboljenja i prerane smrti povezanih sa dugotrajnim sedenjem“, naglašava Ulf Eklund, vođa studije i profesor Univerziteta Kembridž.

Čak i povremeno protezanje ili odlazak do aparata za kafu može biti dovoljno da smanji štetu koju uzrokuje celodnevno sedenje.

Šetnjom od sat vremena smanjuju se rizici od oboljenja
„Ne morate čak ni da vežbate ili odete u teretanu, dovoljno bi bilo lagano prošetati ujutro, ili nakon ručka. Sat vremena fizičke aktivnosti dnevno možete odraditi i u više navrata“, dodaje Eklund.

Studija, koja je spojila podatke iz 16 prethodnih istraživanja, deo je serije istraživačkih tekstova objavljenih medicinskom časopisu Lanset pred Olimpijske igre u Brazilu.

Učesnici, uglavnom stariji od 45 godina iz SAD, zapadne Evrope i Australije, podeljeni su u četiri grupe prema nivou fizičke aktivnosti.

U jednoj grupi, ljudi su bili aktivni 60 do 75 minuta svakog dana. U drugoj, bili su aktivni samo pet minuta ili manje. Istraživači su uporedili nivo aktivnosti sa mortalitetom tokom perioda do 18 godina.

Slični rezultati pronađeni su i kada su naučnici obratili pažnju na navike gledanja TV-a u podgrupi oko 500.000 ljudi.

Gledanje TV-a više od tri sata dnevno povezano je sa povećanim rizikom od smrti u svim grupama, osim u najaktivnijoj.
 
 RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar