Marina: Zika, hrana...! Mi smo fokusirane na posao!

Selektorka srpskih košarkašica Marina Maljković smatra da bi uspeh na Igrama bio plasman u drugu fazu, ali se nada najvišem plasmanu.

Košarka 30.07.2016 | 17:15
Marina: Zika, hrana...! Mi smo fokusirane na posao!
Srpkinje putuju u Rio de Žaneiru gde su u prvom planu sigurnost i opasnost od virusa zika.

"Stalno smo u kontaktu sa predstavnicima Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), sigurna sam da su nekoliko puta obišli Selo i učinili da sve bude spremno za naše sportiste da mogu na miru da se spremaju za takmičenja. Rečeno nam je da obratimo na virus, ishranu i zdravlje te ponašanje u Selu. Trudimo se da budemo fokusirani na naš posao", rekla je Maljkovićevagostujući u emisiji "Kažiprst" na televiziji B92.

Srpkinje u Rio idu kao evropske šampionke pa su očekivanja javnosti srazmerna s tim.

"Očekivanja nisu opterećenje. Nama su dve stvari bitne, da nastavimo da pravimo rezultate, da to traje što je izuzetno teško. S druge strane, realnost je da je na OI u ženskoj košarci krem svetske košake. Svaka utakmica će nam biti kao finale sa EP u Francuskoj, tako ćemo im i pristupati. Ovaj proces traje četiri godine, to je spor proces u košarci, pa se potajno i nadamo najvišim ciljevima. Trudimo se da ostanemo koncetrisani, da idemo iz meča u meč, da budemo vredni, pristojni. Tako smo godinama pravili rezultate. Ono što je realno i čime bih bila zadovoljna je da prođemo grupu, posle toga je sve dodatni uspeh", rekla je selektorka Srbije.

Ona je odlučila na da Igre povede i nekoliko mladih igračica bez pravog iskustva sa jakih turnira.

"Iako nemam mnogo godina, imam mnogo iskusva kao trener. U svakom momentu razmišljam o budućnosti jer želim da Srbija nastavi da pravi rezultate u košarci. Smatram da su Aleksandra Crvendakić i Dragana Stanković perspektiva srpske ženske košarke. Jeste velika odluka voditi ih na ovako veliko takmičenje, ali želim da to ostane posle mene i da posle mene Srbija nastavi da beleži rezultate", dodala je Maljkovićeva.

Ženska košarka u Srbiji je procvetala njenim dolaskom na mesto selektora pre nekoliko godina.

"Zadovoljna sam kao i košarkašice pažnjom koju imamo u ovom momentu, ali ne dozvoljam im da u pripremi za ovakvo takmičenje lebde, već da budu s obe noge čvrsto na zemlji i budu koncentrisane da zemlju prestavljaju na najbolji način. Pokušavamo da se nosimo na najbolji način s pažnjom koju imamo, svaki spotista mora da zna da se nosi sa takvom odgovornošću. Želimo da budemo primer za građane i da se sve više devojčica bavi košarkom u Srbiji. Nije lako se posvetiti tome s obizrom na ispunjen dan obavezama, ali se trudimo da često imamo akcije za najmlađe jer mislim da je to izuzetno važno. Moram da pohvalim košarkašice na ponašanje sa medijima i najmlađima", kaže Maljkovićeva.

Ona je poslednjih godina živela u Francuskoj gde su u centru pažnje teroristički napadi, a sledeće sezone će živeti u Turskoj gde je takođe nestabilna počitička situacija.

"Nažalost, oseća se tenzija i strah je ušao u kosti. Nakon terorističkog napada u Parizu (novembar 2015, prim. aut), život više nije isti. Sve ostalo bi bila laž. Živo je definitivno drugačiji. Ali ne možemo da razmišljamo o tim stvarima. Radujem se Igrama, odlasku u Tursku, ne želim da strah bude prioritet", zaključila je Maljkovićeva.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar