OK BiH: Vrijedne nagrade za medalje u Riju!

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine predstavio je sportiste koji će učestovati na Igrama u Rio de Žaneiru i obećao vrijedne novčane nagrade za osvajače medalja. Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru predstavljati 11 sportista, koji su u Sarajevu naglasili da će dati maksimum kako bi ostvarili što bolje rezultate.

Ostali sportovi 26.07.2016 | 22:45
OK BiH: Vrijedne nagrade za medalje u Riju!
Na konferenciji za štampu koja je održana u utorak u prostorijama Olimijskog komiteta Bosne i Hercegovine u Sarajevu, riječ je najprije uzeo Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH, koji je čestitao svim bh. olimpijcima na plasmanu na Olimpijadu.

"Olimpijske igre u Riju su centralni događaj u okviru olimpijskog ciklusa, koji okuplja najbolje svjetske sportiste i ovim putem čestitam našim predstavnicima za postignute rezultate u prošloj i ovoj godini. Olimpijski odbor je ponosan na rezultate naših sportista i vjerujemo da će nas obradovati rezultatima i da će nas dostojanstveno predstavljati u Brazilu", izjavio je Kvesić.

Potpredsjednik OK BiH Siniša Kisić naglasio je da je za samu organizaciju potrešeno 450.000 KM, a da su bh. olimpijci na ime stipendija primili više od 530.000 KM.

"Jedanaestoro njih je zato ovdje što je velika stvar za nas ako uzmemo u obzir u kakvom ambijentu radimo u BiH. Već smo osigurali i stipendije za ZOI 2018. godine te bismo tada trebali imati deset predstavnika. Uvjeren sam da će OK BiH stvoriti dobar sportski ambijent za EYOF 2019. godine", rekao je Kisić.

Drugi potpredsjednik OK BiH Izet Rađo je podvukao da Komitet nije budžetska organizacija i da najviše novca za sportiste bude povučeno kroz pametne projekte i pametno trošenje.

"Sportisti koji osvoje medalje, OK BiH će nagraditi sa 50.000 KM za zlato, 30.000 KM za srebro i 20.000 KM za bronzu. Olimpijski komitet je odradio 110 % svojih obaveza da bismo otišli u Rio", rekao je Rađo i dodao da su sve odluke u OK BiH donošeno jednoglasno.

Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru predstavljati 11 sportista, koji su u Sarajevu naglasili da će dati maksimum kako bi ostvarili što bolje rezultate.

Rukovodstvo Olimpijskog komiteta BiH je dodatno motivisalo sportiste sa vrijednim novčanim nagradama u slučaju osvajanja neke od medalja.

Zlato će biti nagrađeno sa 50, srebro sa 30, a bronza sa 20 hiljada konveribilnih maraka.

Atletičarka Lusija Kimani naglasila je da je spremna za nastup u Riju.

"Ove godine želim da ostvarim najbolji rezultat u karijeri", rekla je Kimani na konferenciji za štampu u Sarajevu.

Bacač kugle Hamza Alić je izrazio zadovoljstvo što će biti učesnik Olimpijade jer na najvećoj sportskoj manifestaciji svijeta učestvuju samo "odabrani".

"Tradicionalna, moja disciplina je najjača u BiH i ponosan sam što ćemo nas trojica predstavljati BiH u bacanju kugle. Moj cilj je finale i mislim da to mogu ostvariti".

Njegov kolega Mesud Pezer zahvalio se OK BiH na stipendiji i dodao da je nedavnim plasmanom u finale Evropskog prvenstva u Amsterdamu dokazao da vrijedi.

"Spreman sam za nastup i vjerujem da sam tempirao formu za OI. Daću sve od sebe i bio bih zadovoljan plasmanom u finale pošto su ovo moje prve Olimpijske igre", rekao je Pezer.

Treći bacač kugle Kemal Mešić uz zahvalnost porodici, treneru i OK BiH, naglasio je da su svi olimpijci spremni i zdravi da pruže maksimum.

"Uz malo sportske sreće možemo napraviti dobar rezultat za voljenu BiH".

Džudistkinja Larisa Cerić nije željela mnogo da priča niti da daje obećanja pošto ju je sportska javnost proglasila za moguću osvajačicu medalje.

"Nadam se da ću se tog 12. avgusta pokazati u najboljem svjetlu. Ne želim ništa obećavati, ali se nadam da će sve biti kako treba".

Nadu da će olimpijci BiH uspjeti da osvoje neku od medalja, izrazila je mlada Tatjana Đekanović.

"U ime svih olimpijaca mogu reći da ćemo dati sve od sebe i nadam se da ćemo se vratiti s nekom medaljom za BiH", rekla je Đekanović, inače reprezentativka u streljaštvu.

Najbolji teniser BiH Damir Džumhur ponosan je što će zajedno sa Mirzom Bašićem učestvovati na Olimpijadi i čestitao svima ostalima na plasmanu u Rio.

"Čast je da dva tenisera idu na Olimpijske igre. Drago mi je da smo Mirza i ja uspjeli i daćemo sve od sebe, ali u tenisu sve zavisi od žrijeba. Najbitnije je da se još dobro pripremimo u nekoliko posljednjih dana", rekao je Džumhur.

Banjalučanin Mihajlo Čeprkalo zahvalio se na podršci svima i izrazio uvjerenje da će 12. avgusta plivati najbolje kako umije.

"Moram da kažem da mi je velika čast što sam najmlađi član olimpijskog tima BiH".

Njegova koleginica iz bazena, Mostarka Amina Kajtaz zadovoljna je što će predstavljati BiH i uvjerena da će zabilježiti najbolje vrijeme u karijeri.

"Nastupam već 6. avgusta i nadam se da ću popraviti svoj najbolji rezultat".

Konferenciji za štampu nije prisustvovao srednjeprugaš iz Kaknja Amel Tuka od koga javnost najviše očekuje na Olimpijadi, ali se novinarima obratio putem video zapisa.

"Ako svi budemo na svom nivou i damo sve najbolje od sebe siguran sam u dobre rezultate. Očekujem dobru borbu od svih nas, jer je ovo jako dobra generacija i mislim da ćemo napraviti zapažen rezultat. Bitno nam je da imamo podršku od naših građana bez obzira na rezultate".

Olimpijski tim BiH za Rio de Žaneiro putuje 31. jula sa aerodroma u Zagrebu. Na svečanoj ceremoniji otvorenja Igara na stadionu “Marakana“ zastavu BiH će nositi Amel Tuka. Olimpijske igre i Riju održaće se od 5. do 21. augusta ove godine.

11 - Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Amel Tuka, Lusija Kimani, Hamza Alić, Mesud Pezer, Kemal Mešić, Larisa Cerić, Tatjana Đekanović, Damir Džumhur, Mihajlo Čeprkalo, Amina Kajtaz i Mirza Bašić.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar