Glas iz Hrvatske: Nećemo regionalnu ligu!

U komentaru zagrebačkog "Jutarnjeg lista", projekat regionalne lige je odbačen i ocenjuje se da bi to bio "povratak hrvatskih klubova u kolonijalni fudbal i oživljavanje Beograda kao balkanske fudbalske metropole".

Fudbal 26.07.2016 | 23:30
Glas iz Hrvatske: Nećemo regionalnu ligu!
O regionalnoj fudbalskoj ligi priča se godinama unazad. Najveće prepreke oživljavanju neke vrste "jugoslovenske lige" jesu termini odigravanja utakmica, finansijski momenat, ali pre svega bezbednost na stadionima, jer je poznato kakve bi sve nevolje mogle da donesu utakmice Crvene zvezde i Dinama ili Partizana i Hajduka (i ne samo one)...

Najkonkretniju izjavu tim povodom do sada dao je pre nekoliko dana prvi čovek srpskog fudbala Slaviša Kokeza, koji je, gostujući na TV Arena sport, rekao da bi u takvoj ligi pobednik dobro zaradio, a možda bi čak i donela prohodnost u Ligu šampiona.

Za takvu ligu je, recimo, i "alfa i omega" zagrebačkog Dinama i jedan od najuticajnijih ljudi hrvatskog fudbala Zdravko Mamić. Bar je tako pričao do sada, odnosno prethodnih godina.

Ali, baš u Hrvatskoj postoje i oni koji se žestoko protive takvoj ideji.

Zagrebački "Večernji list" preneo je u nedelju izjavuizvršnog direktora Hrvatskog fudbalaskog saveza Damira Vrbanovića, koji je regionalnu ligu okarakterisao kao "magloviti projekat".

"Ideja o regionalnoj ligi postoji već desetak godina, i o njoj sam sa čelnicima federacija iz našeg regiona razgovarao još dok sam bio predsednik Udruženja hrvatskih prvoligaša. Jedna od ključnih stvari je - šta želi UEFA. Na primer, da li kalendar takmičenja, kao i disciplinski propisi mogu da se usklade sa Uefinim. Uz to, nije poznata ni finansijska pozadina celoga projekta, što dodatno pojačava njegovu maglovitost. Mi, kao Savez, nemamo ništa protiv te ideje, to smo i rekli na nedavnom sastanku u Moskvi, međutim, nismo dobili nikakvu ponudu o regionalnoj ligi, pa stoga nismo o tome ni razgovarali sa našim klubovima", rekao je Vrbanović.

U današnjem komentaru u "Jutarnjem listu", novinar Tomislav Židak, naveo je više razloga zašto Hrvatska ne bi trebalo da pristane na regionalnu ligu. Pre svega, smatra, ona bi najviše služila srpskim klubovima, jer bi se podigli, ali da ona nikako ne ide u prilog hrvatskim, koji, trenutno, imaju znatno bolji evropski rejting.

Židak ocenjuje da se Beograd "teško miri sa time da više nije balkanska fudbalska metropola".

"Nova lica, izlizane, stare, kompromitovane ideje, ali ideja fudbalske obnove Jugoslavije nikada nije umrla. Beograd se teško miri da više nije balkanska fudbalske metropola. Nema više 'Madere' (kafana u kojoj su se okupljali zvezdaši uticajni u vreme ONE Jugoslavije), danas su Madera - Zdravko Mamić i Zlatko Zahovič. Ostali kaskaju, slabo stoje na bankomatu", piše Židak u uvodu.

Hrvatski novinar primećuje da su "srpski klubovi danas, u odnosu na Dinamo, Hajduk i Rijeku, u evropskom smislu beznačajni, mada Partizan povremeno, poput komete, projuri Ligom šampiona i ugasi se".

"Neće biti bolja situacija ni sa Zvezdom, koja se u pretkolu 'patila' sa Maltežanima, patuljkom iz trećeg sveta. Balkan, osim Dinama i Maribora, danas spada u treću ligu i Zvezdin predstavnik (Kokeza) smatra da bi regionalna liga podigla rejting i donela profit", dodaje novinar "Jutarnjeg lista".

On dalje ističe da regionalna liga bez hrvatskih klubova nema smisla jer u Hrvatskoj se, ipak, igra najbolji fudbal na Balkanu.

"Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek najpoželjnije su mete ideologa regionalnog združivanja, ali mislim da liga 'od Vardara pa do Triglava' nema perspektive. Ta liga ne bi izazvala samo revolt u Hrvatskoj, negativnih reakcija bilo bi i u Srbiji, a elementarni cilj takve lige je ujedinjenje 'velike četvorke', koja bi afirmisala Zvezdu i Partizan, vratila u život dva sarajevska kluba (Željezničar i Sarajevo) i donela zaradu slovenačkim klubovima, Mariboru i Olimpiji", piše ugledni zagrebački novinar i nastavlja:

"Bugarski i rumunski klubovi nezainteresirani su za takvu alijansu, a mađarskim velikanima diže se kosa na glavi od pomisli da bi igrali u 'jugoslovenskoj ligi'. Ta liga, osim nekih istorijskih konotacija, bila bi vrlo skupa jer frustracije koje bi je pratile, eventualni neredi i rastući huliganizam u regionu ne bi bili bezazlena pratnja, za red bi morala da se stara - vojska. Osim toga, zar nacionalnim ligama, koje imaju status u UEFA, odgovara paralel-slalom između februara i maja? Regionalna liga se bazira na pretpostavci da balkanskih klubova u tom razdoblju više neće biti u evrokupovima. Hrvatski klubovi se sa tim ne slažu, tom prokletstvu mora već jednom doći kraj...".

Židak iznosi zaključak da će se o takvoj ligi i takvom modelu, verovatno, razgovarati na raznim sastancima ali i da je uveren da će sve ostati na čašici razgovora.

"Znam da ideju ne bi podržali ni Hajduk, ni Rijeka, a Dinamo je orijentisan prema evropskim kupovima. Znam da bi takvu ligu podržao (Slovenac) Aleksandar Čeferin, budući verovatni predsednik UEFA jer sve su to njegovi glasači. Možda je to čak bila i njegova ideja, možda je Kokeza samo - portparol. Hteo sam to da pitam Čeferina još u Parizu, ali već dugo zaobilazi taj intervju. Slovenija bi u takvoj ligi najviše profitirala i najmanje potrošila, ali njeni klubovi ne bi igrali glavnu ulogu. Liga je zamišljena samo kao sudar velike četvorke i za novu inauguraciju Beograda u fudbalsku metropolu. Ako Hrvatska želi opet u kolonijalni fudbalski odnos, izvolite u maglu. Ali ta liga će imati i refleks i takvu odluku ne može doneti Hrvatski fudbalski savez, već samo - Ministarstvo sporta. Koje je, nota bene, u ostavci! I ne tražite da o tome odlučuje Janica Kostelić!". 

Zanimljivo je da je pre nekoliko godina, upravo iz Hrvatske, tako su bar pisali tamošnji mediji, potekla inicijativa da bude formirana ovakva liga, čak se pričalo i o terminu početka te lige - proleće 2015. godine. Svedoci smo da se to nije dogodilo.

Tadašnji generalni sekretar FSS Zoran Laković tada je, u izjavi za MONDO, odbacio tvdnje o tome da se na nekom sastanku u Budvi pričalo o finalizaciji tog projekta.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ACO V .

26.07.2016 22:27

Kompleksasi bolesni...

ODGOVORITE