Gojko Vasić i sunovrat Republike Srpske

Jedino je u Srpskoj moguće da direktor policije Gojko Vasić, umjesto višegodišnje robije, dobije „zasluženu“ penziju. Doznajte šokantnu istinu!

Republika Srpska 25.07.2016 | 12:09
Gojko Vasić i sunovrat Republike Srpske
Od strane MUP Republike Srpske je zvanično potvrđeno da će aktuelni direktor policije Vasić biti penzionisan. Dakle, vrijeme je da razjasnimo po čemu će „prvi srpski policajac“ ostati upamćen.

Van svake sumnje, javnost će Vasića zapamtiti po činjenici da su tokom njegovog mandata u strukturama policije nastale i djelovale dvije organizovane kriminalne grupe inspetrora i specijalaca.

Beskrupulozan kakav jeste Vasić se u jednom trenutku pohvalio da je procesuiranje teško kriminalizovanih pripadnika policije u stvari “dokaz snage” MUP-a i “spremnosti da se obračuna“ sa kriminalom u sopstvenim strukrurama. No, vrlo jasne činjenice do kraja razobličavaju njegove laži.

Podsjetiću da je marta 2013. godine Aleksandar Ninković obratio se Agenciji za istrage i zaštitu – SIPA i prijavio da inspektori za spriječavanje narkomanije CJB Banja Luka djeluju kao organizovana grupa narko-dilera. Čak je dostavio i audio zapis u kom jedan od inspektora detaljno „elaborira“ šta u stvari rade oni koje društvo plaća da ga štiti od narkomanije.

SIPA ovu informaciju dostavlja MUP-u Republike Srpske i potom slijedi ponašanje naše policije kakvo nedvosmisleno demantuje Vasićeve laži.

Pola godine vrh naše policije pretvara se da opisani problem i dostavljena informacija uopšte ne postoje. Tek u oktobru te godine, kad Ninković sporni snimak dostavlja Odboru za bezbjednost NSRS, slijedi „iznuđeno“ procesuiranje.

U jeku afere Goran Mihaljica otkriva kako je još 20. marta 2013. godine pretpostavljene obavijestio šta rade inspektori njegovog odjeljenja, da je to pitanje potonje više puta potencirao, ali da vrh policije nije reagovao. To ga je „koštalo“ optužnice!

Sramotno je to šta je Gojko Vasić uradio Mihaljici i pojedinim inspektorima, čiji je jedini „grijeh“ to što su voljom poslodavca (Vasića) raspoređeni „u pogrešno vrijeme na pogrešno mjesto“. Momci su procesuirani samo da bi im Vasić i njegovi korumpirani saradnici „začepili usta“ po pitanjima njihove odgovornosti.

Što se tiče specijalaca koji fantomke nisu skidali sa glava ni u vanradnom vremenu moram priznati da mi nisu poznate okolnosti njihovog hapšenja. Međutim, ono šta zasigurno znam jeste da je jedan od procesuiranih prije nekih šest godina operativno dovođen u vezu sa razbojništvima, te da je vrh policije (time i Vasić) obaviješten o tome. Po već ustaljenoj praksi najviši rukovodioci policije pretvarali su se da ništa ne znaju o teško ispoljenoj kriminalizaciji u strukturama specijalne policije.

Elem, istina je bitno drugačija i policijski čelnici su još kako znali kakav kriminal se odvija u strukturama policije, a postoje i neoborivi dokazi da su činili upravo suprotno od onoga šta su im zakoni i profesionalni standardi nalagali.

Gojko Vasić, Uroš Pena, Stanislav Čađo, Radislav Jovičić i mašinerija njihovih podanika godinama su spriječavali dokazivanje krivičnih djela u domenu organizovanog kriminala u kakvima su i sami bili involvirani.

Problem ovih mladih ljudi, koji su danas zatvoreni, jeste što su na početku karijera naučeni da rade upravo onako kako su to i činili. Umjesto toga kako da se bore protiv kriminala njih su šefovi i starije kolege „učili“ kako da se bave kriminalom. Pri tom su gledali kakve golgote prolaze časni profesionalci koji su odbijali služiti strukturama kriminala, a posebno oni koji su se tome suprotstavljali.

Kad mlade i neiskusne pripadnike policije dovedete do izbora između stradanja za pravedne ciljeve ili komfora stvorenog kriminalizacijom, mnogi odaberu ovo drugo.




Istina je neumoljiva: 2007. godine jedna grupa časnih visokopozicioniranih policijskih rukovodilaca odlučila je da procesuira nekoliko svojih kolega duboko ogrezlih u organizovanom kriminalu.

Govorio sam o tome i javnosti je poznato da je započeta istraga oko velikog broja slučajeva teškog zelenašenja, iznuda i reketiranja, a sve povezano sa privrednim kriminalom, pa i to da su Gojko Vasić, Uroš Pena i Stanislav Čađo spriječili dokazivanje brutalnim nasiljem nad akterima službenih radnji.

Poznato je kakvom nasilju i brutalnom gaženju profesionalnog dostojanstva sam lično izložen, no, jedna činjenica je ostala potpuno nepoznata. Vrh policije je smijenio sa pozicija sve rukovodioce koji su tada pokušali procesuirati svoje kriminalizovane „kolege“ i njihove saučesnike.

Neću pominjati imena ovih čestitih profesionalaca iz prostog razloga što ne želim dodatno im komplikovati živote, ali je u profesionalnim krugovima dobro poznato o kome je riječ.

Pri tom, treba znati da se jedan dio tadašnjih službenih aktivnosti odnosio na zloupotrebe u vezi narkotika. Znači, mnogo prije današnjih „narko-inspektora“ bavili smo se kriminalizacijom onih koji su ove neiskusne kadrove učili „zanatu“, a to se posebno odnosilo na pojedine rukovodioce.

Tada je bilo „normalno“ da pripadnici policije krijumčare narkotike u inostranstvo, da ih rasturaju po Banjaluci i Prijedoru, te da najveći dio oduzetih narkotika ponovo vraćaju na ulice. I taj dio istrage čelnici policije su brutalno sasjekli, a u profesionalnim krugovima dobro je poznato kako je ministar Čađo odreagovao u trenutku kad je suočen sa istinom.


Mogu sasvim kompetentno govoriti o zloupotrebama narkotika od strane pripadnika policije tokom ranijih godina i MUP raspolaže sa nekoliko mojih službenih informacija sačinjenih u vezi sa tim problemom. No, mnogo kompetentnije mogu govoriti o problematici razbojništava.

Jedan dio pomenutih službenih aktivnosti odnosio se na involviranost policije u najveće pljačke počinjene na teritoriji BiH. Reći ću samo da sam u vezi dvije pljačke na štetu Rajfajzen banke, kada je na Vlašiću i u Banjoluci otuđeno preko 3,5 miliona maraka, identifikovao oko 20 počinilaca involviranih u različitim fazama kriminala. No, moje informacije „čuvane“ su u ladicama pojedinih šefova sve dok sud nije oslobodio osumnjičene.

Stvorio sam odlične pretpostavke za procesuiranje počinilaca desetak najtežih pljački počinjenih na teritoriji Srpske, te nekoliko na prostoru Federacije i upravo je puni uspjeh ostvaren na Federalnom nivou, dok je kod nas učinak bio krajnje „siromašan“. Zašto? Pa Gojko Vasić je odlučio tako!

Dakle, MUP Srpske raspolaže obimnom dokumentacijom koja dokazuje moje navode o tome da je vrh policije spriječavao dokazivanje odgovornosti za brojna krivična djela u domenu organizovanog kriminala, kako najopasnijih kriminalaca ove države, tako i njihovih saučesnika iz policijskih struktura.

Pri tom moram naglasiti da najveći broj dokaza direktno upućuje na Gojka Vasića kao ključnog aktera spriječavanja dokazivanja, odnosno da postoje dokazi o njegovim zloupotrebama službenog položaja u vezi sa organizovanim kriminalom. No, vlast Republike Srpske Vasićeve kriminalne sklonosti je prepoznala kao "kompetencije", pa ga je u nezakonitoj proceduri (nakon poništenog konkursa i suprotno Zakonu o policijskim službenicima) imenovala direktorom policije.

Identičnim kršenjem zakona i profesionalnih strandarda, kako je postavljen, Vasić "pročišćava" policiju tako da sve čestite profesionalce eliminiše sa uticajnih pozicija, a na njihova mjesta postavlja sebi slične lopuže, smutljivce i podrepaše.

Kad sam utvrdio da nema vajde od dalje borbe unutar struktura policije, obratio sam se Okružnom tužilaštvu Banja Luka, pri čemu sam postavio nekoliko zamki u kakve se Vasić „upecao“.

Donio je protivzakonite i profesionalno neprihvatljive odluke (od tužilašta skrivao dokaze, manipulisao istragom) nakon kakvih više nisam imao dvojbi – Vasić je „don“ policijskog kriminala.

Inače poštujem procedure i hijerarhiju, pa sam se obratio i tijelima nadležnim za kontrolu rada policije (predsjedniku Dodiku, Vladi i političkom smutljivcu Nenadu Stevandiću kao predsjedniku Odbora za bezbjednost), no, time sam samo utvrdio spregu organizovanog kriminala i politike.

Ustvari, utvrdio sam koliko su nečovječni naši političari obzirom kako su se ponijeli prema smrtnim stradanjima dvadesetak nevinih građana Srpske. Samo ljudski nesoj može se tako odnositi prema nevinim žrtvama.

Onog trenutka kad sam shvatio da je Srpska zaglavila u institucionalnom sunovratu morala i čovječnosti obratio sam se javnosti.

Od tad ovako prozivam pojedince, podsjećam na njihove grijehe, te objelodanjujem nove i nove šokantne podatke – a „materijala“ imam na pretek.

I dalje stojim na stanovištu da je Gojku Vasiću mjesto u KPZ Tunjice, a to što će ga ministar Lukač, premijerka Cvijanović i predsjednik Dodik ispratiti u penziju „k'o heroja“ u stvari samo govori o njima... i o sunovratu Republike Srpske!

Autor: Borislav Radovanović

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Ja

25.07.2016 10:25

Nema komentara. To je praksa od '92

ODGOVORITE
Name

sudac

26.07.2016 06:23

Kakav sud i pravda jel u to jos neko vjeruje....????

Name

Ludilo

25.07.2016 10:26

Ako imalo ista znas onda znas da nema kolektivne odgovornosti. Sta je direktor kriv ako se neko bavi kriminalom skriveno. Da ih je neko zastitio od odgovornosti, to je druga prica. Svima kojima je sta dokazano, odgovarali su. A sad koje djelo da se stavi Vasicu? Sve babske price. Od naslova pa nadalje.

ODGOVORITE
Name

taras

25.07.2016 11:32

Ti kao da si citao neki drugi tekst. Ko spominje kolektivnu odgovornost? U Krivicnom Zakonu RS toga nema ali postoji termin "organizaciona struktura" gdje se zna ko sta radi. Ne tvrdim da je Vasic kriv jer nemam uvida u ovu problematiku ali je cinjenica da su neke krupne stvari otisle pod tepih (ubistva iznude droga itd). Direktor policije kao prvi operativac mora da zna i da nalozi preduzimanje koraka u rasvjetljavanju istih i da obavjesti gradjane o ishodu. Sorega izmedju kriminala policije sudstva i politike evidentno postoji. Policija ima zakonska ovlastenja da tu spregu prekine ali... Sve u svemu gradjani imaju pravo da se u ovakvim okolnostima osjecaju nesigurno u svakom aspektu zivota ne samo u RS nego i u BIH

Name

SelmanKRIMI

25.07.2016 14:40

Kriminal u institucijama RS je uzeo maha po dolasku Džerija S. na funkciju ministra NEpravde a isti je još (nažalost) na visokoj funkcija pa može i dalje biti zaštitnik kriminala i korupcije u RS....

Name

Selendra Banjaluka

25.07.2016 10:39

Posmatra ga odozgo Milan Vukelić.

ODGOVORITE
Name

Milance

25.07.2016 13:00

Pokojni Milan iz groba ga pita sto ne rijesi Vasicu slucaj,a rekao si SVE SE ZNA RESICEMO?

Name

Bivši

25.07.2016 11:10

Svaki CJB kao organizaciona jedinica MUP-a u svom sastavu ima svog "Kumića" koji je odgovoran Kumu! To su isfrustrirani tipovi ogrezli u kriminalu i koji su se u životu jedino ostvarili kao poltroni i ulizice! Svoje devijantno i neljudsko ponašanje prema potčinjenim opravdavaju jasnom hijerarhijom koja vlada u svim sistemima bezbjednosti pa tako i u MUP-a! Iz tog i drugih sličnih razloga oko sebe okupljaju isti soj ljudi kao što su i sami!

ODGOVORITE
Name

KRIV JE

25.07.2016 11:15

ZA SVA UBISTVA I PLJAČKE. POLICIJA ZNALA VSE UNAPRIJED! KO ĆE ODGOVARATI,. RAJKOOOOOOooooooooo!

ODGOVORITE
Name

specijalac

25.07.2016 12:57

Ta mrcina koja je godinama glumio postenjacinu i strucnjaka mora na robiju kad tad.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

25.07.2016 18:11

Ja specijalcu vjerujem. Ima postenih i dobrih specijalaca koji uz to sve znajju. Mnogo toga banda nije ni krila. Oni treba da progovore i o tome ko je ubio Milana i o svemu ostalom. Ovako vise ne ide.

Name

Milan

25.07.2016 13:07

Sve je u nas naopako postavljeno i što je gore to ne nekom bolje. To traje još od , 92 godine i ne prestaje. A sad nakon Rajka doće gori, to je naša praksa.

ODGOVORITE
Name

Vaske

25.07.2016 13:48

Ovaj lopov od covjeka Vasic suspendovao je tri pokicajca koja su privela doktora porodicne medicine u Mrkonjic Gradu.Peru Radica kojeg je supruga prijavila zbog porodicnog nasila .Lisen je slobode i nocio u pritvoru lezao go upisan i usran da bi po izlasku iz pritvora otisao do Gojka Vasica i zslio se na postupanje policajaca a vasic je odma pokrenuo disciplinski postupak ekspresno sto je na svu srecu stopirala unutrasnja kontrola. mupa RS.Inace Vasicev prijatelj doktor iz Mrkonjic Grada slovi za vrhunskog prevaranta i manipulatora pravosnazno osudjenog za krivicno djelo prevare i zloupotrebe sluzbenog polozaja ibovlastenja bar bi Vasic toliko treba da zna o njemu jer su obadvoica i doktor i on iz Mrkonjic Grada.

ODGOVORITE
Name

mala zabuna

26.07.2016 14:05

Gojko Vasic nije iz Mrkonjic Grada vec potice sa podrucja Laktasa.....

Name

Insider

25.07.2016 14:08

Policiju RS treba ukinuti pod hitno ! Mi nismo dorasli da vladamo već da nama neko drugi vlada i upravlja. MUP RS je najveća kriminalna organizacija u Evropi. Šta će nam takva policija, sastavljena od kriminalaca i lopova.

ODGOVORITE
Name

petar

26.07.2016 05:33

Dobro znaš da je to nemoguće. Ni jedna država nije ukinula svoju policiju i te poslovo prepustila nekom drugom. Sa ovom bagrom treba drugačije. Samo kako ??

Name

mami

25.07.2016 14:10

Kada vidim one izandjale matore drtine sto od drzave uzese otpremnine a i dalje "rade" i primaju plate, kada vidim "stvaraoce Republike Srpske" one kao izvorne, i kada vidim sinove i kćeri vladajuće elite muka mi je i sramota me mladih narastaja, ma nek oni idu u pm..svakako je sve otislo do djavola! Dok pametnii posteni pametuju magarci se obogatise i nazivese!

ODGOVORITE
Name

pik

25.07.2016 14:57

Otisao Aspirin a doci ce Andol! Živi bili pa vidjeli, samo gori ce doći!!!

Name

petar

26.07.2016 05:31

:mami I šta predlažeš ? Da svi probamo istim metodama da se obogatimo i naživimo. Ajde pošalji poruku , daj nam rješenje.

Name

MILOVAN

25.07.2016 15:26

STITIO JE NAJVECEG ZELENASA I KRIMINALCA PENZIONISANOG GRMUSU 007....

ODGOVORITE
Name

solomon

25.07.2016 16:17

Šta je sa ubistvom Irene Predojević? Ko iz policije skriva ubicu(e),takođe policajce?

ODGOVORITE
Name

Aa

25.07.2016 17:54

Zar za to ubistvo nije osuđen onaj kriminalac iz Dubice

Name

Ministar

25.07.2016 18:01

Gojko je jedna ljudska i profesinalna ameba koja je definitivno nedorasla poslu koji je obavljao proteklih godina. Sluzio je kao predmet sprdnje pojedinim nacelnicima koji su se unistavali MUP, dok on kao Direktor policije nije prstom mrdnuo da se to zaustavi. Politicko gov*o! Go*ance, tacnije.

Name

stevo

25.07.2016 20:59

ovakva policija nama netreba ,nesluzi nicemu osim zastite kriminalaca i lopova

Name

Đorđe

25.07.2016 16:20

Gojko Vasić je profesionalac, častan i pošten čovek. Mislim da nije lijepo pisati nešto ovako. Nemože on biti kriv zato što je urušen kompletan sistem od početka 90-etih. On je jedan od pojedinaca, koji se u domenu svojih nadležnosti, pokušavao da nam u društvu bude bezbednije koliko toliko. Nije on bi "Monarh" i nije ovo "policijska država", pa da je mogao raditi šta je hteo i da je zato kriv za sve. Krivi smo svi od roditelja preko učitelja, nastavnika, profesora na fakultetu. krivi smo što nam je društvo ovako. U "Diktaturi Demokratije" danas, kada bi policajac preduzeo neke radnje mimo suda, odmah bi se mi orušili na njega da remeti "Našu Demokratiju". Imate uređeno Njemačko društvo, a ima droge, terorizma kriminala i slično. Mogao bi neki poluobrazovan novinar i o njemačkom direktoru policije napisati isto. Jesam za slobodu mišljenja, ali treba provjeriti i poštovati neke ljude. Stvarno je Gojko Vasić pojedinac, koji je pokušavao da bude bolje, a ako ga ovako neosnovano blatimo. To će dovesti do toga da pametni, pošteni, moralni, profesionalni ljudi , kao što je Gojko Vasić zaista, neće više htjeti da se angažuju i dobićemo one koji tome nisu dorasli, ali smo ih zaslužili. Gojko Vasić; svojim časnim radom na svekolikoj vjetrometini u propalom društvu i teškim posleratnim vremenima, nije zaslužio da ga se ovako blati. Pozdrav za Gojka Vasića i sve dobre ljude bez obzira na vjeru i naciju. ISKRENO I POŠTENO. Đorđe

ODGOVORITE
Name

#

25.07.2016 18:07

Za istragu mu ne treba nalog suda. Morao je naci ko je narucio ubistvo i ko je ubio Milana Vukelica. A onda tizioci neka podizu optuznice. Milan se suprotstavip betoniranju Banjaluke i nezakonitim radnjama. Krug onih koji su imali motiv nije velik. Istraga se morala zavrsiti za par mjeseci. I bila bi zavrsena da je dozvoljeno.

Name

Bluka

25.07.2016 18:55

Direktora policije postavlja vlast...time je sve receno...

Name

petar

26.07.2016 05:20

:Đorđe

Name

Petar

26.07.2016 05:28

Đorđe Nije u redu praviti se naivan kao francuska sobarica, a to ti radiš.Gojko je trebao odstupiti kada je vidio da ne moze da se nosi sa kriminalom .Naprotiv. Ugledao je priliku i udružio se sa političkim kriminalom RS. I zbog toga zaslužuje pravedno suđenje. Ali avaj. Ovako korumpirani , iskvareni tužioci i sudije neće posao uraditi valjano i ovoj zemlji donijeti preko potrebnu PRAVDU. Radi toga Gojko nekažnjeno ode u penziju , kojom je nagrađen od svojih nalogodavaca. Sanjam dan kada će se na ovim prostorima pojaviti jedan , ali barem samo jedan pravedan političar , koji će ovu gamad smjestiti na pravo mjestu u društvu .

Name

mariola

26.07.2016 05:43

Boze budala

Name

klapac

25.07.2016 16:48

Da je Srpska pravna drzava, i da ima pravu policiju, ne bi oni smjeli ubiti Vukelica. Uz to mogli su ga smijeniti. Ali nisu, nego su htjeli utjerati strah u kosti svim ostalim. Na taj nacin su kssnije lsko dolazili do gradjevindkih placeva. I svega ostalog. Direktor policije se ne moze praviti blentav, i kao da se to njega nista ne tice. Gojko Vasic ne moze mirno spavat. Nova vlast ce kad tad doci a onda ce biti potegnuta sva krivicna djela. Neka se pripreme.

ODGOVORITE
Name

No comment

25.07.2016 18:21

Borislave jesi li ti ovo jos jednom procitao...koje ti nebuloze pises... ...ne trebaju nama Turci, dovoljni smo sami sebi...

ODGOVORITE
Name

PD

25.07.2016 20:05

Jesi se našo u priči,MORALNA NEBULOZO

Name

profesor

26.07.2016 09:14

Borislav, je jedan od najpametnijih, najpoštenijih inspektora u PD, svi u MUP RS to znaju , i ti to znaš, i ti koji takav komentarišeš i slični tebi vi ste poltroni i papci SNSD i režima, vi nemate svoje JA , reci mi šta to valja u MUP RS, koliko generala imamo, koje su starosne doba, koji je njihov profil i obrazovanje, žavršili fakultete u kafani PAPA DŽO u Prijedoru, napredovali u službi brže nego pilići od tri mjeseca koji koriste super koncentrat, e moj No comment, dok je takvih kao ti nema nama spasa.

Name

Niko

25.07.2016 18:35

Kad je toliko dobro vodio MUP RS, zasto je svog sina iz istog tog MUP-a prebacio da radi u SIPU??????

ODGOVORITE
Name

MARKO

25.07.2016 20:12

Kada ćeš G Borislave da pišeš o pavičevom sinu i zlu koje radi po Prijedoru,uz asistenciju policije

ODGOVORITE
Name

Milan

25.07.2016 20:42

najveci kriminalac gojko

ODGOVORITE
Name

Galeb

25.07.2016 22:07

Pricate 23 Godine praznu pricu kada prelazite na djela svako normalan na ovom svijetu zna da je RS puna kriminalaca od vrha do Dna I da su institucije sve ogrezle u kriminalu I Samo revolucija moze to da promijeni I nista drugo bez toga nema buducnosti

ODGOVORITE
Name

Realista

28.07.2016 13:41

E moj prijatelju, ne može revolucija u državi od milion stanovnika opstati, Za revoluciju je potrebna masa i to omladina, a ovdje nema nijeno. Nek nam je Bog na pomoći