Da li svake godine posjećujete ginekologa?

Prioritet svake žene je da jednom godišnje poseti ginekologa, koji će između ostalog proveriti stepen čistoće i mikrobiološki status ekosistema donjeg genitalnog trakta žene (DGT).

Zdravlje 25.07.2016 | 11:39
Da li svake godine posjećujete ginekologa?
Možda je leto adekvatan period zbog pojačane izloženosti infektivnim agensima i hemijskim noksama iz spoljašnje sredine (naročito bazeni, plaže, teretane, i ostale javne površine). U letnjim mesecima je pojava vulvovaginitisa gotovo redovna. Vulvovaginitisi su grupa zapaljenjskih oboljenja DGT a izazvani su vrlo polimorfnom etiologijom.

Od mehaničkih uzroka - najčešće su mikropovrede kože i sluznice vulve, infektivni agensi - bakterije, gljivice, protozoe (Trihomonas vag), virusi, Do hemijskih (hlorisana voda u bazenima), termičkih - opekotine od sunca, salona za depilaciju ili solarijuma. Bez obzira na uzročnik, klinička slika je vrlo slična - svrab, peckanje, neprijatnost i bol prilikom seksualnog odnosa, sekrecija često i oskudno krvavljenje. U najbrže metode dijagnostike spada jedna od najpristupačnijih i najekonomičnijih metoda - a to je određivanje stepena čistoće vaginalnog sekreta. Postoji šest grupa sekreta.

I gr: Dederlajnovi bacili - sadržani u čistoj vaginalnoj tečnosti i retke ćelije vaginalnog epitela deskvamirane sa sluznice.

II gr: Isti ti Dederlajnovi bacili u nešto većem broju, leukociti i nešto saprofitnih bakterija koje su uobičajeni stanovnici vaginalnog ekosistema i čine da pH sredina vagine bude blago kisela 3,8-4,5.

III gr: Bakterije - streptokok, stafilokog i koliformne bakterije. Ta grupa sekreta već zahteva lečenje dezinfekcionim sredstvima najbolje u formi globula ili vaginaleta.

IV gr: Gonoreja, koja je praktično bila iskorenjena na kraju 20. veka, ali se ponovo vraća na ove prostore u nekim drugim oblicima, izazvana polno prenosivim bakterijom Neisseria gonorroeae - kapavac ili triper. Zahteva lečenje ogromnim dozama antibiotika prvenstveno penicilina.

V gr: Trihomonas - uslovno seksualno prenosiva, jer može da se dobije i preko zajedničkih površina i najčešća bolest bazena sa toplijom vodom i đakuzija. Veoma je važno da se leče oba partnera. Ukoliko se lečenje ne sprovede ad hoc, prelazi u hronicitet koji može biti veoma opasan po fertilnost para.

VI gr: Gljivična infekcija - kandidom, koja se sada javlja u 26 sojeva i veoma je važna takođe potpuno sprovedena terapija, jer može biti veoma uporna i recidivantna.

Dijagnostika čistoće vaginalnog sekreta je veoma jednostavna jer se brisevi uzimaju ad hoc i direktno mikroskopski analiziraju, ili nakon vrlo kratkog vremena potrebnog za bojenje specijalnim biološki aktivnim bojama. Za jače infekcije sprovodi se potpunija mikrobiološko-imunološka dijagnostika sa zasejavanjem kultura infektivnih agenasa i antibiograma po kojima se infekcije tretiraju. Od ostalih infekcija značajno je pomenuti infekcije humanim papiloma virusima u različitim formama i intenzitetu. Značajno je pomenuti da sada ima preko 200 sojeva HPV a određeni broj je dostupan detekciji posebnim virusološkim metodama HPV tipizacije.

Kod žena u reproduktivnom period najčešće su infekcije bakterijskog i virusnog porekla, zbog seksualne aktivnosti i hormonskog statusa, kod žena u postmenopauzi kandidijazne infekcije a često i trihomonadne, naročito u toku boravla u banjama i fizikalnoj terapiji zbog istanjenja vaginalne sluzokože i veće osetljivosti usled prestanka hormonske aktivnosti. U svakom slučaju dijagnostika koja je dostupna u ovom trenutku je više nego pristupačna, kao i terapija kojoj se pristupa opet individualno, na osnovu rezultata briseva. Terapija je opšta i lokalna, sa posebnim osvrtom na održanje adekvatnog statusa vaginalnog ekosistema pojačanjem lokalnog imuniteta, pogotovo uz primenu vaginalnih i crevnih probiotika, oralno i lokalno, kao i podizanje sistemskog imuniteta celog organizma unošenjem imunomodulatora i vitaminskih kompleksa i suplemenata.

Da li vi svake godine posećujete ginekologa?

Danas.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar