"Treniranjem mozga“ smanjuje se rizik od demencije

Kompjuterizovan program treniranja mozga znatno smanjuje rizik od demencije kod odraslih – čak 48 odsto, pokazuju rezultati desetogodišnjeg američkog istraživanja.

Zdravlje 25.07.2016 | 11:21
"Treniranjem mozga“ smanjuje se rizik od demencije
Preliminarnim rezultatima, predstavljenim Internacionalnoj konferenciji za borbu protiv Alchajmerove bolesti u Torontu, utvrđeno je da je specijalna obuka mozga potencijalno moćna strategija za prevenciju ovog degenerativnog oboljenja.

Do danas, kognitivni psiholozi i neuronaučnici u velikoj meri su negirali dokaze da softver zasnovan na računarskom kognitivnom treningu, odnosno „igre za mozak“ imaju bilo kakav uticaj na kognitivne funkcije.

Dr Džon King, ekspert za društvena istraživanja nacionalnog Instituta za starenje u sklopu Nacionalnog zdravstvenog instituta koji je finansirao istraživanje, sproveo je originalno kliničko ispitivanje u kojem su analizirani efekti kognitivnih programskih treninga na 2.785 odraslih osoba.

Učesnici su bili podeljeni u tri grupe. Za jednu grupu organizovana je obuka za poboljšanje memorije, za drugu obuka za rezonovanje i za treću grupu organizovana je obuka sa kompjuterskim treningom.

U jednom od treninga, kod koga je naglasak na vizuelnoj percepciji, pojedinci su morali brzo da identifikuju objekte na ekranu. Učesnici su imali 10 jednočasovnih treninga sprovedenih u toku od pet nedelja.

Naučnici su merili kognitivne i funkcionalne promene na jednu, dve, tri, pet i 10 godina nakon treninga kako bi se uverelili da li je to uticalo na obavljanje svakodnevnih poslova učesnika.

Utvrđeno je da je grupa koja je prošla kompjutersku obuku ima 33 odsto manji rizik od demencije u odnosu na druge grupe.

Vanredni profesor Univerziteta Južne Floride i prvi autor studije, Džeri Edvards, nalazi da aktivna studija predstavlja prekretnicu: „Prvi put je kognitivne intervencije dokazala da štiti od oštećenja pamćnja ili demencije u velikom, kontrolisanom istraživanju“. 

Među najinteresantnijim zaključcima studije, naglašava Edvards, bio je predlog da bi vežbanjem mozga stariji ljudi mogli dodatno da pojačaju zaštitu od demencije.

RTS
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar