RUS: Spremite se za furiju iz Tatarstana!

Rubin potrošio više para nego svi ostali ruski klubovi zajedno! Zenit, CSKA, Spartak, Lokomotiva… Svi su u senci kluba iz Kazanja!

Fudbal 25.07.2016 | 12:30
RUS: Spremite se za furiju iz Tatarstana!
Kakvo vruće leto u hladnom Kazanju! Mimo svih očekivanja Rubin drma fudbalskom pijacom u Rusiji. Primetno je da su ruski klubovi ovog leta zavrnuli slavinu i da ne troše kao ranije, ali zato Rubin nemilice sipa novac i dovodi pojačanja kao na traci.

Od početka prelaznog roka, Rubin je potrošio prilično neverovatnih 32.650.000 evra na dovođenje pojačanja. To je više nego što je ceo ostatak ruske Premijer lige izdvojio za novajlije. A podsetimo da su tu klubovi poput CSKA, Zenita, Lokomotive, Spartaka, Rostova, Tereka, Krasnodara koji nisu imali finansijskih problema prethodnih sezona. Svih preostalih 15 klubova u ligi su potrošili tek nešto više od 23.000.000 evra.

Nije tajna, ruski klubovi su u krizi. Čak i oni najbogatiji. Sve što se na političkom planu dešava sa Rusijom, utiče i na fudbal. Otkako su Rusima uvedene sankcije Zapada, rublja je doživela pad, privreda je u sve većim problemima, država nudi privatizaciju nekih od najprofitablinijih kompanija poput svetskog lidera u trgovini dijamantima Alrosa… Novca za fudbalske klubove je sve manje. Čak se i moćni Zenit više ne razbacuje parama. Gasprom je zavrnuo slavine, prodali su Hulka, ide i Aksel Vicel, pojačanja koja jure su daleko skromnijeg pedigrea… CSKA je tu jedini stabilan, Sprtak i Lokomotiva troše manje nego ranije, ostali klubovi daleko, daleko manje.

Pa, šta se to onda dešava u Tatarstanu? Logičnog objšanjenja nema, ali evidentno je da se tamo događaju neke velike stvari.

Posle tri razočaravajuće sezone, Rubin opet želi titulu i pravi tim koji će vratiti šampionsku krunu u Kazanj. Rubin je 2008. i 2009. osvojio titule u Rusiji sa KurbanomBerdijevim na klupi. Igrao je Ligu šampiona, čak pobedio i Barselonu na Kamp Nou. Ali posle toga je usledio pad. Treće, pa šesto, pa još jedno šesto i prethodne sezone mršavo deveto mesto na kraju ruskog prvenstva su upalili alarm. Bio je to znak da nešto treba da se menja, a u klubu su rešili da promene sve. Pogotovo što im je bivši trener Berdijev sa skromnim Rostovom pokazao da provincija i dalje može da se nosi sa bogatim Moskovljanima i Gaspromovim mezimčetom iz Sankt Peterburga.

Neko je u Kazanju rešio da napravi fudbalsku perestrojku. Prvo su krenuli od trenera. Platili su 1.500.000 evra obeštećenje za španskog trenera Havija Grasiju (prethodne dve sezone vodio Malagu) i potom napravili planove za prelazni rok. Špancu su počeli da ispunjavaju želje. Bez obeštećenja je stigao štoper Serhio Sančez iz Panatinaikosa. Bio je to samo uvod. Ubrzo je došao i drugi štoper. Ajntrahtu iz Frankfurta su platili 3.500.000 evra za odličnog Karlosa Zambrana. Potom su za 4.000.000 evra kupili desnog bekaMorica Bauera iz Grashopersa. Iz Viljareala je za 5.000.000 stiglo desno krilo Samu Garsija, a potom i levo krilo Maksim Lestijen. Belgijanac je Al Arabiju plaćen 10.000.000 evra! Konačno, danas je potpisao još jedan ofanzivac. Platili su Granadi otkrupnu klauzulu od 10.000.000 evropskih novčanica za napadača Rubena Ročinju. Praktično, doveli su polovinu tima.

Ali najveće pojačanje nije koštalo ni kopejku. Dobili su natrag fudbalski dijamant. Reč je o Sardaru Azmunu, koji je prošle sezone ekplodirao na pozajmici u Rostovu i umalo doneo senzacionalnu titulu u grad na Donu. “Iranski Mesi” će biti igrač oko kojeg će se sve vrteti naredne sezone i glavni Rubinov adut u borbi za titulu. Teško da u ovom trenutku postoji bolji igrač od njega u ruskoj Premijer ligi.

Ni to nije sve. Očekuje se da narednih dana ugovor sa Rubinom potiše i kamerunski vezista Aleks Song kojeg Barselona nudi besplatni pošto mu je istekla pozajmica u Vest Hemu. Na listi želja je i brazilski vezoista Sandro koji je nekada nosio dres Totenhema, a trenutno je član Kvins Park Rendžersa.

Istovremeno, igrački kadar je pročišćen od neuspešnih pojačanja. Oterali su Mubaraka Vakasoa u Panatinikos, otišao je i kontoverzni Hrvat Marko Livaja, a prava čistka tek sledi posle sukoba rukovodstva sa grupom od 11 prvotimaca. U toj grupi su Dinijar Biljaledinov, Vladimir Đađun, Blagoj Georgijev, Kris Mavinga, Jan M’Vila… Ljudi koji zauzimaju bitna mesta na platnom spisku, ali nisu potrebni novom treneru. Oni treniraju odvojeno i žalili su se u otvorenom pismu da su diskriminisani. Rubin pokušava da reši situaciju. Da ih proda, pozajmi ili raskine ugovore. Samo da im vidi leđa.

Na ruku klubu iz Kazanja idu i najavljene promene pravila u ruskom takmičenju. Do sada je važio zakon 6+5. Svaki tim je u prvih 11 morao da ima šestoricu strana i petoricu ruskih fudbalera. To pravila se uskoro menja. Samo se još ne zna koji model će biti usvojen. Da li 7+4 sa dodatnim mestom za stranca? Ili 15+10 prema kojem bi klub morao da ima 15 registrovanih stranih fudbalera i 10 domačih, ali ne bi bilo ograničenja što se tiče prve postave.

Dok ostali ruski klubovi čekaju i pokušavaju da stegnu kaiš, Rubin nemilice troši novac i niže pojačanja. Sa aktuelnim igračkim kadrom i još nekim najavljenim pojačanjima, klub iz Tatarstana će dogodine opet biti makar ravnopravan takmac u borbi za titulu. A adut im je i što neće igrati evroskupove i moći će da se isključivo fokusiraju na domaći front. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar