Rim se hvali čistim Koloseumom

Iako su i do sad bili ponosni, Italijani su od danas, na čelu sa premijerom Mateom Rencijem, za nijansu ponosniji na jednu od najvećih znamenitosti svoje zemlje - Koloseum u Rimu, čija restauracija fasada je završena.

Putovanja 02.07.2016 | 09:26
Rim se hvali čistim Koloseumom
Amfiteatar za gladijatorske borbe sagrađen pre skoro 2.000 godina, a koji godišnje poseti 6 miliona turista, danas je zablistao posle godina i godina zapuštenosti.

Usled smanjene finansijske pomoći države, i loše politike i brige o kulturnim znamenitostima, brojni istorijski spomenici u Italiji zanemarivani su decenijama, što je ugrozilo, između ostalog, 51 spomenik Uneskove svetske kulturne baštine.

Među tim spomenicima je i rimski Koloseum, koji nije obnavljan još od vremena Musolinija, a čiju obnovu je inicirao pre pet godina poznati proizvođač cipela "Tods", ponudivši 25 miliona evra za restauraciju simbola antičkog Rima.

Uprkos riziku da čitav projekt obnove Koloseuma propadne zbog kontroverzi u vezi sa ugovorom o resautraciji građevine, sređivanje fasade amfiteatra kraj Rimskog foruma sada je završeno.

Predsednik italijanske vlade Mateo Renci pohvalio je ogromni projekat čišćenja i sređivanja jedne od najvećih građevina antičkog sveta, koji, kako kaže, treba da služi za primer zaštite velike nacionalne kulturne baštine, renosi Rojters.

U protekle tri godine, restauratori su četkama od prirodnog vlakna očistili više od 10.000 kvadratnih metara kamene fasade, nanoseći 1.700 kilograma gita u pukotine na zidovima, dok je spomenik i dalje bio otvoren za posete.

Sledeća faza restauracije je unutrašnjost Koloseuma, a ministar za kulturu Italije Dario Frančeskini već je odvojio 18 miliona evra za sređivanje centralnog podijuma za kulturne događaje.

B 92
foto: instagram

Komentari / 0

Ostavite komentar