Sjećanje na žrtve u logoru smrti Jadovno

Nad Šaranovom jamom na Velebitu, u Hrvatskoj, danas će biti služen parastos povodom Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, kada su ustaše na najsvirepiji način ubile više od 40.000 žrtava, uglavnom Srba.

Region 02.07.2016 | 08:39
Sjećanje na žrtve u logoru smrti Jadovno
Parastos jadovničkim žrtvama u 10.00 časova služiće sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Parastosu će prisustvovati i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Nakon parastosa, iz mjesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gdje je bačeno njegovo izmučeno tijelo ljeta 1941. godine, gđe će biti postavljen Časni krst i služen parastos.

Biće služen i kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gdje je u ljeto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu.

Povodom obilježavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine i Dana sjećanja na Jadovno danas je počelo Molitveno sabranje okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, u Hrvatskoj.

Dan sjećanja na Jadovno 1941-2016. obilježava se sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa Gornjokarlovačkog Gerasima.

Organizatori sabranja su udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zv

03.07.2016 06:45

Citajte malo i o ovom muslimani-bosnjaci, ovoliki Srbi pobijeni i nikom nista a vi kukate za onu Srebrenicu i svake godine nesto zakopavate gore

ODGOVORITE