Dobra vijest: Smanjila se ozonska rupa

"Ne očekujemo potpuno oporavak do negdje 2050. ili 2060. ali vidimo da ozonska rupa više nije tako dramatična kakva je bila", kažu naučnici koji su radili na projektu

Svijet 02.07.2016 | 07:43
Dobra vijest: Smanjila se ozonska rupa
Pojavili su se prvi jasni dokazi da je ozonska rupa iznad Antarktika počela da se obnavlja, objavili su naučnici.

Naučnici su rekli da je u septembru 2015. rupa bila oko 4 miliona kvadratnih kilometara manja nego 2000, javlja BBC.

To se pripisuje dugoročnom postupnom smanjivanju korišćenja hemikalija koje uništavaju ozon.

Britanski naučnici prvi su uočili polovinom 80-tih godina prošlog vijeka da se ozonski omotač počeo stanjivati oko 10 kilometara iznad Antartika.

Ozon je važan jer blokira štetno ultraljubičasto zračenje sunca, a njegov nedostatak povećava opasnost od raka kože, oštećenja katarakte i šteti životinjama, a naročito planeti.

Godine 1986. utvrđeno je da ozon uništavaju molekule iz freona (CFS) koji možemo naći u raznim proizvodima, od laka za kosu, preko hladnjaka i rashladnih uređaja.

Razlog zbog kojeg je omotač počeo da se stanjuje upravo iznad Antarktika je tamošnja ekstremna hladnoća i puno svjetlosti.

Zahvaljujući protokolu iz Montreala (1987.) o zabrani freona stanje je postupno počelo da se popravlja. Sada se prvi put vidi da se ozonski omotač ponovno počeo povećavati.

"Ne očekujemo potpuno oporavak do negdje 2050. ili 2060. ali vidimo da ozonska rupa više nije tako dramatična kakva je bila", kažu naučnici koji su radili na projektu.

Izvor: Nedeljnik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Daj Boze

02.07.2016 06:54

Ma daj!Od cega se smanjila ozonska rupa? Ako uzmemo u obzir svakodnevni prirastaj stanovnistva,porast proizvodnje u svetu,povecan broj vozila na putu,traktora,kosacica i drugih masina,ratova,letova civilnih kao i borbenih,povecanost izduvnih gasova,domacih i divljih zivotinja... i tako dalje. Sve se povecalo samo kod strucnjaka koji verovatno rade za odredjene lobije se smanjuje ozonska rupa.

ODGOVORITE
Name

Normalno

02.07.2016 09:42

Atmosfera se regeneriše zbog ravnoteže, ko je nekad učio fiziku znaće o čemu govorim. Zato imamo ovakvo vrijeme tj nevrijeme širom planete. Priroda će pobijediti ne brinite...

ODGOVORITE