Nobelovka Malala postala bogatašica

Pakistanka Malala Jusafzai, aktivistkinja koja se zalagala za pravo na obrazovanje i preživela napad Talibana, postala je bogatašica za manje od četiri godine zbog velike prodaje knjige o njenom životu, kao i govorničkih nastupa širom sveta.

Svijet 30.06.2016 | 07:31
Nobelovka Malala postala bogatašica
Osamnaestogodišnja Jusafzai je, takođe, najmlađa osoba koja je dobila Nobelovu nagradu, a postala je poznata nakon što se borila za prava devojaka i preživela pokušaj napada na školski autobus u Pakistanu u 2012.

Ona se lečila u Velikoj Britaniji, gde sada živi, a u svetu danas postoji velika potražnja za njenim govorima koje naplaćuje 152.000 dolara.

Poređenja radi, južnoafrički borac protiv apartheida Dezmond Tutu po govoru traži 85.000 dolara, prenosi američki Institjut for Polisi Stadis.

Njeni memoari "Ja sam Malala", objavljeni 2013., prodati su u 287.000 primeraka u Britaniji, čime je zaradila 2,2 miliona funti, a širom sveta u oko 1,8 miliona primeraka, prenosi regionalna tv N1.

Jusafzai je osnovala Malala fond koji podržava projekte obrazovanja devojaka u zemljama u razvoju, a 2013. firmu je otvorila i njena porodica pod nazivom Salarzai Ltd. kako bi zaštitila prava na Malalinu životnu priču.

"Od objavljivanje Malaline knjige ona je sa svojom porodicom donirala preko milion dolara humanitarnim organizacijama, većinom za projekte vezane za obrazovanje širom sveta, uključujući i Pakistan", saopštila je njena porodica.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar