Islanđani pred Francusku: Želimo kao Lester

Helmir Halgrimson, jedan od selektora Islanda, kaže da bi voleo da 'Vikinzi' ponove uspeh Lester Sitija.

Fudbal 29.06.2016 | 18:40
Islanđani pred Francusku: Želimo kao Lester
'Lisice' su bile senzacija u godini klupskog fudbala za nama, osvojivši Premijer ligu, dok su Islanđani preuzeli tu ulogu plasmanom u četvrtinu finala Evropskog prvenstva.

I dalje ne znaju za poraz, u grupnoj fazi zabeležili su dva remija i pobedu, da bi posle eliminacije Engleske u osmini finala prerasli u globalnu senzaciju ha svom debiju na velikoj sceni.

Osim toga što su i jedni i drugi u takmičenje ušli kao potpuni autsajderi, i brojnost populacije im je slična – 330.000 ljudi.

"Jako bih voleo da epilog naše priče bude identičan kao Lesterov. I oni su, kao i mi, igrali iz sve snage, a cilj nam je isti. Takođe, mislim da posedujemo i sličan timski duh, spremni smo da uradimo sve za onog drugog u timu", kaže Haldrimson.

Iako su gubili od 'Gordog albiona' već od četvrtog minuta, posle penala Vejna Runija, Ragnar Sigurdson i Kolbein Siktorson doneli su petanaest minuta kasnije preokret svom timu. Junački su se branili, ali i pretili, u preostalih sedamdeset minuta fudbala, da bi na kraju potpuno zasluženo stigli do najveće pobede u istoriji svoje zemlje.

"Veliko olakšanje usledilo je pošto smo izjednačili jer smo upravo rani pogodak označili kao najgori mogući scenario. Odgovoriti tako brzo, za 1:1, bio je to snažan psihološki podstrek za nas. Prvo su oni šokirali nas, ali mislim da smo mi njih šokirali još više. To što sam se smejao posle Siktorsonovog gola nije bilo ništa skriveno, već iskreno. Tako sam se osetio. Pobediti Engleze, to je nešto što je oduvek bilo u glavama Islanđana, a ovi momci pošteno su zaslužili svoj herojski status", zaključio je Helmir.

'Vikinzi' će priliku da nastave svoju bajku imati u nedelju od 21 čas, kada na pariskom Stad de France igrati sa domaćinom Francuskom.

Izvor: B92
Foto: GETTY IMAGES

Komentari / 0

Ostavite komentar