Preglasna muzika oštećuje sluh

Zbog preglasnog slušanja muzike, oko milijardu mladih u opasnosti je da izgubi sluh, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

Zdravlje 29.06.2016 | 08:36
Preglasna muzika oštećuje sluh
Zbog preglasnog slušanja muzike, oko milijardu mladih u opasnosti je da izgubi sluh, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i pozvala da se ta aktivnost ograniči do sat vremena dnevno. Agencija Ujedinjenih nacija ističe da skoro polovina mladih između 12 i 35 godina svakodnevno sluša muziku na audio uređajima ili mobilnim telefonima. Oko 40 odsto adolescenata je izloženo bučnim ritmovima u noćnim klubovima i kafićima.

SZO naglašava da su količine iznad 85 decibela za osam sati ili 100 decibela za 15 minuta podjednako štetni. Mobilni telefon optimalno omogućava jačinu između 75 i 136 decibela, a istraživanja su pokazala da mladi omiljene pesme slušaju na volumenu između 75 i 105. U noćnim klubovima prosečan nivo buke je od 104 do 112 decibela.

- Ono što pokušavamo jeste da podignemo svest o pitanju o kojem se ne govori mnogo, ali ima potencijala da učini mnogo štete - za Bi-Bi-Si kaže direktor SZO za prevenciju povreda dr Ejten Krug.

Novosti
foto: you tube

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Igor Svedska

29.06.2016 13:20

Treba napomenuti da jedan obican pregle Magnetnom rezonancom je daleko jaci, i da traje 30 minuta pa i duze, i da se na zapadu nose cepovi te preko njih plasticne slushalice kojima zvuk dolazi pomocu plasticnih creva. Na paprikovcu te ubace u mshinu i moli se bogu da ne ogluvish jer su nemilostdni ni obicni supuzvani cep za uho nije dozvoljen. Em su vrlo drcni.

ODGOVORITE