Lokalnim sredinama ništa od većih prihoda

Po osnovu prihoda od indirektnih poreza Republika Srpska je u 2015. godini dobila rekordnih 1,4 milijardu maraka. Uprkos tome dio koji pripada opštinama i gradovima u Srpskoj na istom je nivou kao 2007. godine podaci su Centra za istraživanja i studije. Razlog je ogroman spoljnji dug Republike Srpske i BiH.

Republika Srpska 25.06.2016 | 20:20
Lokalnim sredinama ništa od većih prihoda
Rekordni prihodi Republike Srpske od indirektnih poreza ne znače automatski da od toga imaju korist opštine i gradovi podaci su Centra za istraživanja i studije.

Opštine i gradovi dobijaju isti ili manji dio kolača kao i prije devet godina zbog toga što se sredstva od poreza umjesto u razvoj opština i gradova troše na otplatu sve većeg spoljnjeg duga.

2007. godine prihod od indirektnih poreza u Srpskoj bio je tri puta veći od spoljnjeg duga. 2015. godine spoljnji dug i prihodi od poreza su se gotovo izjednačili, a projekcije pokazuju da će do 2018 godine godišnji prihod Srpske od indirektnih poreza biti manji od spoljnjeg duga Republike Srpske.

Centar za istraživanja i studije je u analizi na primjeru Banjaluke pokazao da banjalučka administracija svoje troškove nije prilagodila manjim prihodima već da je trošak administracije ostao isti, a da se smanjuju samo kapitalna ulaganja.

Odbornik PDP-a u banjalučkoj gradskoj skupštini Zoran Talić za takvo stanje krivi i republičku i gradsku vlast.

Prihod od indirektnih poreza čini izmedju 50 i 60 odsto svih poreskih i neporeskih prihoda gradova i opština u Republici Srpskoj.

Od prihoda prikupljenih od indirektnih poreza u najvećoj mjeri zavisi i izvršenje budžeta bilo da se radi o republičkom ili o budžetima lokalnih zajednica pokazatelji su analize Centra za istraživanja i studije.

U budžet Srpske se po osnovu indirektnih poreza 2015. slilo 876 miliona dok su budžeti lokalnih zajednica dobili 292 miliona. 48 miliona dobili su Putevi Republike Srpske.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

narod

25.06.2016 18:33

Pobegao narod iz malih opština, beži i iz RS.

ODGOVORITE
Name

Vidim sve

26.06.2016 05:27

Odmaknuti Tegeltiju od para podhitno!

ODGOVORITE
Name

DUH

26.06.2016 07:51

Vama daje UBS Banka vi bi nju sjebali za 2 dana

ODGOVORITE