Otkrijte tajnovita grčka ostrva

Egej krije nepoznate destinacije za srpske turiste, do kojih se lako stiže. Pravi mediteranski šmek, bez gužve. Živopisni Limnos je blizu Halkidikija i Tasosa, pišu Večernje novosti.

Putovanja 25.06.2016 | 09:48
Otkrijte tajnovita grčka ostrva
Autentična sela, tradicionalna grčka kuhinja i odmor bez buke je moguć na Egejskom moru, ali samo ako se otkriju mesta koja Grci ljubomorno čuvaju.

Limnos
Na Limnosu živi samo 17.000 stanovnika, ali su svi nasmejani kada se pojavi turista. Nalazi se nedaleko od Halkidikija, kao i Tasosa, a stiže se trajektom iz Kavale. Ostrvo se spominje u mitologiji, na Limnosu je Hefest imao kovačnicu, a po legendi, žene su ovde otrovale sve muškarce i pokušale da privuku antičke heroje Argonaute... Hrana je domaća i izuzetno ukusna, a vino "muskat sa Limnosa" je nadaleko čuveno, kao i med od majčine dušice i beli sir melihloro u korpicama. Najveći grad je Mirina u kojem su kuće kamene, ulice popločane, a grad "čuva" vizantijski zamak.

Skiros
Do Skirosa se stiže trajektom sa Evije iz mesta Linarija. Može se stići i avionom iz Soluna za oko 50 evra! Mesta Magazija i Molos su praktično spojena sve do glavnog grada Hora koji se nalazi na vrhu strme litice. Plaže su prelepe sa prekrasnim pogledom na Horu. Na vrhu litice je manastir Svetog Đorđa koji je izgradio vizantijski car Nićifor Foka i glavna ulica u Hori vodi do njega. Duž ove ulice su kafići, prodavnice, barovi, noćni klubovi. Skiros je mešavina Sporada i Kiklada, a lokalni specijalitet je kozje meso u sosu od limuna.

Kufonisija
Sastoji se od dva ostrva, a Pano važi za jedno od najmanjih nastanjenih ostrva, jer ima samo 300 stanovnika koji se šire na četiri kilometra. Jedini gradić je Hora koja se nalazi naspram luke i u njemu ima nekoliko radnji, supermarketa i barova, pa je ovo idealno mesto za one koji su premoreni od posla i ljudi. Na tako malom ostrvu, zgodnom kao početna tačka za izlete, nalaze se tri lepe plaže: Finikas, Fanos i Platija Punta.

Kea
Ostrvo se nalazi blizu Atine, ali trajekti ne voze iz Pireja nego Lavriona. Ovde letuju Atinjani koji imaju vikendice, pa su i restorani odlični sa svežom ribom i ukusnim vinom. Iz Kee se ide na izlet do Kitnosa i Sirosa. Gradić Iolis je lavirint kikladski belih kuća na litici sa malim glavnim trgom. Plaže su prelepe, ali udaljene od grada.

Kasteloricio
Nalazi se u južnom Egeju, a od Rodosa je udaljeno 110 kilometara. Pripada grupi Dodekanezi, naziva se i Megistri, a ima kućice u pastelnim bojama sa kosim krovom i drvenim balkonima koje su načičkane od brda ka prirodnoj luci i plavom moru. Od srednjovekovnog zamka iz 14. veka ka centru nižu se kafići, radnje, taverne... Mogu se videti antički akropolj, džamija pretvorena u muzej i pećina u kojoj žive foke! Ima malo hotela, ali cene su pristupačne.

B 92
foto: internet

 

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar