Politički zemljotres vijeka, Britanci izašli iz EU: U Evropi vlada potpuni haos...

Poslije 43 godine u EU, Velika Britanija je izglasala izlazak. Čak  46.499.537 Britanaca glasalo je juče na referendumu za izlazak iz Evropske unije ili ostanak u njoj, iz 382 britanske oblasti, a birališta su zatvorena u 22 sata. Rezultati su sledeći -16.835.512 glasača je tražilo izlazak iz EU, a 15.962.093 glasača je bilo za ostanak u EU. Premijer je dao ostavku, a spekuliše se da su sledeće zemlje za izlazak iz EU – Francuska i Holandija.

Svijet 24.06.2016 | 22:05
Politički zemljotres vijeka, Britanci izašli iz EU: U Evropi vlada potpuni haos...
Tačno u 7 časova po srednjoevropskom vremenu potvrđeno je da je Britanija izglasala odlazak iz EU. Prva važna stvar, napuštanje Unije se neće dogoditi odmah.

Velika Britanija je i dalje članica EU i verovatno će to ostati još neko vreme. Međutim, samo glasanje već je dovelo do niza nepredviđenih događaja, piše BBC.

U saopštenju, britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će vlada poštovati svaki rezultat i instrukcije britanskog naroda.

Iako je, piše BBC, bila njegova dužnost da ostane i “umiri brod“, najavio je da će podneti ostavku na jesen.

Novi lider konzervativaca, ali i novi premijer biće navodno izabran do kraja septembra.

Lider Laburista Džeremi Korbin sada je pod pritiskom jer bi parlament mogao da baci pogled i na njegovu poziciju. On bi ili morao da istupi dobrovoljno, ili bi došlo do glasanja.



Svi lideri zemalja EU želeli su da Britanija ostane deo bloka, a glas za “odlazak“ dočekan je sa razočaranjem.

U Briselu traju razgovori i širom zemalja EU o tome kako se nositi sa odlukom Britanaca, dok će se lideri Nemačke, Francuske i Italije sastati u ponedeljak.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je na jedinstvu između 27 preostalih članica, rekavši da glasanje jeste istorijsko, ali da nije vreme za “histeričnu reakciju“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je glasanje bilo “za žaljenje“ i prelomni trenutak za EU.

Šta će se desiti dalje teško je predvideti. Dug put pregovora je pred Velikom Britanijom i EU, iako nije poznato kada će proces početi.



Zvaničnici EU saopštili su da žele odlazak Britanije iz Unije “što pre“, dodajući da ne treba da se čeka da Britanija dobije novog premijera.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za “Gardijan" da advokati iz EU utvrđuju da li je moguće na bilo koji način ubrzati britansko napuštanje EU.

“Neverovatno je da je ceo kontinent postao talac zbog unutrašnjih sukoba kod torijevaca“, rekao je Šulc.

Lideri EU su pre svega zabrinuti zbog moguće “zaraze“ jer odluka Britanaca već utiče na desničarske partije u Francuskoj i Holandiji.

Postoji pravni proces koji propisuje mogućnost izlaska iz Evropske unije, propisan Lisabonskim sporazumom, iako nikada ranije nije iskorišćen.

Postoji još jedna dilema – Dejvid Kameron je poručio da je Britaniji potreban novi premijer i najavio da podnosi ostavku. Rojters javlja da je njegov mogući naslednik bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson.

Dejvid Kameron je naveo da bi njegov naslednik trebalo da odluči kada da aktivira član 50 tog sporazuma. Jednom kada se to bude dogodilo, Britanija će biti odstranjena od bilo kakvog oblika donošenja odluka u EU i neće biti puta nazad osim ako to jednoglasno ne odobre sve preostale članice.

Odlazak iz EU nije automatski proces, mora da bude obavljen uz pregovore sa drugim članicama. Ovi pregovori bi trebalo da budu gotovi za dve godine, iako se predviđa da će trajati mnogo duže. Evropski parlament ima pravo veta na bilo kakav novi dogovor koji formalizuje odnos Britanije i EU.

Predstavnici kampanje koji su se zalagali za napuštanje EU naveli su da nema potrebe aktiviranja člana 50 odmah, navodeći da je u redu da prvo postoje razgovori sa drugim članicama EU i Evropskom komisijom.

Neki su čak predložili da se član 50 ne aktivira sve dok se ne završe predsednički izbori u Francuskoj u maju 2017. i nemački parlamentari izbori naredne godine, kako bi se izbeglo da Bregzit postane deo kampanje političara.

Britanija bi sve ovo mogla jednostavno da ignoriše i dobaci EU zakone, iako to ne bi olakšalo buduće pregovore.

Sve dok pregovori traju, Velika Britanija je obavezna da poštuje zakone i obaveze EU.

Kako navodi BBC, britanski parlament će od ponedeljka imati pune ruke posla i morati da ratifikuje povlačenje iz EU.

Bregzit je već uspeo da pokoleba budućnost Ujedinjenog kraljevstva. SNP je u toku kampanje navela, ako dođe do napuštanja EU, to će značiti da je Škotska oterana iz EU protiv svoje volje, što bi mogao da bude još jedan okidač za referendum za nezavisnost. Takvi problemi postoje i u Severnoj Irskoj.



Rusija zbog Bregzita na zlatu za dan zaradila 2,4 milijarde dolara

Rusija je zaradila 2,4 milijarde profita u posljednjih 24 sata zbog odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju.

Ova zemlja je od 2006. godine izgradila ogromne rezerve zlata, a cijena ovog metala je izuzetno porasla u skladu sa aktuelnim događajima.

Vrijednost zlata je rapidno skočila preko noći za 22 odsto zahvaljujući rezultatima Bregzita.

Prema Centralnoj banci Rusije, udio zlata u ruskim rezervama je porastao sa 2 odsto u 2016. godini na današnjih 13 odsto.




Hoće li biti još "raskida" sa EU?


 Odluka Britanije da napusti EU pokrenula je domino efekat u više evropskih zemalja poput Italije, Francuske i Holandije.

Tamo su desničarske stranke i evroskeptici odmah izašli sa zahtjevom da se i u njihovim zemljama održi referendum o ostanku u Uniji.

Italijanska opoziciona Sjeverna liga pokreće kampanju za prikupljanje potpisa za referendum poput onog koji je održan u Britaniji, izjavio je lider te stranke i poslanik u Evropskom parlamentu Mateo Salvini.

"Sjeverna liga će početi da prikuplja potpise podrške za prijedlog zakona koji bi dopustio Italijanima da na referendumu izraze svoje mišljenje o evropskim sporazumima, slično referendumu koji je održan u Britaniji", rekao je Salvini.

On je ranije ruskoj agenciji Tas s rekao da je ishod referenduma u Britaniji "odgovor Evropskoj uniji, koja ne uspijeva da zaštiti svoje građane.

Prethodno je održavanje referenduma u svojoj zemlji predložio lider holandske antievropske "Stranke slobode" Gert Vilders. Vilders je naime obećao da će, ukoliko bude izabran za premijera na izborima u martu u Holandiji, i on pozvati na referendum.

"Želimo ponovo da imamo kontrolu nad našom zemljom, parama, sopstvenim granicama, imigracionom politikom. Holandija mora, što je prije moguće, da dobije šansu da se izjasni o članstvu u EU", istakao je Vilders.

Predsjednica francuske ultradesničarske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, pozdravila je odluku Britanije da napusti EU i pozvala na održavanje referenduma i u Francuskoj.

"Pobjeda za slobodu! Kao što sam godinama tražila, sada moramo da imamo isti referendum u Francuskoj i drugim zemljama EU", objavila je Le Pen na Tviteru. Le Pen je nedavno u Beču, na sastanku krajnje desničarskih partija, istakla da Francuska "vjerovatno ima hiljadu razloga više od Britanaca da napusti EU".

Evroskeptici iz skandinavskih zemalja takođe su predložili raspisivanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ubrzo nakon proglašenja rezultata Bregzita, prenosi AP. Danska Narodna partija pozvala je na održavanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ali je premijer Danske odbacio takvu mogućnost. Kristian Tulsen, šef danske Narodne partije, rekao je da bi referendum bio "dobar demokratski običaj".

"Verujem da Dance treba pitati da li žele da pratimo Veliku Britaniju ili ostavimo stvari ovakve kakve su trenutno", rekao je Tulsen. Danski premijer Lars Leke Rasmusen odbacio je pozive na raspisivanje referenduma ali je priznao da su rezultati Brexzita otvorili i tu mogućnost.

"Mi pripadamo Evropskoj uniji", rekao je Rasmusen u obraćanju novinarima. Danska nije prihvatila sve uslove ugovora o članstvu Evropskoj uniji iz straha od gubitka suvereniteta. Danska, kao ni Švedska ne planiraju održavanje referenduma, prenosi AP.

Lider Stranke za nezavisnost Velike Britanije, Najdžel Faraž, uopzorio je da je "opšte poznato da će rezultat Brexzita pokrenuti domino efekat u zemljama na sjeveru Evrope, počevši sa Danskom" prenose svjetske agencije.

U Švedskoj, koja je 1995. godine postala član EU, antimigrantske Švedske Demokrate, objavili su na svom Tviter nalogu "Sada čekamo Švexit".

"Švedske demokrate će sada pojačati pritisak na vladu. Naša zemlja mora da obnovi dogovore postignute sa Evropskom unijom" rekao je lider stranke Džimi Akeson koji već duže vrijeme zahtjeva raspisivanje referenduma sa ovim pitanjem.

Švedska Ljevičarska stranka je predložila da se obnove dogovori sa EU, ali je njihov lider Jona Šosted je rekao da želi "prvo da vidi kako će izgledati britanski novi odnos sa unijom", prenose svjetski mediji.

Nakon Brexita Britaniji prijeti raspad!?

Poslije najave Škotske da bi mogla da održi referendum o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva nakon Bregzita, takav zahtjev čuje se i u Sjevernoj Irskoj.

Vicepremijer Sjeverne Irske Martin Mekginis iz Šin Fejn stranke kaže da i građani Sjeverne Irske moraju da imaju mogućnost da "odlučuju od svojoj budućnosti", prenijeli su britanski mediji.

60 % odsto građana Sjeverne Irske glasalo je za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU. Stranka Šin Fejn godinama teži ujedinjenju Sjeverne Irske sa Republikom Irskom. Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma.

"Ovaj rezultat imaće važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Evropsku uniju", navodi se u saopštenju irske vlade.


(BN televizija/Agencije)

Komentari / 174

Ostavite komentar
Name

Dragan

24.06.2016 05:06

Sada EU postaje IV Rajh, nije to društvo za nas.

ODGOVORITE
Name

Fudbaler

24.06.2016 07:08

E moja bjedo je li neko od ovih sit i imali par maraka sto misle da je Evropa losa haha sad ce izbori bicete siti par dana a morgen kontejner bjedo.

Name

re fudbaler

24.06.2016 07:31

Niko ne bezi iz evrope i mi smo evropa, al upitnik je magla koja se prodaje da bi se unistile druge drzave koje vrede. I Bugarska ti je EU , jos uvek nemaju ni struju u nekim krajevima, voze đake u traktorskoj prikolici itd.

Name

Student

24.06.2016 05:12

Dosta stare kurbe Evrope. Sada će ovdašnji političari morati da se ostave te šuplje priče i da predlože sami kako misle da vode i razvijaju svoje države. Priče o ulasku u Evropsku uniju su im dozvoljavale da ništa konkretno ne rade!!! Sledi dalji raspad EU, odnosno Velike Nemačke. Kakav divan dan i satisfakcija za razbijanje Jugoslavije i mnogih drugih država i zajednica!

ODGOVORITE
Name

boro

24.06.2016 06:28

Parmetan izbor. Vidite, čak Velika Britanija kao neko diktira pravila shvatili je pogubnost tog bezoblicnog nastupanja EU. Tu su uvek oni manji poput Iraca, Skota koji bi da bude u tom haosu. Podrzavam saradnju i ona može da ostane u mnogim segmentima. Ipak velike vrednosti su Šengen, nacionalno zajednistvo koje je sputavalo nacisticku retoriku. I drago mi je i zbog ovih naših idiota koji su samo čekali da se docepaju tih fondova koji nikada ne bi vidjeli svetlost i narodne ruke, al osnazice i nacionalnu i konzervativnu struju koja kod nas može samo zlo povući. Šta ce njima EU kada imaju pola sveta koje su im bile kolonije. Sada bi i Austrija mogla.Izvukose se Britanci i iz trgovinskog haosa sa SAD koji će potopiti EU. Ljudi ovo je ipak veliki dan i treba samo paziti da nam nacionalisti ne pocnu sebi prepisivati pluseve i siriti ideologiju.

Name

klapac

24.06.2016 06:37

Nešto sam se sjetio onog g.vneta Genšera.

Name

sasa

24.06.2016 05:15

Rece lijepo doktor Vojislav Seselj da kad mi budemo ulazili u EU da ce se ona raspasti. Sve same ucjene i prevare. Toliko od eu

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

24.06.2016 11:21

Kako se vrsi propaganda i narodu ispira mozak najbolje se vidi sada na primjeru engleske Funte. Njezine vrednost je bila najprije vestacki podignuta, a zatim snizita da bi tako neobavesteni narod mislio da je pad vrednosti engleske funte usledio zbog izlaska Velike Britanije iz EU. PROVIDNO!

Name

MARINA

24.06.2016 05:16

Goodbay EU

ODGOVORITE
Name

banjalucanka

24.06.2016 08:28

Goodbye* ;-)

Name

re marina

24.06.2016 18:14

EKSPERTCINO IZ GORNJIH ZAGONA.BEZ EU NE BI NI TVOJA KOKOS IMALA STA DA JEDE.EU NEMA SANSE DA PROPADNE SAMO CE BITI JACA I PRIVLACNIJA MILION PUTA NEGO SIBIRSKA RUSIJA...

Name

dobro je znati.

26.06.2016 13:45

Re zagoni:TI nisi u potpunosti razumio Marinu' ŠTA' ti rekla.ako ne obvladaš malo politike 'a filozofije nebi na odmet ti bilo!poznam ja tvoje selo'NEMOJ da se mešaš u seno.

Name

Karadoz

24.06.2016 05:30

Bez obzira sto ce mnoge dezurne znalce ova odluka oduseviti i sto je Britanija i EU daleko od Balkana posljedice ce mo i mi debelo osjetiti.

ODGOVORITE
Name

banjalucanka

24.06.2016 08:24

Upravo tako, cijena nafte i zlata na svjetskom trzistu je vec skocila. Cijena dolara takodje.

Name

re

24.06.2016 09:18

Hahaha, pa kakve posledice osećamo od 1991. (karađoz i banjalučanka, divim se vašem IQ)

Name

Karadoz

24.06.2016 09:33

Aha, s tim da si ti navikao da nemas mesa jal da ti plata kasni tri mjeseca a Britanci nisu.

Name

re karađoz

24.06.2016 11:15

Stvarno da mi je tvoja pamet da odmorim-znači dok su Britanci bili u EU ja sam ostao bez mesa i kasne tri plate.Ja bi dodao bez države YU,bez preduzeća,imovine.Sad kad oni izlaze iz EU šta -kasniće plata pet mjeseci HAHAHA

Name

Me

24.06.2016 05:33

Evropa je propala davno,

ODGOVORITE
Name

os

24.06.2016 06:36

EU je propala ideja od samog početka. Previše su to stare nacije i ne mogu se ujediniti u jedno, i postati jedno. Davno sam izjavio da kad su Francuska u NJemačka počele stvarati EU, gvozdena ledi, tadašnji premijer Velike Britanije, gdja Margaret Thacher je u sebi rekla, " E nećete".

Name

Đole

24.06.2016 06:57

Ma ja sam 48-e odmah znao da od zajednice ugljena i čelika neće biti ništa...

Name

PAMETNO

24.06.2016 05:35

PAMETNO. I MI ĆEMO.

ODGOVORITE
Name

"Sretno"

24.06.2016 05:36

Ovo je početak kraja velikog, “velikog” carstva UK, mislim da više Ujedinog Kraljevsta nema i nestaće kao u ostalom i sva druga velika kraljevstva, jer su ista uništavana iznutra. Sjetimo se raspada našeg “kraljevstva” (mada je ovo neuporedivo, naravno) početkom devedesetih proteklog vijeka, imali smo sve, danas ništa, ovo se isto ponavlja i dogodit će se pa će prvo UK napustiti Škotska, a onda redom, da dalje ne nabrajam.

ODGOVORITE
Name

banjalucanka

24.06.2016 08:23

Tacno, Skotska i Sjeverna Irska su glasale za ostanak u EU i po nekim procjenama uskoro bi mogle da se odvoje od UK, a isto se prognozira cak i za Wales...sve u svemu ne pise se dobro Velikoj Britaniji.

Name

Maxo

24.06.2016 05:36

Engleska je kao Slovenija u Jugoslaviji prva izlazi , sad ce jedni po jedni da napustaju ,a glupi Balkanci se bore da udju ne bi li dobili nekih mrvica od raspodjele sredstava.

ODGOVORITE
Name

otvoreno. jasno.

26.06.2016 13:30

Tako ti todje, ovi Balkanci sve su razprodali'i govore: crpajmo evro nepovratna sredstva itd bando treba raditi, kuća ti se ruši' a Mercedes pred kućom stoji,isamo TRAŽITE nepovratna sredstva to ne PALI više!i švabo došao pameti radi ili UMRi.

Name

J*bes političare

24.06.2016 05:37

Auu sad kad pocne Baja da bistri svjetsku politiku i da svršava.

ODGOVORITE
Name

Mirko Nemirko

24.06.2016 05:38

Cestitam Britancima koji su glasali za izlazak iz EU-a. To je nadam se pocetak raspada korumpirane i mafijaske unije koju je njemacka osnovala. Bye bye

ODGOVORITE
Name

banjalucanka

24.06.2016 08:21

Ma da kako da ne, zato ih sad ceka ekonomska kriza narednih 10 godina. Funta se vec strmoglavila, cijena nafte i zlata skocila, sve ce se ovo odraziti i na ostatak svijeta a najvise na siromasne zemlje poput nase.

Name

Okretanje istoku

24.06.2016 05:45

Odlicna vijest.EU je odavno propali projekat i vrijeme je da se Srbija definitivno okrene istoku a sto se tice BiH pametnije bi bilo da i odustane od dobijanja statusa kandidata.EU ce se totalno raspasti i pre otvaranja prvih poglavlja sa BiH.Zivi bili pa videli.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

24.06.2016 06:44

Nama u BiH je ionako svejedno, dok se smiluju da nas prime, u EU će ostati samo Hrvatska i Slovenija !! Frau Merkel je na " aparatima " nema " velike " Njemacke koju je umalo napravila ekonomskim porobljavanjem !!

Name

ih

24.06.2016 06:49

Tebe cemo prvog u Sibir da sortiras gljive i sjeces drva...

Name

Јоја с Козаре

24.06.2016 05:54

Бравоооо, бравооо. Моја драгост је превелика и моја клетва се остварила. Свака вам част. Ко другоме јаму копа сам у њу упада. Ето, сво зло што је "уједињена еуропа" учинила другима, на "демократски начин", сад њу чека. А шта је са бројним експертима и медијском епидемијом гдје се очекивало преко 75% да ће гласати за заједницу са Швабовима. Ништа, мућак. Све што сте пожељели нама, нека Бог подари вама, драги моји ткз. демо-крати.

ODGOVORITE
Name

vojo

24.06.2016 06:56

Tvoji komentari mi padaju u oci po nerazboritosti. Ostvi se ti ovoga jer si u najmanju ruku za manji atar. Koji 75%? Bilo je izvesno, čitaš li ista?

Name

Јоја с Козаре

24.06.2016 07:28

Војо брате, баш си учен чо'ек. Ти и ћирилицу читати знаш,

Name

mićko

24.06.2016 08:25

Hajd Joja kad si tako pametan vrati u Bosnu sve koji su u zemljama zapadne evrope i Srbe i Hrvate i bošnjake, vratiće se al malo morgen, a ti jedi buraniju po kozari...

Name

vojo

24.06.2016 10:51

Probaj pisati engleski ćirilicom. Ovaj izlazak je podeljena tema i interes. Ne trebaju nama veći okovi od ovih koje nosimo i koji su nam nametnuti. SIri kolo kozaracka.., suzavas ga dnevnim događanjima.

Name

Bilja

24.06.2016 10:58

Joja je bio mitraljezac, a ti naričes i kukaš ko sinja kukavica. Pravi Joja bi znao i kod nas vidjeti krivice.

Name

Јоја с Козаре

24.06.2016 20:17

Драги моји ЛАТИНИчари, баш сте се окомили данас на мене, у свечаном дану кога Енглези сањаше. Чак видим да се сами оцјењујете, и памет своју величате. Нико вам други раван није, посебно они што не мисле исто као и ви, а да не кажем они што ЋИРИЛИЦУ величају, а ви се ЋИРИЛИЦЕ стидите. Имам један поклон за вас: http://internetzanatlija.com/2013/06/11/kako-kucati-poruke-na-cirilici-na-android-telefonima/

Name

vojo

24.06.2016 21:06

Kakav je to mitraljezac kad se tako raspekmezio? Lijep poklon i ako ga imam. Meni je stari pričao da je učio bukvicu pa sam i morao zavirivati. Joj te zbrke. Imaš pravo veliki je dan. Ne znam sta tačno, al nešto se prelomilo. Lakoće oni, al kako ćemo mi da se vadimo iz ovog blata? Revidira se istorija, ponavlja se stari slucaj. Drži se kozaracka lolo!

Name

Јоја с Козаре

25.06.2016 16:01

Војо сине, нешто си ми нервозан . Знам ја, муке су то.

Name

Dijagnoza

24.06.2016 05:56

Neka zveckaju malo i gore, dosta su nas guralu u vatru.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

24.06.2016 05:58

CESTITAMO gradjanima Velike Britanije na njihovoj nacionalnog svijesti, dokazanoj drzavotvornosti, ekonomskoj nezavisnosti i politickoj izgradjenosti.

ODGOVORITE
Name

za Mihaila

24.06.2016 09:46

Sad ce ti se sve pozlatiti koliko si sretan,samo mozak ti je za srednji vijek,moras i na tome poraditi da ga pozlatis.

Name

Mihailo Mikic

24.06.2016 14:38

Zao mi je sto ce nase lencuge poput tebe u EU morati da rade. Nece niko vise lencuge dzabe da hrani. Ko neradi da nejede. ZATO AKO mozete biti da nejedete otpad i mrvice koje padnu sa bogate evropske trpeze nemorate da radite!

Name

kameleon

24.06.2016 06:01

Crkotini otpale noge i ruke.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

24.06.2016 06:06

Добра вијест. Распашће се и ЕУ, а распашће се и Британија. Тако и треба бахатим Британцима. Република Српска не жели у ЕУ!

ODGOVORITE
Name

sa

24.06.2016 12:38

Sve ce se raspasti, a samo ce RS ostati snazna i vjecna, zar ne???? Hahhahahah

Name

Vrtikapa Zijo

24.06.2016 06:10

Ovo je Dodik znao jos 2014 gospodo.

ODGOVORITE
Name

vaso

24.06.2016 06:51

To je znao polupismen čovek pre deset i 20 godina. Vidi gde ti je Dodik onda. Dok su pocele da ulaze zemlje poput Bugarske..., jasno je bilo ko dan.

Name

Ostoja

24.06.2016 06:12

Britanci imaju pravo na referendum, shodno tom pravu i Skoti ce organizovat referendum o izlasku iz Britanije. A koja prava ima Republika Srpska?

ODGOVORITE
Name

RE Ostoja

24.06.2016 06:31

Ohoooo kakvo poređenje, RS i Škotska, hahaha

Name

raspisuj sta čekaš

24.06.2016 06:37

Ti si lud,poredis entitet rs i Brutaniju.U Bosni bi bilo odma rata kad bi ste to pokušali a u Britaniji nema toga.Eto raspiši ref.o izlasku i bice to kraj RS-a ili zbog rata ili zbog toga što bi to znacilo napustanje Daytona i autogasenje RS-a.Osim toga i Muslimani mogu da osnuju Muslimansku Republiku i tek tada bi bile upitne granice izmedju RS i MR.

Name

boro

24.06.2016 06:37

I RS ima isto pravo , referendum o svakom pitanju . EU je raspala kočija isto ko i BH .

Name

Karadoz

24.06.2016 06:40

A onda je za ocekivat da i distrikt Brcko trazi formalan izlazak ic PC

Name

re.

24.06.2016 07:46

Brcko je distrikt BiH i nema nikakve veze sa RS a i stvoren ja da razdvoji RS na 2 dijela,koja nikad nece biti cijela.

Name

re Boro

24.06.2016 07:56

Boro,RS nema pravo na referendum,koji ti je k.rac.Ako RS raspiše referendum to bi znacilo njeno ukidanje ili rat,zelis li to Boro jer mirnog otcjepljenja nema osim toga na koju RS mislis onu isticnu ili zapadnu jer je RS teritorijalno razdvojena.Distrikt Brcko pripada BiH a ne entitetima.

Name

Бањалучанин

24.06.2016 08:48

Хоћемо референдум у РС.

Name

maks

24.06.2016 06:21

Nimalo mi nije drago ovo što se dešava, jer znam da će se debelo odraziti na nas kreditno zadužene.

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

24.06.2016 06:50

Kako matere ti? KM je vezana za EURO i nema nikakve veze sa Funtom.

Name

Semberija

24.06.2016 06:25

EU je fiktivna tvorevina u kojoj Njemačka profitira. Narod Velike Britanije je to i potvrdio rezultatom referenduma. Sad ce i ostali lagano...

ODGOVORITE
Name

Example

24.06.2016 06:37

Sve institucije EU finansijske transakcije obavljaju preko Deutsche Bank. Lovu kontroliše Deutschland.

Name

Karadoz

24.06.2016 07:27

A vama je iz dijaspore najise dolazi preko njih i opet se bunite...

Name

Selena

25.06.2016 03:52

Englezi su cca 400 možda i vise godina do Prvog rata pljačkali pola Planete. Nijemci kad su pokušali investirati u propalom Otomanskom carstvu, Englezima nije odgovaralo, pa su preko glupih Srba izazvali Prvi rat 1914. A i u Drugom su nas zloupotrijebili. Jedino ,meni lično ,kod njih se svidja raskid sa katoličanstvom, onog tipa, najgoreg, kao kod Hrvata.

Name

EU

24.06.2016 06:33

PAMETNI.. EU NAJVECE ZLO.

ODGOVORITE
Name

ex

24.06.2016 06:49

A NIŠTA ZA TO! DOLAZI VUČIĆ ZA ZAMJENU.

Name

pa

24.06.2016 06:58

EU je kao sekta , dok te mami ponesto ti daje a kad dodjes - uzme ti sve , pa i zivot !

Name

ilic mladjo

24.06.2016 06:38

Jedino ispravno rešenje za engleze, raspad unije i sledi i druge zemlje!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

24.06.2016 06:48

Igre bez granica.

ODGOVORITE
Name

vrijeme je

24.06.2016 06:52

Kad Srbi hoce da imaju RS kao drzavu,hoćemo i mi da imamo svoju drzavu Muslimansku Republiku Bosnu

ODGOVORITE
Name

Srbin

24.06.2016 07:28

Podrzavam

Name

obs

24.06.2016 07:30

Pa to je posten zahtjev...

Name

dante

24.06.2016 07:53

Pa imajte ju,napravite ju .

Name

neko

24.06.2016 08:06

Kad svi svoju državu dobiju Srbi bošnjaci i Hrvati vjerovatno bi trebalo pobiti ove ostale ili in po kvotama raspodjeliti ko robove.

Name

re.podrzavam i ja

24.06.2016 08:12

A sta kad dobiju Muslimansku Republiku Bosnu onda ce u nju naseliti milione Turaka i Arapa i onda krece sirenje te iste Drzave na cijelu BiH i samim tim unistenje RS.

Name

re.neko

24.06.2016 08:39

Užasno,zašto pobiti? Ili robovati i ostali su ravnopravni građani i zivjeti ce slobodno gdje god zele kao i svi drugi narodi.

Name

neko

24.06.2016 09:23

Kažem cinično ovima što traže tri tora.

Name

Emko

24.06.2016 09:23

Hocemo drzavu Nezavisni Sandzak,nezavisnu Vojvodinu i jos jos nezavisnih...

Name

re neko

24.06.2016 09:50

To sto namjerno Bosnjaci pises sa malim slovom,vjerovatno zelis pokazati da su Bosnjaci za tebe niza klasa od ova druga dva naroda.Meni je sve nagrada kad me ne poistovjetis sa sobom jer si komentarom pokazao gdje ti je mjesto,namjerno necu da te vrijedjam jer nisam tako odgojen i ispod je svakog ljudskog nivoa.

Name

neko

24.06.2016 10:24

Sory Bošnjaci nije mi namjera bila pisati malim slovom. Blage ti veze nemaš što sam htio reći. Pročitaj ponovo

Name

Drzava

24.06.2016 12:00

Pa ako je vec toliko zelite, proglasite je na teritoriji danasnje Federacije BiH, pa da zivimo kao komsije sto i jesmo. Pozdrav iz nezavisne Republike Srpske

Name

PODRŠKA

24.06.2016 13:24

IMATE PODRŠKU 100 ODSTO SRBA. ETO KAKO SE LAKO SLOŽIMO KAD JE PRIJEDLOG PRAVI.

Name

Re

24.06.2016 17:49

A Banjaluci vratiti stari sjaj :)

Name

s7

24.06.2016 07:16

Mislim da nece se odvojiti potpuno od EU zbog svojih ekonomskih razloga. Samo ce uvesti kontrolu na granicama. Tako zele jos neke Evropske zemlje. Kao SU i Norveska

ODGOVORITE
Name

neko

24.06.2016 08:04

Geopolitički strategu Norveška nije članica EU i ona ima kontrolu granica. Informiši se

Name

s7

24.06.2016 20:36

NEKO izbroj drzave EU pa ces da vidis da je SU I N. u EU samo imaju drugaciji status od drugi zemalja

Name

SRBOSLAVIJA

24.06.2016 07:52

SA ISTOKA SUNCE SIJA-RUSIJA!

ODGOVORITE
Name

re

24.06.2016 08:57

Ma kako da ne idi u Rusiju, rano si se obradovao jado jadni. EU i dalje zivi svoj zivot a ti idi Rusiji pa uzivaj u bedi.

Name

Srbin

24.06.2016 09:07

To srbine tako se prica za rusiju

Name

RE Srbin

24.06.2016 09:22

E moj kretenu, i Srbin i Rusija se pišu velikim slovom.

Name

Re revsrbina

24.06.2016 09:45

Hahahhahahha care!

Name

re

24.06.2016 10:17

Nisam glup radim to namjerno.Za mene su mali i SRBI i RUSI

Name

Hm

24.06.2016 07:52

Ovo je zbilja veliki udarac za EU.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

24.06.2016 08:51

И ми ћемо ускоро расписати референдум и одвојити се од бесмислене БиХ.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

24.06.2016 09:31

More vala al cez iz Banjaluke u Focu ic preko Hrvatske

Name

ante

24.06.2016 09:33

Sto prije da se federacija resi bede

Name

cia

25.06.2016 20:05

Nemoj druze tako poplasices ove muslimane i hrvate, pa ce opet da placu gazdama na zapadu.

Name

Sandzak i Vojvodina

24.06.2016 09:01

Hocemo i mi da imamo svoje Drzave.

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2016 09:13

To vam i pripada i trebate traziti i dobiti bas kao Srbi u BiH neki tip zastite kao entitet.

Name

e

24.06.2016 09:21

Javite se kod TRUMPA na vrijeme !

Name

re

24.06.2016 09:23

Tako je sretno

Name

marko

26.06.2016 04:30

Joj drzava jaaaaakih, Vojvodina i Sandzak... Aj ne nasmijavajte nas...

Name

Kosovo

24.06.2016 09:02

Referendum za sve.

ODGOVORITE
Name

re

24.06.2016 09:22

Podržavam

Name

Muhamed

24.06.2016 09:20

Mi Bosnjaci treba da proglasimo samostalnu Federaciju BiH. Tu cemo mi Bosnjaci biti glavni narod, govoriti i pisati nasim bosanskim jezikom, nesmetano se moliti Alahu i postovati islam. Ukinucemo kantone i imati centralizovanu drzavu po ugledu na Tursku i Iran. A Republici Srpskoj, nasim komsijama sve najbolje zelim. Sto se tice Hrvata mislim da ce se dobro sa nama slagati. Podijelicemo Mostar i sve ce biti super.

ODGOVORITE
Name

Alija Sirotanović

24.06.2016 09:41

Bravo Muhamede jos posadis malo para i milina

Name

Bosnjak Muhamedu

24.06.2016 09:43

Problem je sto glupan nije svjestan da je glup a ti to potvrdjujes ako si stvarno Muhamed ili si se samo tako predstavio.

Name

re Bosnjak Muhamedu

24.06.2016 10:48

Mozda bi on volio da je Muhamed.

Name

pomirenje

25.06.2016 20:04

Tako je Muhamede, to je jedini nacin da dodje do pomirenja!

Name

posten

24.06.2016 09:36

A sta kaze Banjalucka burza?Jesmo li u minusu il plusu! Koliko gubimo?Ako smo u plusu 100 KM to je vec oko 9 %.

ODGOVORITE
Name

Baya

24.06.2016 17:44

Pala stoja oko dva sata.

Name

money

25.06.2016 20:03

Berza, sa E, ne burza! Pozdrav

Name

Bane

24.06.2016 09:41

Kako se mnogi raduju izlaskom V.Britanije iz EU-a kao da cemo sada jesti zlatnim kasikama.Nezrelost naroda na Balkanu je izgleda vjecna. Najvise cemo mi mali osjetiti politicke poteze velikih.Mnogima ovdje nije jasno,kad Englez,Francuz ili Nijemac ogladne Srbije,Bosne i drugih siromasnih zemalja nece na geografskoj karti ni postojati a kamo li ovako nezrelo komentarisati kao sto to sada mnogi cine na ovom portalu.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

24.06.2016 10:13

Kako ces ogladniti kada ne dajes pare za jos jednu administraciju? Srpska daje 300 miliona za Zajednicke institucije, to je 50 - 60 km autoputa godisnje...placamo da ih da nas maltretiraju, vrijedjaju i pustaju one koji su masakrirali srpske zene i djecu da ne odgovaraju za te zlocine, da primaju boracku penziju...to nije normalno

Name

za Bijeljinu

24.06.2016 11:48

I Sarajevski kanton daje vise za zajednicke institucije BiH vise nego i RS i Federacija ne kontam te šta hoćes da kazeš?Jest nama dobro sto nemamo zajednickog tržišta svim zemljama ex-YU.

Name

Semberski berberin

24.06.2016 15:42

Za Bijeljinu: E pa malo računaj. Da ne moraš recimo 'davati' tih trista miliona zajedničkim organima, onda bi morao plaćati 'svoju' vojsku, morao bi plaćati 'svoju' diplomatiju i diplomatsku mrežu po svijetu, morao bi plaćati 'svoju' carinu, morao bi imati 'svoju' monetarnu politiku a i to košta, morao bi još dosta toga 'svojega' da imaš i naravno da plaćaš. I koliko bi to sve iznosilo..?? Uz ovaj gladež i grabež na vlasti to bi malo bilo, moralo bi se zagrabiti više od tog osiromašenog i opljačkanog ali zato veselog, razdraganog i raspjevanog naroda. Eto pa računaj, prste imaš, imaju i digitroni.

Name

za Bijeljina

26.06.2016 04:28

Pa kad Srpska daje tih 300 miliona, kako to da nije uspjela isplatiti deponente nedavno propalih banaka? Prije bi se reklo da RS itekako ima interes da bude u BiH, jer sve javasluke nasih politicara na kraju plate ovi iz Federacije jer vise uplacuju u zajednicke institucije.

Name

Karadoz

24.06.2016 09:49

Gostujući jutros na ITV-u u emisiji Good Morning Britain, Farage je rekao da on ne može garantirati da će 350 miliona funti, koliko je Britanija sedmično izdvajala za finansiranje EU, sada ostajati u Velikoj Britaniji i biti trošeno na poboljšanje zdravstvenog sektora kako su obećavali iz tabora koji je podržavao Brexit. Farage je rekao da on nikada lično nije obećao nešto takvo već da se radi o grešci tabora koji je podržavao Brexit

ODGOVORITE
Name

kiki

24.06.2016 09:56

Zašto ja nisam šokirana??? Es ist auch aus für Nato - NATO ist Handlungsunfähig !!!

ODGOVORITE
Name

re.

24.06.2016 10:14

Sind Sie sicher

Name

Vaso

24.06.2016 10:00

Za sve je to Mile kriv pitajte ove iz szp

ODGOVORITE
Name

Mile

24.06.2016 11:32

Dodik radi za Engleze od 2004, jedini mu je zadatak da srbuje i lozi budale i da sto vise zaduzi i unisti narod. Lozi srbe prolazi to kod njih.

Name

???

24.06.2016 11:51

Pitao sam ove SZP ko je kriv oni kazu nije MILE nego im zao Mileta jer je ostao bez sponzora JBG valjda ce ga Soros pogurati kao 1997

Name

SAMI SU KRIVI,

24.06.2016 10:01

Los potez Britanije,njihove mladje generacije ce to tek osjetiti. Teska odluka sa posljedocama samih njih i njihove drzave.

ODGOVORITE
Name

re.

24.06.2016 10:11

Evo sad najnovija vijest da je tabor za odlazak iz EU sve lazirao i lazno obecavao da ce biti sve bolje nakon izlaska.I sta sad moze da se desi da je referendum prevara u da ga proglase nevažećim

Name

punca

24.06.2016 10:15

23.6.1914 Zašto ja nisam šokirana??? 23.6.1991 RAZPAD SFRJUGOSLAVIJE 23.6.2016 RAZPAD EU 23.6.2016 Zašto ja nisam šokirana??? БОГ ЈЕ НА НЕБУ .. lp'lg'p'p'pozdrav

Name

Vlado Banja Luka

24.06.2016 10:09

Ништа се не дешава случајно. Па, ни ово... Очигледно је у питању заузимање нових јачих позиција пред фрку које слиједи. Да ли је то неки нови рат на европском тлу или нека жестока економска криза, остаје да се види. Немојте ме погрешно разумјети, и ја се радујем резултатима и не волим ЕУ монструма, али треба сачекати како и шта ће се дешавати даље. Вјерујем и да бирократе из Брисела неће тако лако дозволити излазак. Биће ту бирократских цака и натезања...

ODGOVORITE
Name

Funta

24.06.2016 11:13

Izlaskom Britanije iz EU se nece desiti ama bas nista,mislim Britancima.Tamo se ni navijaci vise ne tuku a neki od komentatora prizivaju rat.

ODGOVORITE
Name

miki

24.06.2016 11:34

Svaka čast Britaniji.Ovako se štiti nacija i država.Kakva multietičnost i budalaštine.

Name

Lijevcan

24.06.2016 12:05

EU je vec odavno trula,ovo je samo pocetak njene daljne dezintegracije. Inace ovaj momenat je potpuno ocekivan od samog raspisivanja referenduma,isto kao i pobjeda Kolinde na izborima u Hr.kao i Hilari u SAD. EU ce postojati u nekakvom cetverodijelnom obliku ali to ce biti samo "pro forme",ipak treba znati da oni koji sahovska polja postuju kao jedan od svojih simbola odlucuju o svemu.

ODGOVORITE
Name

eto

24.06.2016 16:57

Ti znas koji vjerovtno ni pasos nemas, gdje si ti to bio pa tako komentarises

Name

Re

24.06.2016 17:41

Drzi se ti paprika Lijevcanin

Name

diki

24.06.2016 12:40

Nece nas ni Evropa, a ni Britanci. Niko sa nama nece treba vidit sa Grcima da osnujemo uniju propaliteta.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

24.06.2016 12:49

Eurovision 1990. u Zagrebu ( SFRJ ) - Toto Cutugno - Insieme! Pobjeđuje pjesma sa političkom porukom. Pad Berlinskog zida. Jugoslavija Zapadu više ne treba. Danas je samo jedno sigurno; EU će kraće trajati od Jugoslavije !!

ODGOVORITE
Name

Smajo, Brcanska-Tuzla

24.06.2016 13:54

Edo ne sramoti mi Tuzlu sa svoji budalastinjama. Eu je davno trebala Veliku Britaniju izbacit jer su uvijek malo davali a puno trazili. Francuzi su bili protiv da Engleska uopste bude clanica EU. Poslije ovog referenduma ako se sve usmjeri kako treba Njemcka i Francuska kao i vecina istocnih zemalja clanice EU vec imati veliki profit od ovog sto se danas desilo.

Name

zajebant

24.06.2016 15:17

Zbilja taj Edo se iz dana u dan sramoti sa nekim uvlakačkim komentarima tipa, bratstvo i jedinstvo...svako malo pljuje po svojima da bi se nekom dodvorio ... ..no, uzalud mu trud.. primjetio sam da ga niko ne hebe ni za suhu šljivu :D

Name

Buducnost

24.06.2016 23:25

RE; Zajebant. zelim ti samo reci da sam, citajuciEdine komentare, shvatila da je Edo realna i pozitivna osoba . Ti bi Zajebant jos malo mrznje, rata, patnje i bijede. A? Nije ti bilo dosta, tebi i takvima kao ti sa sve tri strane? Lako cemo mi za EU, oni ce se nekako dogovoriti , nego sta cemo mi sa takvima kao sto si ti?

Name

@zajebant

25.06.2016 04:49

Moli se ti avlijahu da bratstvo-jedinstvo malo pusti korijenje u bosanskoj vukojebini, inače je NIKO ne sastavi

Name

RUSI RUSI

24.06.2016 13:23

ODOŠE RUSIJA I KINA.

ODGOVORITE
Name

Rmbavo

24.06.2016 13:53

Logično da je Kameron podnio ostavku. Kad padne jedna politika premijer mora otići.

ODGOVORITE
Name

Karadoz

24.06.2016 14:29

U nekim zemljama je logicno ono sto na Balkanu neJma logike

Name

to samo u demokratiji

24.06.2016 16:12

E ajde nek da ostavku ijedan tzv.politicar na balkanu bez razlike sta se desi pa prije postoji sansa da ga grom pogodi nego da ostavku,a joj.

Name

re svim

24.06.2016 14:22

Koliko ste pametni, za vas bi se otimao cijeli svijet. Imali bi milijarde. A imate najmanej penzije, 20 km autoputa, opustosene fabrike i sume. Oladtite vise od pameti, mazgovi.

ODGOVORITE
Name

sven

24.06.2016 15:12

Svojim izlaskom iz EU Velika Britanija ce postati jos ovisnija od SAD. Partnerstvo u EU zamijenila je podredjenim odnosom prema SAD. Neka se niko ne zavarava da bilo koja zemlja danas moze biti toliko jaka da bude u potpunosti nezavisna. Svojim izlaskom iz EU oslabila je svoje prirodne evropske partnere a ojacala ekonomsku i vojnu poziciju SAD.

Name

Devijant

24.06.2016 15:31

Bravo na komentaru!

Name

re sven

24.06.2016 17:14

Vidi se da imas skole i pameti. I ovih ostalih dolazi piva i rakija uz Cecu i Sabana.

Name

U rukavicama kao i uvijek...

24.06.2016 14:36

Eto, London je bio protiv izlaska iz EU,ali eto, nazalost naravno, narod se pita. "Ruralni" dio Velike Britanije je nadjacao. He he, uvijek sam cijenio te Britance, posebno Dvor.

ODGOVORITE
Name

naravno

24.06.2016 16:09

Pa sto se i kod nas u BiH ne pita narod

Name

He he

24.06.2016 20:45

Sad jos po internetu proturaju price kako nisu htjeli izaci nego im se omaklo. Britanski humor. Poseban.

Name

Selena

25.06.2016 04:10

I ja sam do prije. Sve Englesko super. Sad vidim kako su nas zloupotrebljavali, gurali protiv Svaba, a ništa za to. Ginuli Srbi za njihove interese. A onda HVALA, 1999. Lijepo nas bombardirali, humano.

Name

А САД АДИО?!

24.06.2016 15:06

Изгледа да једино Срби немају право на референдум. Гласају Шкоти, гласају Британци, спремају се Каталонцуи. Једино нас на силу терају да живимо у братоубилачком загрљају. Докле?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

24.06.2016 15:43

Skotska kraljevina, Katalonija kraljevina... to ti poredis sa PC?

Name

А САД АДИО!

24.06.2016 16:12

Пре свега ни Шкотска нити Каталонија нису краљевине с обзиром да Шкотска улази у уједињено британско краљевство, а Каталонија се налази у склопу краљевине Шпаније,Засад. И твој коментар нема никавог смисла јер и Српска за сада није монархија што не значи да неће бити када се федерација бих одвоји од Српске. Је ли тако? Тако је!

Name

АКО ТРЕБА...

24.06.2016 16:29

И Српска ће прогласити монархију, мада то нема везе са дисолуцијом.

Name

Re

25.06.2016 15:28

Za ovih 20 godina odvajanja, ste ti i tebi slicni uspjeli se samo od mozga i realnosti odvojiti, bar na takvo nesto navode vasi komentari

Name

jaooo

25.06.2016 17:42

...Pa ti si stvarno gluplji od parmaka!

Name

Novi

25.06.2016 20:01

Bice i to uskoro, jer BiH ovakva ne moze opstati, a do tada je na Srbima da se konacno sloze.

Name

za adio

26.06.2016 04:22

Druze, samo da te podsjetim da je glasala cijela Velika Britanija i Sjeverna Irska. Moze i kod nas referendum o cemu hoces, ali da glasamo svi u BiH.

Name

Karadoz

24.06.2016 15:07

Na svjetskim je berzama u petak izbrisano više od 2.000 milijardi dolara vrijednosti dionica jer je odluka Britanije o izlasku iz Europske unije izazvala pad indeksa na europskim tržištima između 5 i 10 posto, a oštro je pao i Wall Street. Ulagači su naglo pojačali kupnju njemačkih državnih obveznica s najvišim investicijskim rejtingom, a prodavali dužničke papire zemalja južne Europe s niskim investicijskim rejtingom. Britanska odluka o izlasku iz Europske unije prouzročila je najveći šok na tržištima od krize iz 2012. godine.

ODGOVORITE
Name

ABC

24.06.2016 18:37

Bačeviću, ti li si? Slabo ti idu brojevi. Hoće to kad se škola završi na silu.

Name

Pasha

24.06.2016 16:39

Bolje je da se ukine Eu,bice manje rumuna i bugara

ODGOVORITE
Name

MD

24.06.2016 17:49

Nije mi jasno,zasto se Srbija jos uvijek gura da udje u EU!?

ODGOVORITE
Name

Baja

25.06.2016 18:26

Srbija i BiH neće što kaže Šojić nikada da uđe.

Name

svabo

24.06.2016 18:31

Jel neces u EU? Neces? Ma mrs. Njemacka, Francuska, Italija, Spanija, Grcka, i ostali mogu bez Engleske itekako. Pa pogledajte ima samo fudbal? Sve stranci. Bolje za nas. Sad ce se vidjeti CIty i ostali klubovi na silu. Auta? Koje to auto imaju, a da ga nije stranac kupio? Izgubili sve kolonije. Australija ode jos malo iz Comonwelta. Izgubili ona ostrva u ratu sa Argenitnom. Kraljica ruzi unuka. Ma bolji je deset puta svabo od bilo koje enegleza. Treba im uvesti vize. Nek se pate ko mi.

ODGOVORITE
Name

1982

24.06.2016 20:49

Ma koja ostrva izgubise od Argentine? Malo ponovi istoriju prije nego opucas po tastaturi.

Name

Avdo

24.06.2016 19:11

Veoma aktivno pratim razvoj dogadjaja i reagovanja u Evropi povodom Engleskog glasanja. Nikakav haos nije prisutan u Evropi, to sto poneki politicari izjavljuju je vise u duhu kurtoazije. Ovim potezom je na gubitku samo Engleska i ona je malo u soku a kad se sad presaberu da bi mogli dobiti isti status kao i sto ima BIH. Ali nije to tako Engleska je dem. zemlja i u njoj vladaju Evropski standardi koji su neupitni usto Engleska cak i nije bila u potpunosti u EU, nije bila npr. u monetarnoj uniji sto je veoma bitno. Ja cak ocekujem da bi se moglo dogoditi da Engleska cak i odustane i da nadje neki kompromis da ostane jer bi se u suprotnom Eng. Kraljevstvo raspalao. A ako i definitivno izadje ona ce imati sasvim drugi status nego ostale zemlje koje teze uclanjenju imace sigurno posebne ugovore sa Eu jer je to strateski interes obe strane, clanica je Nato sto puno znaci i sto ce tako i ostati. Prema tome osim malo psiholoskog /berze ce malo ici dole gore jedno kratko vrijeme/ i drugo nista. Nazalost ima jedna druga stvar koja je veoma opasna kako po Englesku tako i po citavu Evropu, u evropi je jako prisutan i raste strasan nacionalizam, mrznja i strah prema druima sto nimalo nije dobro i sto je upravo i bio razlog da se ovo dogodi u Engleskoj.

ODGOVORITE
Name

Krkan

24.06.2016 20:16

Sad ćemo opet pred Ambasade ići i čekati za vizu ukoliko se raspadne Eu.

ODGOVORITE
Name

Selena

25.06.2016 03:07

Za ulazak kod mrskih Engleza uvijek nam je trebala viza. Neka idu, dođavola! Dosta su zla nanijeli svijetu ,opljačkali pola planete , nas gurali protiv Njemaca u oba rata, za svoj interes. Izgleda , pravda stiže. Biće opet preko naših ledja , ali i oni će ovaj put osjetiti propast. A to im od srca želim.

Name

Don Korleone

24.06.2016 23:44

Ovo je samo početak. EU nema perspektivu. Sada će doć do lančane reakcije i do raspada. EU i Velika Britanija su podržale raspad Jugoslavije,jedine države koja je zasnovana na uzajamnom povjerenju, ravnopravnošću,jednakošću i solidarnošću, za razliku od zapada, koji se zasniva na interesu krupnog kapitala i blagostanju 5% kapitalista,pa je nerealno je očekivat da EU sa mnogo različitih interesa opstane.

ODGOVORITE
Name

Buducnost

24.06.2016 23:56

Ovima koji zele dalje podjele i stvaranje nekih "nezavisnih drzavica" zelim reci : ogradite svoja imanja u tor bolesna stoko i ne izlazite iz njega dok ste zivi jer za civilizacije ocigledno niste a i smetate ljudima koji imaju zdrav razum da koliko toliko na ovim prostorima normalno zive.

ODGOVORITE
Name

RE

25.06.2016 19:57

Iz tvog komentara se vidi da nisi bas zdravog razuma.

Name

ZAVJERA

25.06.2016 02:57

SAD ĆE NAŠI PO SISTEMU TRLA BABA LAN DA JOJ .................... OPET O ZAVJERI.

ODGOVORITE
Name

Nasa drzava

25.06.2016 19:57

Odlicna vijest za Republiku Srpsku, uskoro ce doci vrijeme kad cemo glasati za nezavisnost.

ODGOVORITE
Name

Branko

25.06.2016 22:15

Porediti Republiku Srpsku sa Velikom Britanijom u bilo kom pogledu je komicno pa cu tako I shvatiti, kao posalicu.

Name

PD

26.06.2016 05:41

Malo su se englezi zaigrali ,malo su se opžili i već pokajali ,Sad im je samo problem kako se vratiti u EU,JEST KAKO OBJASNITI NARODU POVRATAK