PDP: Bogdanić dao nezakonitu garanciju

Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 30.05.2016 | 14:05
PDP: Bogdanić dao nezakonitu garanciju

AFERA „148“

„Bogdanićeva nezakonita garancija za kredit “

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić bez saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske dao je garanciju za kreditno zaduživanje za više od 12 miliona KM za isplatu firmi „Lindner“ za izgradnju Centralnog hola Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka. Ministar Bogdanić je ovim počinio čisti kriminal.

Iza firme „Lindner“, nezvanično, stoji bivši ministar zdravlja Republike Srpske Ranko Škrbić, a radove izvodi firma Škrbićevog kuma. Nadzorni organ za ove radove je Zavod za izgradnju Banjaluka – ZIBL, zbog čijeg je protežiranja, u dijelu poslova koje izvodi firma „Vamed“, Evropska investiciona banka (EIB) obustavila finansiranje izgradnje Centralnog bloka UBKC Banjaluka, kako bi spriječila koruptivne radnje.

Koruptivne radnje nisu spriječene ni u dijelu koji gradi „Lindner“. U javnosti su se pojavile i informacije da je upravo to razlog zbog kojeg je smijenjen i tadašnji generalni direktor UKC Banjaluka, jer nije pristao na osmišljeni kriminal. On je, kako je navedeno, odbio da potpiše ugovor sa firmom „Lindner“ iz Beograda i Lindner iz Njemačke kojima je dodijeljen ovaj posao. Bivši direktor nije stavio potpis na ugovor, jer bi Republika Srpska, što se kasnije i desilo, realizacijom pomenutog projekta bila u minusu pet miliona maraka. Izgradnja centralnog hola južnog krila trebalo je da košta devet miliona maraka, i to je stajalo u prvobitnom ugovoru. Međutim, za samo pola godine cifra je narasla na 14 miliona maraka.

Inače, njemačko-srbijanska firma „Lindner“ zbog koje se sve ovo desilo nije ni postojala tokom trajanja tendera i pregovaračkog postupka već je osnovana na dan 8.7.2014. kad je potpisan ugovor za izgradnju centralnog hola južnog krila. Osnivački ulog firme koja je preuzela milionski posao je samo 100 maraka, što dovoljno govori o razmjerama počinjenog kriminala.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

istok

30.05.2016 12:11

Bivši ministar je iz Čajniča, pošten čovjek.

ODGOVORITE
Name

p

30.05.2016 12:48

Dajte pritisnite više tog - ima 10 afera a ne jednu!

Name

perhan

30.05.2016 13:33

Dokle vise da citamo o aferama. Ako mozete hapsite bandu,pobogu brate.

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

30.05.2016 13:43

Tek je 148 imaju jos dvije da budu u kompletu 150 pa onda je hapsana.

Name

Draganče

30.05.2016 14:23

Lindner d.o.o. Tivat zato radi objekat u Banji Slatina, a izvođač opet Marković invest Laktaši...slučajno ili ne ima i dodatak ovom tekstu?

ODGOVORITE
Name

pa da

30.05.2016 14:51

I ne samo objekte u Slatini (gdje lopovluk nevidjenih razmjera radi Goran Talic, koji je po kriminalu al pari Bogdanicu), nego i Paprikovac i objekte u B. Vrucici, sve je radio Markovic navodno kao podizvodjac, a ustvari je on glavni monopolista gradnje u R.S. Zato je i doveden ljigavi Bogdanic da to sve progura kao ministar, jer se niko drugi nije smio upustiti u taj kriminal.

Name

DE GOTHIA

30.05.2016 15:39

JEDINI SIGURAN NAČIN DA SE RIJEŠIMO MINISTRA BOGDANIĆA JE DA GA BIRAČI IZABERU ZA NAČELNIKA TESLIĆA ... PA MI SMO KATASROFA OD GRAĐANA !!! PA VIŠE SE NIKO I NE ČUDI I NE PITA ZAŠTO TUŽILAŠTVO I POLICIJA NE RADE SVOJ POSAO - NEMAMO MI REPUBLIKU, MI IMAMO TURSKU NAHIJU.

ODGOVORITE
Name

corak

30.05.2016 19:21

E vala ovi ga pretjerase sa aferama i lopovlucima i akteri-lopovi a i ovi drugi koji ih razotkrivaju a nista od toga ,osim bjesa koji izazivate kod naroda.pa ima li ista od svega da ste odradili do kraja i pohapsili bagru??? Dokle cete vise i samo palamuditi i dizati prasinu udavismo se..!!!!!!

ODGOVORITE