Video: Povratnik u špansku Primeru - Alaves! Dame i gospodo, dobrodošli na Mendizorozu!

Deset godina je prošlo... Real, Barsa, Atletiko i ostali španski velikani od iduće sezone imaće još jedno vruće gostovanje...

Fudbal 30.05.2016 | 14:40
Video: Povratnik u špansku Primeru - Alaves! Dame i gospodo, dobrodošli na Mendizorozu!

Alaves se vratio! Bilo je i vreme! Ravno deset godina prošlo je otkako je mali, ponosni klubić iz Vitorije ispao iz Primere, i evo večeras, navijači na čuvenom stadionu Mendizoroza, čije smo ime skoro i zaboravili, imali su razloga za veliko slavlje - njihovo ljubimče ponovo je u eliti. 

A zar vam nije nedostajao Alaves u Primeri? Sjajna atmosfera, pesma, plavo beli šalovi preko svih tribina... I onda u takvom ambijentu padaju i Real i Barsa i Atletiko i svi odreda. Pa onda čuvena sezona u Kupu UEFA 2000/2001, kada su dogurali do finala. Izbacivali redom Gacijantep, Lilestrom, Rozenborg, Inter, Valjekano, Kajzerslautern u polufinalu ukupnim rezultatom 9:2?! 

Pa onda ono čuveno, antologijsko finale po kome ćemo ih uvek pamtiti: Alaves - Liverpul 4:5 posle produžetaka. Sećate se? Karmona, Teljez, Norvežanin Dan Egen, Rumun Kontra, naš Ivan Tomić, Astudiljo...a u špicu ubojiti Havi Moreno. Posle je otišao u Milan... Strašna ekipa. I Đordi Krojf, naravano. 

Već iduće sezone Alaves je završio šesti u ligi, a one tamo (leto 2003) ispao iz elite. Vratio se na kratko 2005, ali je odmah ponovo ispao i nije ga bilo, evo sve do večeras. Od večeras Mendizorozom ponovo odjekuju najlepše pesme...

Alaves je uoči 41. kola bio prvi i imao tri boda više drugoplasiranog Leganjesa, odnosno samo četiri više od Himnastika iz Taragone. Pobeda nad Numansijom bila je imperativ jer u poslednjoj rundi plavo-beli moraju na megdan baš Himnastiku, tako da bi poraz u tom susretu (uz večerašnji kiks) verovatno značio oproštaj od direktnog plasmana u Primeru. Ali Mendizoroza je zagrmela kada je bilo najpotrebnije i Alaves je petim trijumfom u nizu (2:0) osigurao prvo mesto. 

Ono što je posebno zanimljivo, a vezano je za ovaj susret, jeste činjenica da su u startnih 11 Alavesa igrali isključivo Španci. Pored domaćih igrača u ovom timu su samo još jedan Urugvajac i jedan Argentinac. Svi su uglavnom anonimni. Prva zvezda je, bez konkurencije, Gaiska Tokero, nekadašnji napadač Bilbaa.

Ostaje nam samo da čestitamo momcima u plavo-belom i uživamo u današnjim snimcima sa Mendizoroze...

U poslednjem, 42. kolu, biće poznato ko će uz Alaves direktno u Primeru. Konkurenti su pomenuti Himnastik i Leganjes. Ekipe od treće do šeste pozicije igraće u baražu za jedno preostalo mesto u eliti. Trenutni poredak je: Himnastik, Saragosa, Kordoba, Đirona. Šanse da se umešaju u tu grupu i dalje imaju Osasuna i Alkorkon...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar