Prijateljske: Nova pobjeda Engleza, Hrvatska loša!

Tandem Mančester junajteda srušio Australiju u Sanderlendu. "Vatreni" minimalnim rezultatom pobedili Moldaviju.

Fudbal 27.05.2016 | 23:30
Prijateljske: Nova pobjeda Engleza, Hrvatska loša!

Markus Rašford bio je strelac na debiju za Mančester junajted - kako u Ligi Evrope, tako i u Premijer ligi - a dao je gol i na prvom nastupu za seniorsku reprezentaciju Engleske i to već u trećem minutu.

Vejn Runi u 55. minutu je povisio na 2:0, a konačnih Engleska - Australija 2:1 postavio je Erik Dajer autogolom 15 minuta pre kraja. Asistent kod oba pogotka domaćih bio je Rahim Sterling.

Izabranici Roja Hodžsona su pre pobede nad "kengurima" u Sanderlendu istim rezultatom savladali Tursku na stadionu Mančester sitija (strelci Kejn i Vardi), a poslednju proveru imaće 2. juna na Vembliju protiv Portugala.

Reprezentacija Hrvatske će tokom mini-priprema za Evropsko prvenstvo odigrati samo dva meča.

U drugom će protivnik biti San Marino, a u prvom je u Koprivnici pobeđena Moldavija - 1:0 (1:0).

Jedini gol dao je Andrej Kramarić u devetom minutu, a "vatreni" su od tog trenutka do kraja utakmice imali još tri šanse i u sve tri situacije pogodili okvir gola.

Mediji u susednoj zemlji pišu o "antipropagandi fudbala" i podvlače da ni "teške noge", ni to što nisu igrali Modrić, Kovačić, Mandžukić, Rakitić i Srna nije opravdanje, jer su i Moldavci došli bez osam-devet članova svojih najboljih klubova, koji se ovih dana bore za nacionalni kup i titulu.

Pobedu u kontrolnom duelu pred EP zabeležila je i selekcija Slovačke, koja je u austrijskom Velsu bila bolja od Gruzije sa 3:1.

Posebno dobru partiju pružio je napadač holandskog Viljema drugog, Adam Nemec. On je postigao dva gola, u petom i 56. minutu.

Strelac trećeg pogotka za slovačku selekciju bio je Adam Zrelak u 70. minutu, a poraz Gruzije ublažio je Levan Kenija samo minut kasnije. 

Rival Hrvatske u D grupi kontinentalnog šampionata, selekcija Češke u austrijskom mestašcu Kufštajnu torpedovala je nejaku Maltu sa 6:0.

Zanimljivo, svih šest pogodaka za Knedličke postigli su različiti fudbaleri. Mada, veliko je pitanje koliko Malta predstavlja bilo kakav ozbiljan reper.

Sa druge strane, ako je cilj selektora Češke Pavela Vrbe bio da raspuca ekipu, onda je zadatak u potpunosti ispunjen.

Jaroslav Plašil je u 15. minut načeo rivala, šest minuta kasnije pogodio je Milan Škoda, a treći gol dao je Roman Hubnik u 40. minutu.

David Lafata je u 74. minutu povisio na 4:0, sedam minuta kasnije precizan je bio Tomas Nei, dok je konačan rezultat postavio Patrik Šik u prvom minutu sudijske nadoknace.

Užas od reprezentacije: Holanđani za 90 minuta jednom šutnuli na gol... I dali ga! Republika Irska propustila priliku da slavi, Severna Irska se ozbiljno sprema za EURO.

Srećno u Francuskoj, mi ostajemo kućama. Transparent koji su holandski navijači doneli u Dablin, da pozdrave reprezentaciju Republike Irske i požele joj srećan put na Evropsko prvenstvo možda najvernije opisuje kroz kakvu krizu prolazi trostruki vicešampion sveta. Popularnom Oranju ni prošlogodišnja promena selektora nije pomogla da se stabilizuje, selektor Deni Blind je upisao tek prvi remi na osam susreta otkako je preuzeo palicu od Gusa Hidikna, ali igru nije popravio - 1:1.

Muke Holanđana na Aviva stadionu najavio je Šejn Long. Napadač Sautemptona je bio najspretniji u 30. minutu, posle snažnog udarca glavom Džona O’Šeja iskoristio neuigranost i nezrelost poslednje linije tima i lako savladao Jaspera Silesena. Golman Ajaksa u toj situaciji nije mogao ništa, ali je do kraja meča spašavao Holanđane i sprečavao domaćina da postigne drugi gol.

Irci su dominirali, imali više od igre, opasno pretili iz prekida i činilo se da gostima neće pomoći činjenica da su značajno rekonstrulisali reprezentaciju (bez Van Persija, Robena,Huntelara i Snajdera prvi put posle septembra 2013). Blindov tim je bio u većem delu meča bezopasan, neaktivan, ali je pred kraj pritisnuo, pa je posle dobrog ubacivanja Džetra Viljemsa špic PSV-a Luk de Jong iz prvog šuta Holanđana u okvir gola pogodio cilj - 1:1.

Republika Irska će pre odlaska na EURO - gde će igrati u Grupi E protiv Švedske, Belgije i Italije - u utorak ugostiti Belorusiju, dok će Holanđani poslužiti kao sparing partneri Poljacima (u sredu) i Austrijancima (u subotu).

Nikad u istoriji Severna Irska nije učestvovala u završnici evropskih prvenstava. Do ovog leta. A sudeći prema tome kako igre i kakve rezultate beleži, daleko od toga da će u Francuskoj važiti za totalnog autsajdera. Irci su na Vindzor parku u Belfastu lako razoružali borbenu, ali neefikasnu selekciju Belorusije i nagovestili da na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta dolaze sa ogromnim samopouzdanjem - 3:0.

Možda partija selekcije Majkla O’Nila nije bila lepa za gledanje, jer je rival imao veći posed lopte, ali je Severna Irska radila ono što je suština fudbala. Davala je golove. Prvi već u šestom minutu preko Kajla Lafertija, koji je jubilarnu 50. utakmicu za državni tim krunisao pogotkom, da bi pred kraj prvog dela, u 44. napadač Kvins Park Rendžersa Konor Vašington iskoristio veliku grešku golmana Andreja Gorbunova.

Bila je to potvrda da je Belfast neosvojiv, pošto pod vođstvom Majkla O’Nila Irska na svom terenu ne zna za poraz na svom terenu bezmalo tri godine, još od septembra 2013. kad ju je porazio Portugal u kvalifikacijama za Mundijal. Pobedu domaćina overio je Viljem Grig u 88. minutu.

Irci će u Francuskoj, u Grupi C, za protivnike imati Poljsku, Ukrajinu i Nemačku. Generalnu probu za turnir imaće naredne subote sa Slovačkom.

 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar