Strane sudije i dalje u Ustavnom sudu BiH

Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH danas nije dobio podršku bošnjačkih i hrvatskih delegata u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH. Zakon je vraćen na ponovno razmatranje Ustavno-pravnoj komisiji od čijeg mišljenja zavisi da li će strane sudije i dalje biti u Ustavnom sudu BiH.

Bosna i Hercegovina 27.05.2016 | 19:30
Strane sudije i dalje u Ustavnom sudu BiH

"Glasanje u Vijeću naroda nije dokaz da predloženi Zakon o Ustavnom sudu nije dobar, već dokazuje da političke partije iz Federacije BiH nemaju hrabrosti da svojim biračima objasne u kakvoj zemlji žive", smatra predsjedavajući Vijeća naroda Ognjen Tadić.

"Da imaju hrabrosti da im objasne da je ovo zemlja u kojoj ne bi trebalo da vladaju stranci oni bi danas glasali za Zakon o Ustavnom sudu BiH", dodaje Tadić.

"U BiH polako sazrijeva svijest da se o svim pitanjima, pa i onim najtežim o kojima nema političke ni nacionalne saglasnosti, mora razgovarati", smatra srpski delegat Sredoje Nović, ali ističe da je, sa aspekta Republike Srpske značajno da su srpski delegati apsolutno jedinstveni i da nema nikave dileme da li i dalje stoje iza prijedloga koje su uputili u parlamentarnu proceduru.

Bošnjački i hrvatski delegati ipak smatraju da je rasprava o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH gubljenje vremena, jer ne postoji politička volja da se to pitanje riješi.

"Strane sudije u Ustavnom sudu BiH su na neki način mjera koja uspostavlja balans i ravnotežu u BiH", tvrdi Safet Softić član SDA i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvstaskog naroda Bariša Čolak smatra da je došlo vrijeme da se strane sudije u Ustavnom sudu BiH zamijene domaćim ali nije siguran da za to postoji politička volja u BiH.

Identičan prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su predložili klubovi poslanika SDS-a i SNSD-a, ranije nije prihvaćen u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH. Poslanici tog Vijeća usvojili su zaključak o formiranju Radne grupe koja će se baviti pitanjem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

BN televizija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

pitanjce

27.05.2016 17:49

Molio bih nekog iz RS (mislim na polititare) da mi odgovore ovo: Zasto mislite da su prijedlozi iz RS uvijek pravi? Zar ne postoji drugo misljenje? Hvala

ODGOVORITE
Name

ch

27.05.2016 18:29

Ovdje sta god da napises jedna strana misli da je na nacionalnoj osnovi.Ako nasi politicari uvijek budu kocili i radili protiv BiH stvarno upitno je pitanje opstanka R.Srbske.Il Ako si vec u tim institucijama na drzavnom il republickom nivou postuj to.Ako ne onda odcijeplenje.Nelazite narod vise.Samo ako od samostanosti nebude nista i nebude izvodljivo onda ce nestati i R.Srbske.Dogovorite se i recite narodu kojim putem.

Name

re.Ch

27.05.2016 19:33

Ch,dali ima jos iko u i van BiH da misli da se RS može otcijepiti,nemoze se otcijepiti iz raznoraznih razloga i zato bolje i ne pomisljati na to i ne misliti o tome to je završena priča.

Name

Brle

28.05.2016 05:16

Otcjepljanje ce biti prije ili kasnije, ne iz prkosa, nego iz jednostavne potrebe i zelje srpskog naroda. Gotovo jednu polovinu drzave drzati u getu samo po volji muslimana i hrvata, ne pije vodu. Milion razloga je za to. E sada kada ce biti politicke volje i od MZ naravno to je sada drugo pitanje.

Name

RE: Brle

28.05.2016 06:28

Taj Geto vam je Dodik napravio. A ne katolici i muslimani.

Name

Edis

28.05.2016 07:06

Kad se srbi riješe Dodika i njegove političke želje o samostalnosti, onda bi mozda se i moglo pričati o stvarima kap sto si stranci u ustavnom sudu.

Name

Toll

27.05.2016 18:28

Bošnjački političari imaju pravo. Dok je Daytona biće i stranih sudija, oni su Daytonska kategorija.

ODGOVORITE
Name

RE Tool

27.05.2016 18:48

Slažem se svakako da je to Daytonska kategorija i za svaku promjenu tog ustava potrebna je dvotrećinska većina parlamenta i entitetska saglasnost naravno, do tada neka nas naši političari lažu kako njima odgovara.

Name

Brle

28.05.2016 05:20

Ne bi bili strane sudije sporne da to nisu politicari od sudija, ali donositi odluku da je entitetska slava uvreda za druga dva naroda, za koga to nije glupost. Jedan veoma perfidan odnos stranih sudija za koje je tesko reci da su sudije.

Name

divlja jabuka

27.05.2016 18:40

U Ustavnom sudu BiH i trebaju biti sve strane sudije. Domaći vanka. Domaći likovi uopšte ne mogu biti sudije, oni pravo ne razumiju. Žao mi je, mogu se ljutiti koliko hoće, smatrati me klipanom, ali džaba sve, onako je kako sam rekao.

ODGOVORITE
Name

posten

27.05.2016 19:04

Ti si 100 % u pravu.Stace nam i sud kad bez strani sudija nemoguce donijeti sudsku oluku.Uvijek bi neko to blokirao a mi bi placali sudije i sudske troskove.Kad odu stranci usput ukinite i taj sud da dzaba neplacamo tu instituciju.

Name

333

27.05.2016 19:18

Sa pravosudjem treba prvo rascistiti na entiteskim nivoima pa tek onda na drzavnom.Meni vise smeta korumpirano pravosudje u entitetu nego par sudija stranaca u Ustavnom sudu BiH.

ODGOVORITE
Name

Sudac

27.05.2016 20:01

Ustavni sud je farsa najvise se od strane ustavnog suda BiH krse ljudska prava i konvencije.

ODGOVORITE
Name

Jam jam

27.05.2016 20:19

Najvise korupcije i krsenja zakona je u pravosudju tu je haos.

ODGOVORITE
Name

#

27.05.2016 23:03

Pravosudje kao jedan od osnovnih stubova civilizacije, u Bosni i Hercegovini i njenim entitetima, uopšte ne funkcioniše. Samo ih rastjerati. I dovesti sudije iz Danske.

ODGOVORITE
Name

Crni

28.05.2016 02:00

Ustava i nema zato nam i jest ovako političarima bolji i ne može biti a norod u crno zavio . Sadašnji ustav u par rečenica skovan da se uspostavi mir a za dalje ćemo vidjeti

ODGOVORITE