Proslavljen Dan mladosti u Korčaginu

Veliki broj "drugarica i drugova", poklonika nekadašnje SFRJ, tradicionalno je danas proslavilo Dan mladosti i rođendan Josipa Broza, druga Tita u kafani Korčagin, uz predaju štafete, himnu Hej Sloveni i besplatan vojnički pasulj.

Srbija 25.05.2016 | 20:47
Proslavljen Dan mladosti u Korčaginu

Osoblje kafane Korčagin sa crvenim maramama, pred više od nekoliko stotina ljudi, podiglo je trobojku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, uz Internacionalu i Hej Sloveni, nakon čijeg intoniranja su mnogi brisali suze.

Glumac Milenko Pavlov u beloj maršalskoj uniformi, sjajno je evocirao uspomenu na Josipa Broza i prisutnim drugaricama i drugovima šaljivo je poručio da su ga malo zaboravili, ali su "došli na pasulj i pivo".

"Tito" je takođe konstatovao da su ga se mnogi odrekli, među kojima Crnogorci prvi, jer su preimenovali Titograd, a pomenuo je i ostale gradove nekadašnje "Juge", koji su nosili njegovo ime - Užice, Veles, Vrbas, Korenica.

"Koliko vidim, drugarice i drugovi, daleko ste dogurali, od komunizma došli ste do kapitalizma, do tamo protiv čega smo se borili", rekao je "Tito", poručujući svima da ne zaborave ni sledeće godine da dođu na njegov rođenadan.

Ovacije je izazvao "pionir" koji je trčeći došao sa štafetom, u pratnji nekoliko "pionira i pionirki" koji su nosili zastave SFRJ, koju je svečano predao čika Zdenku, predsedniku udruženja boraca 1. Proleterske brigade.

Ta štafeta je, inače, poklon muzeja, autentična je, jer je predstavljala dizajn koji je svojevremeno ušao u uži izbor za pravu štafetu, ali je kasnije za predaju drugu Titu izabran drugi dizajn.

Domaćin slavlja Rajko Srdić, pozdravivši goste sa "drugarice i drugovi, dobrodošli na oslobođenu teritoriju", rekao je da "našu Jugoslaviju" na nebu čuvaju provereni borci, da je ona sada visoko, do nje ne stiže nikakav okupator, a da su evo otišli i najbolji među nama da je brane - Prle i Valter.

"Nekad smo se ponosili time kad kažemo da smo iz Jugoslavije, a danas nisu sigurni da li smo iz Sibirije ili Sirije", rekao je Srdić na obeležavanju Dana mladosti, koje se 16. put održava u kafani Korčagin i svečano pustio u vis helijumske balone u bojama jugoslovenske trobojke sa helijumskom petokrakom.

Pukovnik u penziji Staniša Bakić rekao je Tanjugu da je, kada je bio mlad, iza obeležavanja Dana mladosti stajalo veliko drugarstvo, poverenje, kao i da mu je tada društvo omogućilo da bude samostalan, da završi potrebne škole, te da je pokušao da kroz svoju službu to društvu i vrati.

"Sad je došlo neko čudno vreme", setno kaže pukovnik.

Pre nego što je serviran vojnički pasulj, koji se, kako je rekla konobarica Nataša, kuva od ranog jutra u dva kazana od po 150 litara i koji je izabran kao tradicionalno jelo bivše JNA i "akcijaša" sa radnih akcija, uz mladi luk i pivo, trubači su uz opšte odobravanje, svirali pesme "Druže Tito mi ti se kunemo", "Od Vardara pa do Triglava", "Oj Kozaro", "Po šumama i gorama"...

Prisutni i mladi i stari pevali su, lepo se zabavljali, a mnogi su nosili majice sa mapom nekadašnje SFRJ i rečima - "što te nema", "Narodni front", petokrake, zastave, značke sa petokrakom, Titovim potpisom, plave kape, crvene marame, a organizatori su najavili i vatromet čim padne mrak.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kiki

25.05.2016 20:05

Kako se nekada u ovoj kafani pilo,i vracalo u to zlatno doba

ODGOVORITE
Name

saja

27.05.2016 08:16

Da je bilo dobro trajalo bi.Došao nam je truli kapitalizam.I to je dobro.

ODGOVORITE