Analiza - RG: Oni vole Pariz, Pariz voli njih...!

Prošle godine na stadionu Filip Šatrije Novak Đoković bio je gorko razočaran porazom u finalu, ali je u uglu svesti bio i ponosan na sebe.

Tenis 25.05.2016 | 22:30
Analiza - RG: Oni vole Pariz, Pariz voli njih...!

S razlogom, pošto je naterao publiku u Parizu na najdirljivije, možda i najduže ovacije koje je neki vicešampion ikada dobio.

Godina je prošla, ali Đoković nije zaboravio, posle pobede nad Luom u prvom kolu ponovo je oduševio gledalište izjavom na francuskom jeziku (pohvalila ga je i voditeljka), a onda je posebnim pozdravom dao pariskoj publici do znanja koliko je ceni.

“To sam radio i na svakom meču u Rimu, verovatno ću to raditi i na svakom meču ovde jer na ta dva mesta osećam posebnu povezanost sa publikom, naročito posle ovacija koje sam dobio posle poraza u finalu prošle godine – to je ostalo urezano u meni. Na taj način vraćam ljubav“,opisao je Novak pozdrav koji izgleda baš tako, kao da šalje srca ka svakom delu tribina.

Na terenu nije bilo mnogo znakova pitanja, meč sa Luom bio je pokazna definicija “rutinskog meča“ i prvi stepenik na novom Đokovićevom Gren slem pohodu.

Ali nije samo Novak voljen u Parizu, ovdašnji navijači možda su još više vezani za Anu Ivanović, još otkad je sa 21 godinom osvojila trofej. Ipak, sada nisu mogli da budu uz nju – rivalka je bila Franuskinja Osean Doden.

“Bilo je drugačije, mnogo su bili glasni i digli su je u drugom setu, ali tako je kada igraš sa domaćom teniserkom. Drago mi je što sam uspela da održim koncentraciju“, rekla je Ivanovićeva posle pobede u tri seta.

Osim te titule, Ana je 2007. igrala u finalu, a prošle godine došla je do polufinala.

“Volim da igram ovde, imam lepa sećanja i lep osećaj. Šljaka mi odgovara, na njoj sam odrasla, volim da gradim poen i da se igram, a na zemlji ima prostora i vremena za to. Volim da udaram jako, a ovde umeju da budu ’teški’ uslovi i tada mi lopta ne leti“, objasnila je srpska teniserka.

Ivanovićeva je do sada skoro uvek počinjala turnir u nedelju, sada je prvobitno bila planirana za ponedeljak, a na kraju je igrala u utorak. Ipak, i to ima svoje dobre strane.

“Pariz je fenomenalan – mnogo lepih restorana, muzeja, prodavnica, svaki put ga doživim na drugačiji način. Uspela sam da odem i u šoping kad mi je otkazan meč – kupila sam jedne tamnoplave sandale“, rekla je uz širok osmeh Ana.

Organizatori su priredili koktel u ranim popodnevnim časovima, valjda je i njima laknulo kad su videli da nebo ne donosi kišu. Bilo je ukusnih pašteta, a točio se i Moet. Nisam ljubitelj šampanjca, ali hajde reko’ da probam kad je tako zvučno ime.

I šta da vam kažem? Recite da nije žvaka za seljaka ili da ne valja bisere pred svinje, kako god, ali ne dopada mi se. Ili kako je moj kolega prostodušno i lakonski sročio: “Više volim pivo“.

A malo pre toga Jelena Janković izgubila je od Tatjane Marije, jedne od tri majke na WTA turu, u meču koji je obeležio sukob JJ sa sudijom Karlosom Ramosom. U trećem setu joj je i oduzeo poen, ali nesuglasice su počele još ranije.

“Rekao mi je da moj tim ne može da navija, a oni navijaju na srpskom, govore ’idemo’ i ’hajde’. On je zabranio da se navija, prvi put u karijeri sam to videla. Za moju protivnicu navijali su na nemačkom i na francuskom, a moji ne mogu na mom maternjem? Šta treba, moja porodica da navija na engleskom da bi on razumeo? Ne shvatam ta pravila“, čudila se Jelena posle meča.

A na terenu nije bilo ružičasto (“ne pametuj sad, sve filozofi...“, rekla je svom boksu posle jedne duple greške“) i šteta je što Jelena, dvostruka polufinalistkinja u Parizu, nije mogla bolje da se spremi za Garos.

Sledi joj sezona na travi, koja joj nikada nije bila omiljena podloga, ali sada će imati dodatnu pomoć.

“Kondicioni trener mi je Tajlanđanin, tako da će sa mnom raditi Paradorn Srišafan (nekada deveti teniser sveta)“.

Crtice iz Pariza

- Tokom Novakovog razgovora sa srpskim novinarima začulo se snažno ’bup’ u pozadini. “Opa“, iznenadio se Novak dok se kamerman pridizao uz osmeh, “Jeste li dobro?“.

Kada je video da je sve u redu, Đoković se našalio: “Video sam, bio je faul. Žuti karton za kameru“.

- U utorak je na programu srpski derbi Troicki – Lajović. Hoće li biti međusobnog ’podbadanja’?

“Dobri smo drugari i jeste malo čudno, ali neće biti mnogo peckanja između nas dvojice. Za to će biti zaduženi – Novak, Janko i ostali, oni će da se šale na naš račun“, kaže Viktor.

Duci priznaje da mu neće biti jednostavno, pogotovo pošto je nešto slično prošao u duelu sa Krajinovićem.

“Teško je jer smo dobri prijatelji, biće upliv emocija. Igrao sam sa Filipom prošle godine u Majamiju – obojica smo bili stegnuti, mene su uhvatili grčevi u trećem setu... To je zato što sve znamo jedan o drugom, van terena se družimo, to sve utiče. Za naš tenis je dobro, imamo barem jednog u trećem kolu“, rekao je Lajović.

- Endi Mari jedva je izvukao živu glavu u meču sa Radekom Štepanekom, bio je na dva poena od poraza od 37-godišnjeg veterana diskutabilnog ponašanja na terenu. “Vidite, ovo je tipični Štepanek – urla posle promašaja protivnika. To je potpuno u skladu sa pravilima, ali meni bi glava eksplodirala“, prokomentarisao je Džon Mekinro.

- Za razliku od drugih sportova, u tenisu su deca maltene akteri meča kao skupljači loptica. “Trudim se da budem fina i razumem kada ima propusta, ali ovde u Parizu sve teče glatko“, rekla je prošlogodišnja finalistikinja Lucije Šafaržova.

I zaista, pre svakog takmičarskog dana skupljači se zagrevaju prilično ozbiljno i dogovaraju se sa vođama tima kako će i šta će – ima ih ukupno 250, po tri-četiri tima na svakom terenu, a sve rade volonterski, iz užitka.

- Rafael Nadal nad Semom Grotom ostvario je svoju najbržu pobedu na Rolan Garosu – trebalo mu je samo 82 minuta. Prethodni rekord bio mu je trijumf nad našim Lajovićem – 93 minuta pre dve godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar