"Slobodan Milošević se sam otrovao"

Florans Artman, bivša portparolka tužilaštva u Hagu, istakla je za hrvatski nedeljnik Express da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević namerno uzimao neodogovarajući lek kako bi mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a cilj mu je bio da ga puste da se brani sa slobode i da pobegne u Rusiju.

Bosna i Hercegovina 25.05.2016 | 08:01
"Slobodan Milošević se sam otrovao"

Kako ona kaže, on se sam trovao jer je duže vreme uzimao lek “rifampicin”, koji mu je neko dostavio u ćeliju, rekla je ona u intervjuu za zagrebački “Ekspres” i na ovaj način ponovo podsetila na intrige o Miloševićevoj smrti koja je pre jednu deceniju digla čitav region na noge.

Uzimajući taj lek, kako ona kaže, koji se koristi u lečenju lepre, Slobodan je poništio delovanje leka za visoki krvni pritisak, od kojeg je patio.

"Od toga je lako mogao da umre, ali mu to nije bio cilj, već samo da pogorša stanje. Milošević je znao šta uzima, jer je od tog leka urin plave boje i jasno je da je to morao da vidi", podsetila je ona.

Prema njoj, Miloševićeva strategija je bila da izbegne osuđujuću presudu da ne bi, kao neko ko je bio na čelu jedne zemlje, ostao u istoriji upamćen kao neko ko je skrivio genocid.

Artmanova je u ovom intervjuu, koje su prenele i Večernje novosti, navela da je upravnik zatvora u Sheveningenu upozorio Veće suda da ima problem jer ne može da pretresa ćeliju u kojoj je Milošević, jer je preuređena u kancelariju.

Zdenko Tomanović, pravni saradnik Slobodana Miloševića, kaže za Večernje novosti da su odmah po njegovoj smrti iz iste zgrade u Hagu plasirali inofrmaciju da se obesio.

"Kada sam zatražio objašnjenje kako se tako obešen vratio u krevet, gde je pronađen mrtav, prešli su na tezu da se ubio trovanjem, a sad da se trovao da bi pobegao u Rusiju. Što se vrana više pere, to je crnja".

On smatra da su ove “jeftine izmišljotine neoriginalne, i da nisu efikasne”.

"Da postoji `rifampicin` Milošević je prvi put saznao kad smo prvih dana marta 2006. utvrdili da su od njega krili informaciju da mu je tokom analiza krvi ustanovljeno prisustvo tog leka. Tada smo saznali i da je zatvorski lekar obaveštavao nadležne da Milošević u prisustvu čuvara pije preporučene lekove, ali da analize krvi, koje su vršene odmah nakon uzimanja leka, pokazuju njegovu nižu koncentraciju od neophodne.

Kako je Tomanović naveo, Slobodan Milošević je tada pismeno tražio od Rusije da spreči njegovo ubistvo. U pismo koje je pisao rukom, a koje je njegov advokat odneo u rusku ambasadu, između ostalog piše:

"Mislim da se radi o pokušaju ubistva".

Inače, Artmanova navodi da je u sličnoj situaciji i general Ratko Mladić.

"Završava se suđenje i sada i on nastoji da se izvuče pre izricanja presude. Ko kaže da će Mladić da preživi? Ko kaže da nakon onoga sa Miloševićem neće uspeti u tome da ga puste na lečenje u Rusiju"?

Njegov branilac Miodrag Stojanović je rekao da je ovo poređenje podmuklo i zlobno.

"Naš zahtev da mu se odobri da ide na lečenje u Moskvu stoji, Tribunal još ništa nije odgovorio, jer nije stigla ni garancije Rusije".

Izvor: Telegraf.rs

Foto: AP

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Student

25.05.2016 06:07

Sam uzimao po svojoj volji terapiju!!! JADNO I SMIJEŠNO! Potpuna pogubljenost Zapada. Takve nakaze i poluljudi kao vi ste ga svjesno ubili i još mnoge druge Srbe u Hagu!

ODGOVORITE
Name

Tralalala

25.05.2016 06:21

Ne brini, vidiš da će ih doći glave oni koje su tako zdušno branili.

Name

@

25.05.2016 06:27

A bgmi i obratno

Name

Mozda

25.05.2016 06:27

Su ga ubili odvjetnici da sprijece presudu i odgovornost Srbije za ratove

Name

no

25.05.2016 07:01

Zasto ste onda lagali da ga je sud ubio.

Name

Михаило Микић

25.05.2016 15:35

МИЛОШЕВИЋ је узимао лијекове који су њему давани по препоруци затворски љекара и знањем Суда. Прича Артманове да је Слибодану неко тајно "доставио у ћелију" лијек за лепру РИФАМПИЦИН" су бајке за малу дјецу и неплодни покушај да се ОДГОБОРНОСТ за убиство Слободана Милошевића са Међународног Суда у Хагу пребаци на Слободана. То је позната стратегија на Западу са којом се уз помоћ лажи замењују улоге ЖРТВЕ са његовим ЏЕЛАТОМ. Са РИФСМПИСИНОМ који поништава дејство лијекове за крвни притисак је Слободан у ствари тајно трован. Погрешно и ЗЛОНАМЈЕРНОГ лечења СЛИБОДАНА Милошевића у Хагу су на крају довели до његове смрти. Убиство је извршено са намјером да се тако сакрије од јавности права истина о ратним збивањима у бившој Југославији. У Хагу се Слободан Милошево схватајући да је преварен од стране Запада држао достојанствено и јуначки као што и доликује СРБском Родољуби који није имао са киме да изврши ослобођење и уједињене СРБства. Уједињење СРБства поред спремности на жртву тражи и мудрост које Слободан није довољно имао јер он је у невољи својој ослонио се умјесто на Бога на лажљиви и СРБима увијек непријатељски настројени Запад. Слободан је купујући вријеме са Западом се играо мачке и миша. У тој игри између Давида И Голијата Слободан је изгубио због издаје "СРБа" из свог окружења. Поред свих својих промашаја име Слободана Милошевића биће златним словима записано у СРБској историји у коју ће његови противници УНИЋИ као СРБСКИ ИЗДАЈНИЦИ БОГА И СРБСТВА:ПРАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА И ГРАЂАНА ДАНАШЊЕ СРБИЈЕ!

Name

Senaid

26.05.2016 06:01

Odkuda njemu lijekovi u pritvoru da uzima na svoju ruku pa to su izmisljanja

Name

o čemu vi

25.05.2016 06:29

Izvršio samoubistvo. Ubo se nožem 13 puta u ledja pa skočio sa mosta. Kakvi moroni....

ODGOVORITE
Name

JFK

25.05.2016 07:52

A i John F. Kennedy je pucao sam sebi u glavu... Kao i njegov brat Robert.

Name

Јоја с Козаре

25.05.2016 06:46

Е срце моје бенасто. Баш си бенаста. Требала би мало отићи код Персе Гатарић да ти пропише дијагнозу. 'Рвати су чести гости, ал слабе вајде.

ODGOVORITE
Name

nikola

25.05.2016 06:53

Koja nakaza,,,,

ODGOVORITE
Name

Hm

25.05.2016 07:07

Upala je u anonimnost, pokušava se vratiti na scenu, ubrati koji novčić od tabloida...

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

25.05.2016 07:36

Lako je lagati na covjeka koji je odavno mrtav,ali bice tesko oprati se od istih kada "pranje" ne bude moglo pomoci

ODGOVORITE
Name

Istina

25.05.2016 18:26

Milosevica su ubili zapadni mocnici. On je istinom pobedijo Tribunal. Ti si Artmanova na spisku srebranicki majki ubica srba. Koje su politicku laz o srebtenici sire. Znasli ti da su muslimani u bosni zaceti na genocidan nacin turskog zuluma nad srbima koji je traja pet vekova. Da turska vojska nije za sobom vodila turske zene nago su silovanjem srpkinja izrodili ovu gamad. O cemu onda ti pricas.

Name

Sjedi

25.05.2016 07:44

Je ona malo g...a.

ODGOVORITE
Name

Лија

25.05.2016 08:09

У настојању да обезбједе новац за свој биједни живот, моралне наказе са запада се користе свим и свачим.

ODGOVORITE
Name

U NEDOSTATKU DOKAZA

25.05.2016 08:15

VEROVALI ILI NE MOJA MACKA POJELA KILO SOLI A NIJE PILA VODU.

ODGOVORITE
Name

vožd

25.05.2016 09:33

Možeš ti d...o sad pričati šta hoćeš i kako hoćeš,al Slobo je vječan,niste uspjeli što ste naumili...

ODGOVORITE
Name

Petar iz Doboja

25.05.2016 10:45

Bože moj kolika mora biti mržnja ili lični interes pa o mrtvom čovjeku ,poslije 10 g, pisati ovako.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

25.05.2016 18:29

Bombardovanje Srba u republici srpskoj i Srbiji, pa i drugih po bijelom svijetu.Jednog dana će zapadni teoretičari i analitičari raznih boja objaviti u centralnim vjestima i terminima. Srbi i svi, koje smo bombardovali, htjeli su da izvrše kolekivno samoubistvo.a mi koji smo kojekakvim slučajem ostali živi, ali ubijeni bolom za mrtvim najmilijima i skrhani tugom.Trebaćemo da se izvinemo zato što su nas bombardovali i uništili nam sve.Kod zapada nije Čika pokojni Niče umro samo BOG, umro je i duh Getea, Šekspira i Sarvantesa.Umrla su njihova djela i nestale njihove knjige.Iskreno žalim Evropu umrla je samo još nije sahranjena.Dobila je poštujući slepo Američke zapovesti.Dobila je sa Bliskog istoka"terorizam i strah".A Bliski Istok nije više "Bliski" on je tu u Evropi iz dana u dan sve brojniji.Žalosno je što obični građanin Evrope pati, ali neka se pobuni ili će "Evropski čovjek" nastao na čitanju Biblije, Getea, šekspira i Sarvantesa postati endemska vrsta po nekim špiljama, kao što se ona ribica sakrila od nekog predatora u Postojnsku jamu u Sloveniji.pozdrav dobrim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Brle

25.05.2016 20:22

Na sta su sve spremni ovi podlaci iz MZ da ucine samo da bi se oprali. Zanimljivo da ima scijeta koji im vjeruje. Kuda ide ovaj svijet.

ODGOVORITE
Name

Saja

26.05.2016 05:19

Koja moralna nakaznost Zapada.

ODGOVORITE
Name

slavko radovanovic

26.05.2016 05:21

Ako Bog da podignut ćemo mi spomenike svim ljudima koji su završili u Hagu.To je bio Teći svjestki rat i to samo protiv Srba.Čatvrti će voditi Rusija protiv vas a mi ćemo joj samo pomoći.Još bolje ćeme im pomoćei ako nas naši političari uvuku u Nato.Bićemo peta kolona u Nato alijansi.

ODGOVORITE
Name

za slavko radovanovic

28.05.2016 06:29

Slavko, Slavko ne navlaci na sebe gnev velikog manitua.

Name

punca

13.06.2016 18:09

"Slobodan Milošević se sam otrovao".. i sam se zakopao izpod lipe ! bla'bla'bla... Slobi, Slobice pocivaj u Bozjem miru. Ti si naj'lepse i najmilije bio u Jugoslaviji. Slobodan Milošević je za Srbe učinio, što niko drugi ne bi" .....................................Slobodan Milošević je srpski heroj! Slobodan Milošević je srpski heroj! Slobodan Milošević je srpski heroj! Slobodan Milošević je srpski heroj! ........................................... D E F I N I T I V N O ! ! ! T A K O J E ! ! !

ODGOVORITE