Kako jednostavno možete da saznate šta sve Google zna o vama

Kada koristite Google, sklapate posao, piše Independent.

  • Magazin
  • Informacione tehnologije


U zamenu za besplatno korišćenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps, vi Googleu dajete informacije o sebi koje Google tada deli s oglašivačima čije su reklame zato tako precizne i efikasne.

Gledate video snimke o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mestima gde se Googleovi oglasi prikazuju videti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju.

Ukratko rečeno, Google vas stalno posmatra, ali nije da mu ne pomažete - pomažete itekako. Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime, broj telefona i lokaciju, ali ono što je vrednije je šta pretražujete i šta čitate dok ste na internetu.

Da biste saznali šta Google zna o vama, morate prvo da se ulogujete u Google i klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal u gornjem desnom uglu otvorite svoj nalog klikom na 'My Account'. Kada otvorite svoj nalog, pređite na odeljak posvećen ličnim informacijama i privatnosti ('Personal info & privacy') i tamo se spustite na 'Activity controls'.

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posetili nalaze se u delu 'Your searches and browsing activity', dok se informacije o vama kao potencijalnoj meti oglašivača nalaze nešto ispod, u posebnom odeljku 'Ads settings'. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posetili.

Google vam, naravno, nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve naravno, obrišete, ali moraćete to da učinite postepeno. Zašto postepeno? Google ne želi da to brišete, pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati. Ali, u slučaju da ipak poželite da obrišete sve, i istovremeno sprečite da ti podaci propadnu, možete ih skinuti i negde uskladištiti.

b 92

foto: reuters

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.