"Kosovo i Albanija - novi front ISIL-a"

Albert i Jasin napustili su svoje domove na Kosovu i u Albaniji kako bi se pridružili džihadistima u Siriji, a sada su se vratili kućama.

Region 05.05.2016 | 13:30
"Kosovo i Albanija - novi front ISIL-a"

Oni su donijeli takvu odluku kako bi popunili redove regionalnog ogranka Islamske države - takozvanog "novog fronta", navodi se u reportaži koju objavljuje Frans pres.

Jasin (30), koji radi kao mesar u predgrađu Tirane, odbio je da u razgovoru sa novinarima Frans presa kaže svoje pravo ime iz straha od odmazde.

On je otac troje djece, koji je i bio ranjen u sirijskom gradu Alepu 2014. godine, a rekao je AFP-u da je napustio Albaniju "kako bi pomogao sirijskom narodu", dodajući da se nada da će Alah umjeti da prepozna njegovu žrtvu, iako, kako je izjavio, "nije umro kao mučenik".

Albert Beriša, 29-godišnji diplomac Fakulteta političkih nauka, kaže da je "emotivnu odluku" o odlasku na Bliski istok donio nakon što je na televiziji i društvenim mrežama vidio šta se dešava u Siriji.

Beriša je, međutim, zbog svoje odluke da se pridruži teroristima, prošlog mjeseca osuđen na tri godine zatvora.

Prema podacima vlasti, oko 300 stanovnika Kosova i oko 120 državljana Albanije pridružilo se džihadistima u Siriji, što je, kada se izračuna u procentima, najveći broj po glavi stanovnika, navodi AFP.

Oko 30 boraca se vratilo u Albaniju, dok se na Kosovu u svoje domove vratilo njih 120, saopštili su zvanični izvori.

Frans pres podsjeća i na propagandni video snimak koji je Islamska država objavila prošle godine, pod nazivom "Čast je u džihadu: poruka narodima Balkana", koji se u tom materijalu opisuje kao "novi front" za džihad u Evropi.

Prema podacima Svjetske banke, prosječna mjesečna plata na Kosovu je oko 290 evra, a u Albaniji oko 370.

Iako, kako je za AFP rekao jedan albanski policajac, novac nije glavni motiv dobrovoljaca za pridruživanje islamističkim teroristima, običan borac u redovima ID u Siriji zarađuje mjesečno više od 740 evra, dok zapovednici dobijaju oko 1.740 evra.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

05.05.2016 12:15

Imaju i mete na Kim, američku bazu Bondstil, recimo.

ODGOVORITE
Name

mf

05.05.2016 12:43

Moramo poslati i Dodika Njima on i jest njhov covjek

ODGOVORITE
Name

tema

05.05.2016 12:51

Tako je... Ajmo malo skrenuti temu sa mitinga, bankrotu Banke Srpske, itd.

ODGOVORITE
Name

Eto ti sad

05.05.2016 18:09

Oni se vratili bas kad su ukinute vize "gradjanima"!?

ODGOVORITE