PDP: Aneksi ugovora sakriveni i od revizije

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 04.05.2016 | 09:54
PDP: Aneksi ugovora sakriveni i od revizije

AFERA „132“

„Mutne nabavke iz Razvojnog programa Republike Srpske“


Nabavke finansirane iz Razvojnog programa Republike Srpske nisu sprovođene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a aneksi ugovora, naknadno potpisivani, nisu predočeni čak ni revizorima.

Evo kako je adaptiran poslovni prostor «Kosmos» radi privremenog smještaja Medicinske škole iz Banjaluke.

Vrijednost Ugovora je 945.032 KM i Aneksa ugovora od 470.734 KM.

Postupak javne nabavke sprovodilo je Ministarstvo prosvjete i kulure Republike Srpske kao nosilac projekta, kako je definisano Memorandumom o realizaciji projekta.

Rješenje o pokretanju pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja doneseno je od strane ministra 23.9.2008. godine, pozivom na Zakon o javnim nabavkama (postupak se pokreće zbog krajnje hitnosti – početak školske godine).

Odlukom Vlade Republike Srpske o finansiranju izabranog projekta od 29.9.2008. odobren je iznos od 1,5 miliona KM.

Poziv za učešće u pregovaračkom postupku, bez objavljivanja obavještenja, sa tenderskom dokumentacijom u prilogu upućen je na adrese dva ponuđača. Pristigle su kompletne ponude da izraženim cijenama firme „Bital“ d.o.o. i firme „Vranica“ d.o.o. koje su javno otvorene 2.10.2008. Nakon otvaranja ponuda i uvida u cijene, ponuđači su pozvani 6.10.2008. na pregovarački postupak.

Po ovom pozivu se odazvao samo predstavnik firme „Bital“ d.o.o. Prekršen je zakon, jer se otvaranje ponuda ne može vršiti prije poziva ponuđača na pregovaranje.

Odluka o rezultatima okončanog pregovaračkog postupka donesena je 6.10.2008. godine, a izabranom ponuđaču dostavljena je 10.10.2008. godine, kada je i potpisan ugovor. I time je prekršen zakon o javnim nabavkama.

Obavještenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača nije poslano ponuđaču čija ponuda nije prihvaćena.

Bankarske garancije ponude i bankarska garancija za izvršenje ugovora nisu dostavljene od strane dobavljača iako su zahtijevane tenderskom dokumentacijom, koja je sastavni dio ugovora.

Međutim, ono što je najzanimljivije je to što je naknadno, 10. novembra 2008. godine, potpisan Aneks ugovora za dodatne, naknadne radove na iznos od 470.734 KM. Dokumentacija koja predstavlja zahtjev naručioca za naknadnim radovima koji su dati u specifikaciji Aneksa ugovora nikad nije prezentovana Glavnoj službi za reviziju.

*Izvještaj Glavnog revizora javnog sektora Republike Srpske za Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od 1.1. do 31.12.2008.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Istraziti

04.05.2016 08:05

Kada cese istraziti poslovanje Unije studenata iz perioda 2012.-2013. godina, iz mandata revolucionara, kada je preko racuna presla stotine hilajada KM. Nakon toga isti zloupotrebljava inters studenata u svoju politicku promociju.

ODGOVORITE
Name

Pero

04.05.2016 08:09

Nema ni jednog ugovora,ni jedne nabavke itd da preko njih nije ukradeno. Demografska je katastrofa,narod masovno izumire i nestaje,sve je vise umiranja a manje radjanja ,mladi i sve ono sto ima imalo mozga u glavi ode na zapad ,ostaju sam o retardi i paraziti.Svake godine je sve manje i manje stanovnika,manje i manje ekonomske aktivnosti,manje para potrosnje i para od pdv. Ovo je bolest koja je uznapredovala i protiv nje nema ljeka

ODGOVORITE
Name

on zna,

04.05.2016 09:26

Ko je god kome ut*ro, to zna Pero.

Name

Mihajlo

04.05.2016 09:17

Nema dokumenata, nema papira, a po zakonu su opljackali ovaj narod da se nece skoro oporaviti od snsd-a i Dodika.

ODGOVORITE
Name

mami

04.05.2016 14:32

Dje je Dodik! Od Vaskrsa ga ne videsmo!

ODGOVORITE