U Banjaluci preminula Jadranka Stojaković

Poznata kantautorka Jadranka Stojaković preminula je u utorak u Banjaluci.

Republika Srpska 04.05.2016 | 07:56
U Banjaluci preminula Jadranka Stojaković

Jadranka Stojakovic nekoliko godina je živjela u Banjaluci, a duže vrijeme bolovala je od multipla skleroze.

Gotovo da nema čovjeka u republikama bivše Jugoslavije koji ne zna pjesme Jadranke Sojaković „Sve smo mogli mi“, „Što te nema“ i „Ima neka tajna veza“. Ova nekadašnja jugoslovenska zvezda, a kasnije i uspešna kantautorka i slikarka u Japanu, živjela je u Domu za stare „Karitas“ u Banjaluci.

Bolest motornog neurona, koja joj je ustanovljena nakon pada na bini 2009. godine, iz dana u dan oduzimala joj sve više snage.

Jadranka je bila veoma popularna od strane svojih kolega koji su se svim svojim naporima trudili da joj obezbjede što bolje liječenje.

Među njima se nedavno našao i bard srpskog glumišta Petar Božović koji je održao humanitarno veče za Jadranku odigravši svoju monodramu. Koliki je zapravo značaj Stojakovićeve muzike na ex Yu sceni potvrdili su i muzičari poput Željka Joksimovića, Maje Tatić, Harisa Džinovića, Romane Panić i mnogih drugih koji su takođe humanitarnim koncertima doprinijeli da Jadranka dobije adekvatno liječenje.

"Ne mogu više da sviram, ali često sanjam muziku. Živim cijeli život s njom i kao da imam koncerte dok spavam. Još mogu da je osjetim, još mogu da je čujem", rekla je nedavno Jadranka Stojaković.

Rođena je 24. jula 1950 u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela se baviti obradom sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije srpske pjesnikinje Desanke Maksimović u novom muzičkom aranžmanu.

Radila i primjenjenu muziku za televiziju (Dječije emisije Televizije Sarajevo), te napisala uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. živjela u Japanu, do povratka 2012. godine.

Mjesto i datum sahrane biće saopšteni naknadno.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mara

04.05.2016 06:03

....Laka joj zemlja !

ODGOVORITE
Name

RIP

04.05.2016 06:12

Spokojna budi Jadranka. Nasla si mir.

ODGOVORITE
Name

Jadranka

04.05.2016 06:14

To je bila tako topla i divna osoba. Iskreno mi je žao što više nije među nama.Hvala svim dobrim ljudima, njenim kolegama koji su pokušavali da joj pomognu.

ODGOVORITE
Name

SRETENJE

04.05.2016 06:32

LJUDSKA GROMADA JE JADRANKA. OBILJEZILA JE MUZIKOM VRIJEME NEKOLIKO GENERACIJA. SAUCESCE PORODICI. NE POSTOJE RIJECI DA SE OPISE GUBITAK JEDNETAKO PLEMENITE OSOBE.

ODGOVORITE
Name

Sanja

04.05.2016 06:50

Mnogo mi je žao Jadranke, bila je veliki umjetnik. Odrastali smo uz njene pjesme. Imala je krasan I specifičan glas. Pored toga, često se pitam kako to da u poznim godinama života ta žena nema ništa.Svi veliki umjetnici završavali su isto ili gore nego ona, ali davno, sad, čini mi se da vise nije tako. Znam da je ostala bez stana u Sarajevu ( kažu da nije novca da ga otkupi ).Uvijek je bila podstanar, nikad prebijene pare nije imala. Smještaj u Domu su plaćale kolege I Karitas je pomagao.Nije imala zdravstveno osiguranje, pa su je stavili na spisak RTRS-a I dobijala je nešto od njih.Ne razumijem, tako poznata, tolike godine u Japanu (pjevala je njihovu himnu), radila koncerte po bijelom svijetu I na kraju ništa. Neka joj je laka crna zemlja.

ODGOVORITE
Name

Taksirat

04.05.2016 08:31

O preminulima samo najljepse a kod ove osobe je toga uistinu bilo mnogo. Nije momenat Sanja dati odgovor(e) na tvoja pitanja, zato samo kratko. Zivimo u novoj i prebrzoj eri za nas mnoge iz proslog vijeka i sasvim drugog (zbrinjavanjuceg) sistema, sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze. Uz to zadnja desavanja naroda na nasim prostorima bila su toliko porazavajuca da je malo ko mogao na vrijeme i dobro rijesiti kljucne stvari, kada je cesto ziva glava bila najveci uspjeh. Samo ovaj primjer: jedan od najvecih svjetskih umova Rembrandt van Rijn zivio je i umro u ne malim dugovima izmedju ostalog sto nije znao (pro)cijeniti rezultat svog rada, niti naci pravu strucnu podrsku po tom pitanju.

Name

valter

04.05.2016 06:52

Nek ti je laka zemlja !

ODGOVORITE
Name

ismet

04.05.2016 07:04

Laka joj zemlja

Name

Karadoz

04.05.2016 07:04

RiP

ODGOVORITE
Name

sirogojno

04.05.2016 07:09

Legende ne umiru...a ti si Jadranka legenda..

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

04.05.2016 07:42

Neka ti je laka crna zemlja. Počivaj u miru LEGENDO.

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

04.05.2016 08:35

Oprosti nam Jadranka što smo te nepravedno zaboravili kad ti je trebalo pomoći. A ti si bila dio Sarajeva. Zbogom

ODGOVORITE
Name

Mislim o njenoj majci

04.05.2016 10:47

Igrom slucaja sam je upoznala. Ljudi u selu kod Cazina nisu znali da je mati Jadranke Stojakovic uciteljica njihovoj djeci. Jadranka je licila na svoju mamu i to puno. Sarajevo koje doticni pominje se svelo da li je neko Musliman ili nije. Nema to vise veze niti sa Srbima. Mrznja koju je rat samo izbacio na otvoreno kljuca u srcima mnogih Bosnjaka. Da li ce ta mrznja izdobriti vidjet ce za par godina.

ODGOVORITE
Name

maja

04.05.2016 14:02

Napusti nas Jadranka,odlaskom na vjecni mir.Njene pjesme njena ljudska djela zive u nama,tako za nas je ziva dok smo mi ziv.Porodici moje saucesce.