Japan prva zemlja u kojoj će roboti slobodno voziti?

Japanska vlada objavila plan o izradi standardnih trodimenzionalnih mapa puteva koje će omogućiti samonavođenje automatizovanih automobila. To bi trebalo da osigura da Japan postane prva zemlja sveta u kojoj će robotizovana vozila slobodno krstariti drumovima.

Informacione tehnologije 13.04.2016 | 10:08
Japan prva zemlja u kojoj će roboti slobodno voziti?

Premijer Šinzo Abe na sastanku s privrednicima u Tokiju objavio je plan vlade da podrži izradu mape japanskih puteva za potrebe automatizovanih automobila i tako postavi međunarodne standarde za tu novu oblast kartografije.

Proizvođači automobila koji rade na razvoju vozila koja mogu da se kreću bez vozača do sada su morali sami da izrađuju trodimenzionalne mape puteva na kojima se beleže ugao krivine, nagib padina i drugi parametri potrebni za samonavođenje vozila opremljenih senzorima i kompjuterom koji analizira podatke o karakteristikama puta i preprekama na njemu.

Ovo bi zato bio prvi put da je neka država stala finansijski i organizaciono iza projekta kartografisanja za potrebe automatizovanih četvorotočkaša.

Premijer Abe izjavio je da bi tehnički, stručni rad na izradi tih novih sredstava navigacije trebalo da se završi do 2018. godine.

Predstavio je nameru vlade da kroz pružanje pomoći omogući japanskoj automobilskoj industriji da ostvari prednost nad stranom konkurencijom, tako što će postaviti standarde za čitav svet u toj vrsti navigacije, što bi joj potom omogućilo da diktira svetske trendove u tehnologiji samonavođenja robotizovanih vozila i ostvari veliki profit u prodaji te vrste softvera i automobila.

Upotreba robotizovanih vozila u svakodnevnom životu prioritet države

Japanska vlada je, nakon dobijanja organizacije Olimpijskih igara 2020. godine, koje će se održati u prestonici Tokiju, za jedan od prioriteta u ekonomskom razvoju do te godine izabrala proizvodnju i operativnu upotrebu automatizovanih vozila. Pametni automobili bi, stoga, upravo u vreme održavanja Olimpijade trebala da počnu da slobodno krstare drumovima Tokija.

Automobili bez vozača već više godina se razvijaju i u SAD, Izraelu i drugde, ali je japanski proizvođač „Nisan“ prošle godine za vreme trajanja Tokijskog sajma automobila prvi u svetu uspešno ostvario test vožnju takvog vozila u realnim gradskim uslovima, gde samonavođenje usložnjavaju prisustvo velikog broja pešaka i semafora.

U japanskim medijima tada su se i pojavili zahtevi da država donošenjem novih pravnih odredbi proprati taj iskorak u tehnologiji i na vreme reguliše pitanje odgovornosti u slučaju da vozila kojima upravljaju kompjuteri i roboti prouzrokuju nesreću.

Za razliku od SAD gde razvoj automatizovanih vozila predvode mlade kompanije iz oblasti informacione tehnologije kao što je „Gugl“, u Japanu od samog početka tu tehnologiju razvijaju stari, veliki proizvođači automobila kao što su „Tojota“, „Nisan“ i „Honda“.

I dok „Gugl“ i dalje ima prednost u odnosu na japanske proizvođače u pogledu dužine trajanja testova i pređene kilometraže, japanska vlada sada je odlučna da stavljanjem svojih organizacionih i finansijskih resursa na raspolaganje domaćoj automobilskoj industriji njoj omogući da preuzme tehnološko vođstvo u svetu i da Japan učini prvom zemljom u svetu u kojoj će početi komercijalno korišćenje automatizovanih automobila u realnim gradskim uslovima.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar