Hrvati uvoze ljekare, masere, klovnove...

Vlada Hrvatske, i pored više od 200.000 nezaposlenih u toj zemlji, bila je primorana da raspiše kvote za "uvoz" ljudi za pojedine profesije ili radna mesta, pošto ih nema dovoljno na domaćem tržištu rada, prenose hrvatski mediji.

Region 01.05.2016 | 20:15
Hrvati uvoze ljekare, masere, klovnove...

 

Na listi profesija i poslova su lekari, pastiri, maseri, baletani, operski pevači, voćari...

Mnogi hrvatski lekari u potrazi za boljim primanjima postali su proteklih meseci nova generacija gastarbajtera, pa ih sada u Hrvatskoj, prema objavama medija, nedostaje između 900 do čak 4.000. Zato nije iznenadila odluka Vlade Hrvatske o kvotama za uvoz lekara.

Niko neće ni u animatore?
Odobreno je i 10 dozvola za turističke animatore. Zar među ovdašnjim studentima, a brojem prelaze 60.000, nema voljnih i sposobnih da tokom leta zarade džeparac pa i animatore moramo da uvozimo, pita "Poslovni dnevnik".


Za 2016. tako je predviđeno angažovanje pet doktora sa specijalističkim obrazovanjem, pet "običnih" lekara, pet stomatologa, prenosi hrvatski "Poslovni dnevnik".

Lista odobrenih kvota, međutim, otkriva niz (ne)logičnih detalja uprkos velikom talasu iseljavanja mladih Hrvata i Hrvatica, navodi "Poslovni dnevnik".

Da niko, uprkos više od 200.000 nezaposlenih, neće u pastire, šuška se već dugo, pa Vlada dopušta 20 dozvola i za uvoz pastira.

Nisu samo pastiri brojem "potukli" lekare - odobreno je i 15 sezonskih dozvola za uvoz voćara, ali i 35 celogodišnjih za masere posebnih vrsta masaža.

Iz uvoza Hrvatska može odlukom Vlade da angažuje i 24 pilota, ali i 10 stjuardesa, te 14 baletana, tri operska pevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta.

Kako odluka Vlade Hrvatske o kvotama stupa na snagu danom donošenja, to znači da se već danas u MUP-u mogu predati zahtevi.

(Agencije)

(Foto: MONDO, Petar Stojanović)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

joe

02.05.2016 04:23

Pa zar oni nemaju dovoljan broj klovnoA? :)

ODGOVORITE
Name

marija

02.05.2016 05:04

Požurite srbi... Pa za par godina da mogu ponovo OLUKU DA NAPRAVE .

ODGOVORITE