Dan rada: Radnici u Srpskoj nezadovoljni

Problemi radnika u Republici Srpskoj iznova se aktuelizuju pred Prvi maj - Međunarodni dan rada.

Republika Srpska 01.05.2016 | 17:24
Dan rada: Radnici u Srpskoj nezadovoljni

Radnici u Srpskoj su od prošlog praznika rada dobili novi Zakon o radu, ali još nisu dobili novi opšti kolektivni ugovor.

I dalje mnogi rade bez redovnih plata, naknade za prekovremeni rad i bez dodatnih dnevnica za rad nedeljom i praznicima.

Od prvog maja do prvog maja radnici u Srpskoj dobili su novi Zakon o radu koji je izazvao proteste sindikata. Radnici, međutim, još nisu dobili novi opšti kolektivni ugovor. Stari je istekao 20 aprila, ali je kraj njegovog važenja prolongiran do 30 maja.

Međutim, nezadovoljni radnici u Srpskoj konstantno upozoravaju na kršenja radničkih prava sa i bez opšteg kolektivnog ugovora po starom ili novom Zakonu o radu.

Primjera je nebrojeno.

Radnici "Kosmosa" čiji je poslodavac Vlada su od prošlog prvog maja. uvjeravaju. dobili samo tri plate, nijednu od decembra. Uzalud su danima štrajkovali ispred Vlade. Primjera je još, konstantno se na loš položaj žale radnici u zdravstvu. Zbog neisplaćivanja plata niko ne odgovara, iako je Vlada zakonima obećavala drugačije.

Podaci Saveza sindikata govore da je u prošloj godini četvrtina zaposlenih u Srpskoj neredovno primala platu, u pojedinim slučajevima radnici su radili bez plate i četiri mjeseca.

Položaj radnika jasno je prikazan i kroz prekovremeni, a neplaćeni rad. kao i rad na državne praznike. BN televiziji su se na veliki petak žalili radnici iz nekoliko firmi u Banjaluci koji su morali da dođu na posao, a moraće i u ponedeljak. Inspekcija je obaviještena. Bez efekta.

(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

01.05.2016 15:33

Radnici nesretni i nezadovoljni a Mile Dodik dezerter i svercer u obilasku vojske Srbije.

ODGOVORITE
Name

radnik

01.05.2016 16:33

Radnici su zadovoljni jer se ne bune javno, drago im je sto ih ratni profiteri i bajini tajkuni omalozavaju i pred izbore dobiju jednu platu od deset sto im uzmu i opet sute i trpe .I pitam se dokle stvarno mogu nisko da padnu radnici

Name

mislim

02.05.2016 07:39

Komenar ti je pravi

Name

Dragan

01.05.2016 17:00

Da postoji radnička klasa u broju kojem bi trebalo, ova bagra na vlasti bi davno tucala kamen...a ne glumila "elitu" i gurala nas u propast.

ODGOVORITE
Name

дејанпд

01.05.2016 17:06

Радници су полуписмени, наивни, престрашени, задовољни што имају посао,а плата и не мора ни бити. Лично имам такво стање у фирми, нарадили 60-70 сати ове седмице, без права на слободан дан, данас празник, који је уједно и тај слободан дан у седмици, која би требало да траје не дуже од 50 сати, плаћених, сутра редован радни дан, по противзаконитој одлуци начелника града,џаба инспекција, синдикат нећемо ни спомињати сви знају чији је то сервис, да га има данас би нас било бар 10 хиљада на улицама, горјело би све, с обзиром на акумулуране проблеме. Битно је напоменути да су моје колеге млади људи 20-30 година, жалосно је што такви, нити су образовани, нити писмени, ниту разумију да сад док немају ни дјецу ни породицу, јесте право вријеме за прављење какве- такве атмосфере за бољу будућност,они немају шта изгубити, њима 450км за 300 сати рада није насушна потреба као нама који дјецу морамо и нахранити и угријати... Боже, какви смо постали...

ODGOVORITE
Name

re dejan

01.05.2016 17:58

Pa što ti nisi mijenjao dok si bio momak kad si tako pismen

Name

Nostalgija

01.05.2016 17:38

Smrt-Fasizmu-Sloboda Narodu Sretan praznik rada radnicima ove zemlje!!!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

01.05.2016 18:12

SRAMOTA, MIŠIĆKA SE NIJE NI PROŠETALA...REKAO BAJA DA DOK TUCA JAJA SA VUČIĆEM, HOĆE APSOLUTNI MIR U RS.

ODGOVORITE
Name

Krsto

01.05.2016 18:30

Baja u Beogradu tuca jaja xaxaxa

ODGOVORITE
Name

Radnik

02.05.2016 05:23

Ko kaže da su radnici nezadovoljni? Da je bilo ljepše vrijeme, našlo ni se za gajbu piva i roštilj! Ko da protestvuje pored punog stola! Ostala je tradicija iz socijalizma da se u te dane proslavlja, ždere i pije a ne da protestvuje!

ODGOVORITE
Name

radnik

02.05.2016 07:47

Dole režim! Živjela radnička klasa!Dižite revoluciju!

ODGOVORITE