Da riješimo misteriju: Vaskrs ili Uskrs?

Približava se najveći hrišćanski praznik a mnogi se i dalje dvoume da li se treba pozdravljati sa "Hristos vaskrese", "Hristos voskrse", "Hristos vaskrs" i slično.

Republika Srpska 30.04.2016 | 21:50
Da riješimo misteriju: Vaskrs ili Uskrs?

Kako se ovi oblici i dalje čuju, rešili smo da povodom uskršnjih praznika (hrišćani se vaskršnjim pozdravom obraćaju jedni drugima sve do Spasovdana), napišemo nešto o tome.

Oblici "Vaskrs", "Vaskrsenije", "vaskrsnuti", "vaskrse" (u značenju uskrsnu) pripadaju starom srpskom crkvenom i književnom jeziku, koji se do sredine XVIII veka upotrebljavao u srpskoj sredini, odnosno u svim krajevima pod upravom Srpske pravoslavne crkve. To je tzv. srpskoslovenski jezik – srpska redakcija staroslovenskog jezika (jezika prevoda bogoslužbenih knjiga sa grčkog na jezik solunskih Slovena, sredinom IX veka).

Srpska redakcija staroslovenskog jezika (izgovor staroslovenskog u duhu srpskog jezika, tj. na srpski način) nastala je u vreme kada su Srbi u svojoj sredini primili slovensko bogosluženje i slovensku pismenost (tokom X, a najkasnije do prvih decenija XI veka). Od tada pa do prvih decenija XV veka Srbi su pomenute reči izgovarali sa poluglasnikom iza početnog "v", a od XV veka pa nadalje izgovaraju ih sa "a".

Srpskoslovenski jezik kao zvanični crkveni jezik Srbi su sredinom XVIII veka zamenili ruskim crkvenim jezikom (tzv. ruskoslovenskim). Od sredine XVIII veka do danas ruskoslovenski jezik se upotrebljava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao zvaničan crkveni jezik. U tom crkvenom jeziku reči o kojima govorimo izgovaraju se na ruski način (sa o u prvom slogu): Voskresenije, voskresnuti, voskrese.

Srbi nisu zaboravili ni svoj stari naziv za ovaj praznik, pa se danas može čuti i Vaskrs(enije), vaskrsnuti, pored Voskresenije, voskresnuti... Reč "Uskrs" pripada srpskom narodnom jeziku, u kojem je u veoma davno vreme početno u dobijeno od starog početnog "v" (iza koga je sledio tvrdi poluglas).

Tako danas imamo Uskrs (srpsko narodno), Vaskrs (staro srpsko književno i crkveno) i Voskresenije (današnje srpsko crkveno). U pozdravu se nije uobičajio narodni izgovor Hristos uskrsnu. Sačuvano je staro srpsko crkveno (srpskoslovensko) Hristos vaskrse i današnje crkveno (ruskoslovensko) Hristos voskrese.

Ostali oblici koji se čuju, a koje smo pominjali (Hristos voskrse / vaskrese / vaskrs) ne pripadaju ni starom ni današnjem srpskom crkvenom jeziku.

Izvor: Politika

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

C4

30.04.2016 19:47

Не мирује јерес ватиканска ни у ове дане! Не бирају начина, само да збуњују лаковјерне! Васкрс је Васкрс и АМИН! Ко хоће да "ускрсава", нека иде тамо гдје тако чине.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

30.04.2016 19:55

Pa sada rekoste da je Srpsko narodno izgovarano sa pocetnim starim v,iza koga je isao tvrdi poluglas,otkud obda Uskrs,kada se to opet izgovara kao Voskrs,ili Vaskrs?!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

30.04.2016 22:11

Да Христос Ускрсну из мртвих говоре хрвати који никада СРБски језик нису научили правилно да говоре. СРБским језиком хрвати говоре исправније од Бугара али они имају у своме говору много ријечи из СРБског језика које погрешно изговарају као што је ријеч Ускрс умјесто Васкрс!

Name

RadikalNO

30.04.2016 20:12

E jeste vam izvor.. Kod Srba je VASKRS. Oni kockasti kažu uskrs i tu nema dileme.

ODGOVORITE
Name

piksi

30.04.2016 22:18

U Srbiji svi kazu Uskrs od slobodnog govora obicnih ljudi do dnevnih novina. Jedino crkva kaze Vaskrs. Sramota!

ODGOVORITE
Name

Milutin

30.04.2016 22:23

Ne razumijem ovakve komentare. Naši preci u Krajini su odvajkada govorili Uskrs, i sad da te ljude neko naziva "kockastima". Zašto mi moramo da se odreknemo našega, Bogu hvala imamo i riječ Vasrs i Uskrs i neka je naša braća govore po volji, jer na isto mislje, misle na Vaskrsenje sina Božijeg Isusa Hrista.

ODGOVORITE
Name

goran, Samac

30.04.2016 23:59

66 i je godina i zivim u RS. A jos su moji pokojni baba i deda kada su bili zivi uvijek govorili da Hrvati, tj katolici slave/obiljezavaju Uskrs, a Srbi, tj pravoslavci slave/obiljezavaju Vaskrs

ODGOVORITE
Name

zvornik

01.05.2016 08:15

VASKRS VASKRS VASKRS zapamtite SRBI

ODGOVORITE
Name

MILICI

02.05.2016 05:45

AKO NEZNATE PRAVI NAZIV PITAJTE NAJ VECEG SRBINA DODIKA ON SVE ZNA IL OVU ZUJU STO SE BORI ZA SVAKO RADNO MJESTO M.MU IM NJIOVU

ODGOVORITE
Name

Velibor

02.05.2016 20:32

Jad i čemer oko čega se dvoumite. Izgubila se i bit i suština (što je valjda isto), zbog čega ovaj praznik i zbog koga ga obilježavamo i kome i čemu se radujemo.

ODGOVORITE